Consiliul Județean Bistrița-Năsăud dă echivalentul unei case pe transportul beneficiarilor unui proiect social la cursuri de formare profesională. Aceștia nu merg în vreo destinație exotică și nici măcar nu ies din județ, deplasările făcându-se pe ruta Bistrița-Teaca.

Administrația județeană din Bistrița-Năsăud a lansat o licitație publică pentru servicii de transport, pentru care a alocat 370.210 lei, adică aproape 80.000 de euro.  Acestea vizează beneficiarii unui proiect social, care participă la cursuri de formare profesională.

Culmea, aceste cursuri nu se desfășoară nici la mare, nici la munte și nici măcar în alt județ. Deplasările vizează ruta Bistrița – Teaca. În această sumă, cei care vor câștiga licitația sunt nevoiți să ofere și o sticlă de apă celor pe care îi transportă.

„Obiectul contractului îl reprezintă achiziționarea de servicii de transport care include: deplasarea cursanților la diferite firme unde se va desfășura instruirea practică a beneficiarilor, participanți la programele de formare profesională, derulate în cadrul proiectului și asigurarea pe perioada deplasării a unei sticle de apă de 500 de ml pentru fiecare persoană în timpul transportului. Transportul se va desfășura de regulă pe traseele Teaca – Bistrița și retur, dar în funcție de necesități, pot fi solicitate și deplasări către alte destinații (dacă este cazul) pe raza județului Bistrița-Năsăud”, se arată în caietul de sarcini al licitației publice.

Cei care beneficiază de aceste deplasări sunt participanții la programele de formare profesională (instruire practică) derulate în cadrul proiectului „IMPACT TEACA – Măsuri integrate pentru îmbunătățirea situației socio-economice a persoanelor defavorizate din comunitățile marginalizate ale comunei Teaca”.

Asta înseamnă că din fericire banii nu provin din fondurile Consiliului Județean, ci de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Capital Uman. Cei care câștigă licitația vor trebui să transporte la Bistrița, de la Teaca 600 de beneficiari ai acestui program social.

Consiliul Județean a primit, în total, de la Uniunea Europeană 20,6 milioane de lei pentru a-i integra pe romii din Teaca și a reduce numărul de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială. Sunt vizați romii din Teaca, Viile Tecii și Pinticu, unde această minoritate etnică depășește 23%.

Romii „ajutați” să devină antreprenori

Două sute de copii din aceste sate vor fi „încurajați” să meargă la școală, iar 600 de adulți, dintre care 420 de romi, vor beneficia de consiliere și orientare profesională, formare profesională, inserție pe piața muncii și acompaniere socio-profesională.

În ciuda faptului că vorbim despre o populație care abia știe să citească și să scrie și trăiește în multe din cazuri în barăci și cocioabe improvizate, autoritățile visează să îi facă antreprenori.

Una dintre activitățile proiectului include sesiuni de informare, consiliere, consultanță și instruire cu privire la antreprenoriat. Romii vor fi încurajați și ajutați să realizeze o campanie de promovare a spiritului antreprenorial sau să urmeze cursuri de competențe antreprenoriale.

Nu mai puțin de 600 de persoane vor urma aceste cursuri și seminarii. Dintre acestea, 20 de persoane vor fi sprijinite și financiar și tehnic pentru inițierea unei afaceri.

O mie de persoane din aceste comunități vor avea parte și de servicii socio-medicale, inclusiv ginecologice și stomatologice. Vor primi inclusiv pachete pentru igienă intimă și corporală.

Și romii din Lechința sunt „integrați” cu sume colosale

Acesta nu este singurul proiecte de acest gen desfășurat de autoritățile județene, în parteneriat cu cele locale. Cu bani la fel de mulți se dorește și integrarea romilor din Lechința, după aceeași rețetă.

După cum arăta Gazeta de Bistrița în urmă cu un an, romii din Lechința erau integrați cu dansuri țigănești și tombole cu premii surpriză, în fața căminului cultural.

Romii din Lechința primesc sprijin financiar, îmbrăcăminte și încălțăminte, o masă caldă pe zi, programe after-school sau tabere școlare de vară la mare. Ca și în cazul beneficiarilor din Teaca și adulții din Lechința au parte de cursuri de formare profesională și competențe antreprenoriale.

În cadrul proiectului, la Lechința va fi amenajat un cabinet ginecologic și unul stomatologic. Romii vor fi recalificați în lucrător în alimentație, confecționer cablaje auto, confecționer asamblor articole din textile, lucrător în comerț, operator la prelucrarea maselor plastic, îngrijitoare bătrâni la domiciliu, lucrător finisor pentru construcții, sudor electric, frizer, mecanic auto, tâmplar manual, agent curățenie, cameristă sau agent de Securitate.

Primul eveniment din acel proiect a fost un „festival” de tradiții țigănești, care a avut loc în căminul cultural din Lechința. Au fost bugetate 3 ediții ale acestui eveniment, care include și un târg al portului tradițiilor și obiceiurilor romilor.

La fel s-au cheltuit banii și în cazul proiectului de la Lechința. Printre licitațiile publicate de către Consiliul Județean pe SEAP se numără una pentru materiale promoționale. Instituția spărgea aproape 150.000 de lei pe pliante, bannere, șepci și tricouri.

Tot în primăvara acestui an, Consiliul Județean a mai organizat o licitație publică, pentru dotarea a două cabinete medicale. Suma alocată pentru amenajarea și dotarea celor două cabinete medicale ajungea la 400.000 de lei.

Cabinetul ginecologic amenajat în cadrul proiectului urmează să fie dotat nu doar cu aparatură pentru consultații, ci și cu truse pentru chiuretaj și cu 350 de teste de sarcină, pentru început. Dotarea cabinetului de medicină generală va costa 16.666 de lei, dotarea cabinetului de ginecologie 130.833 de lei, iar materialele consumabile pentru cele două cabinete medicale vor mai înghiți 65.000 de lei.

Populația romă, atât adulții, cât și copiii, primesc și kituri pentru îngrijire personală, compuse din 5 periuțe de dinți, 5 paste de dinți, 5 săpunuri, 5 sticle de șampon, 5 prosoape și 3 piepteni. În cazul celor mici, sunt puse la dispoziție produse igienice speciale pentru copii, în funcție de vârsta beneficiarilor.

Consiliul Județean a ajuns la concluzia că nu poate să-i integreze pe romii din Lechința fără măcar 30 de laptopuri și calculatoare. Așadar, în primăvara anului trecut, Consiliul Județean a mai organizat o licitație pentru a achiziționa laptopuri, calculatoare  și softurile necesare.

Pentru 32 de laptopuri, calculatoare, tot atâtea softuri, multifuncționale și videoproiectoare, Consiliul Județean a alocat 226.249 de lei.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. Doar nu-i da tov. presedinte al CJ din propriul buzunar, asa ca… Si sa nu uitam ca de la fiecare proiect … mai picura ceva si in buzunarele celor care se fac ca participa cu entuziasm la astfel de actiuni fanteziste…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.