Într-o ediție trecută, Gazeta de Cluj a prezentat cazul lui Tudorel Lupea care în urma unui conflict cu organele de ordine publică a ajuns să fie operat la picior, susținând că a fost bătut de polițiști și jandarmi pe motiv că nu a dorit să se legitimeze. Scandalul a început după ce Tudorel Lupea a îndepărtat de pe statuia regelui Matia Corvin câteva jerbe de flori ce aveau legate panglici în culorile drapelului național al Ungariei. În urma conflictului cu organele de ordine publică, bărbatul a fost operat a doua zi și a avut nevoie de 80-85 de zile de îngrijiri medicale. Chiar dacă vina a fost pasată între instituții, într-un final s-a descoperit că Tudorel Lupea a fost imobilizat de către Polițiștii de la Secția 1, însă reprezentanții instituției spun că bărbatul s-ar fi dezechilibrat în momentul în care polițiștii ar fi încercat să-l conducă la sediul unității de poliție, chiar dacă doctorul care l-a examinat pe bărbat este de altă părere.

Cazul lui Tudorel Lupea a fost prezentat în exclusivitate de fostul senator Valer Marian. Ulterior, Gazeta de Cluj a stat de vorbă cu Lupea care ne-a povestit firul evenimentelor petrecute în seara zilei de 23 mai 2019, în timpul vizitei președintelui Klaus Iohannis la Universitatea Babeș-Bolyai unde și-a lansat o carte. Aflat pe o bancă în Piața Unirii, Tudorel Lupea a observat în jurul orei 19:30 că un grup de maghiari au depus pe soclul statuii lui Matei Corvin jerbe de flori legate cu panglici în culorile drapelului național al Ungariei. Bărbatul din Cluj povestește că un bărbat care trecea prin zonă a îndepărtat florile respective, însă la un moment dat două doamne le-au pus din nou pe statuie. Atunci a intervenit Tudorel Lupea care a îndepărtat, din nou, jerbele de pe statuia lui Matei Corvin, considerând că gestul femeilor este un afront la adresa României. Ulterior, la fața locului s-au prezentat doi polițiști îmbrăcați în ținute de camuflaj, precizându-i lui Lupea că trebuie să se legitimez, însă bărbatul a refuzat considerând că nu a făcut nimic. Bărbatul susține că în clipa următoare au mai apărut încă patru jandarmi și trei polițiști locali, Lupea refuzând din nou să se legitimeze. Între timp, la fața locului a sosit și duba poliției, bărbatul susținând că polițiștii și jandarmii au vrut să-l tragă în dubă, moment în care s-a ferit, iar în clipa aceea a simțit o durere la gleznă și a căzut jos. Piciorul a fost fracturat, moment în care forțele de ordine publică au considerat că este oportun să-l transporte de urgență la spitalul de ortopedie. Tudorel Lupea a fost operat a doua zi, iar doctorul Florin Popovici, medic primar legist din cadrul IML Cluj-Napoca care l-a examinat pe Tudorel Lupea a constatat în certificatul medico-legal că bărbatul a prezentat leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur. Leziunile au necesitat 80-85 zile de îngrijiri medicale.

Vina a fost pasată!

Într-un prim răspuns, IPJ Cluj spune că nu au fost sesizați de vreun comportament abuziv al polițiștilor, în schimb a fost înregistrat un dosar penal pe numele lui Tudorel Lupea care, potrivit acestora, a tulburat ordinea și liniștea publică.

Totodată, reprezentanții Jandarmeriei Cluj susțin că nu au plângeri înregistrate privind aspectele relatate mai sus. Ba mai mult, au declarat că la momentul respectiv, instituția nu a avut jandarmi în misiune în Piața Unirii.

Lumină în acest caz a făcut Poliția Locală a Municipiului Cluj-Napoca care a transmis că ”imobilizarea și transportul persoanei arătate mai sus, în vederea continuării cercetărilor, a fost efectuată de către lucrători din cadrul Poliției mun. Cluj-Napoca, Secția 1 Poliție”.

”La data de 23.05.2019, orele 19.25, patrula de ordine si siguranță publică Zona 1 Poliție Locală, formată din Cioban Florin și Cicio Ciprian, a fost sesizată cu privire la faptul că o persoană de sex masculin, distruge jerbele de flori, depuse la ansamblul monumentul Matia Corvin, situat în Piața Unirii, din mun. Cluj-Napoca. 

Polițiștii locali au depistat la fața locului, o persoană de sex masculin, care arunca jerbele de flori de pe monumentul menționat. Acesteia i s-a solicitat prezentarea unui act de identitate sau de a da relații despre identitatea sa, a refuzat acest lucru, chiar și în prezența lucrătorilor Secției 1 Poliție Cluj-Napoca, fapt pentru care polițiștii locali, după identificare au sancționat contravențional în lipsă, persoana în cauză, în conformitate cu prevederile art. 2, pct.31, din Legea 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. (refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu;).

Menționăm faptul că imobilizarea și transportul persoanei arătate mai sus, în vederea continuării cercetărilor, a fost efectuată de către lucrători din cadrul Poliției mun. Cluj-Napoca, Secția 1 Poliție”, arată reprezentanții Poliției Locale

IPJ Cluj: Bărbatul s-ar fi dezechilibrat

Cu toate că medicul care l-a examinat pe Tudorel Lupea a constat că bărbatul a prezentat leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur, reprezentanții IPJ Cluj susțin că bărbatul s-ar fi dezechilibrat în momentul în care polițiștii ar fi încercat să-l conducă la sediul unității de poliție. Totodatp,IPJ Cluj precizează că se fac verificări pentru clarificarea modului de intervenție a polițiștilor.

”Cu privire la cazul menționat, facem precizarea că este înregistrat un dosar penal cu numărul 233603/3775/P/2019 privind comiterea infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice (faptă prevăzută și pedepsită de art. 371 Cod penal), dosar instrumentat de către polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 1 Poliție, sub coordonarea unității de parchet competente.

Dosarul a fost înregistrat în urma intervenției la un eveniment în Piața Unirii, unde un bărbat ar fi tulburat ordinea și liniștea publică prin comportamentul acestuia. 

La data de 23 mai 2019, un echipaj din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale care se afla în Piața Unirii, fiind într-o misiune generată de un eveniment public din zonă, a fost sesizat de o persoană cu privire la comportamentul neadecvat al unui bărbat care a aruncat jerbele de flori de lângă statuia din piață și s-a urcat pe aceasta, stârnind indignarea celor din jur. La fața locului a fost solicitat un echipaj de poliție din cadrul Secției 1 Poliție, unitate de poliție care are competență teritorială în zonă.

Conform primelor informații, polițiștii ar fi încercat să poarte un dialog cu bărbatul care făcea subiectul sesizării, însă acesta ar fi refuzat orice cooperare cu forțele de ordine prezente, inclusiv să se legitimeze. Prin urmare, în momentul în care polițiștii ar fi încercat să-l conducă la sediul unității de poliție pentru clarificarea situației, bărbatul s-ar fi dezechilibrat, căzând pe spațiul verde și acuzând dureri la nivelul piciorului. Acesta a fost transportat cu o autospecială de poliție la Clinica de Ortopedie Cluj-Napoca pentru acordarea îngrijirilor de specialitate.

În prezent, la nivelul Biroului Control Intern din cadrul inspectoratului se fac verificări pentru clarificarea modului de intervenție a polițiștilor, urmând a fi dispuse măsuri în funcție de rezultat”, arată IPJ Cluj.

2 COMENTARII

  1. Politia si jandarmeria, poate solicita ORICUI sa se legitimeze si exsita un anume motiv si ba , pentru ca asta-i competentza lor de functionare , iar cetatenii trebuie sa se legitimeze la solicitarea acestora, fara ca agentii sa dea explicatii de ce si pentru ce se solicita legitimarea, de fiecare data si la toata lumea . MOTIVUL SIMPLU ESTE PREVAZUT DE LEGE SI ANUME … ” LEGITIMAREA PERSOANEI ” . PUNCT . Organele de ordine efectiv, pot de exemplu sa stie/sa vada cine este persoana ” x ” … sau ” y ” … fara explicatii . Asa prevede legea . Dvs ziaristii nu le mai tot dati apa la moara necioplitilor si infractorilor si mai bine ati tine cu efectivele de fortza publica, daca vreti ordine si securitate … ca de aia sunt platiti din banii nostri publici . Daca nu este ordine NU-I BINE … daca-i ordine … IAR NU-I BINE … Maaa… pai atunci cand , cum si unde-i BINE ?!
    Organele de ordine si securitate publica nu au doar acest drept, ci atunci cand se produc anumite ” nereguli legale ” sa intervina, sa legitimeze si sa ia masurile prevazute de lege, impotriva ” comitentilor ” .
    Faptul ca cineva NU SE SUPUNE, DEVINE RECALCITRANT SI INTRA IN CONFLICT CU ORGANELE DE ORDINE PUBLICA ( ORICARE AR FI ELE ) … si in actiunea de legitimare, retinere si imobilizare ( daca acestea sunt violente in raport cu agentii de ordine publica ) sufera anumite leziuni corporale, ACESTEA SUNT DIN CAUZA COMPORTARII SALE AGRESIVE si nicidecum din cauza actiunii fortelor de ordine publica, CAUZATORUL FIIND EL INSUSI , nem.ernicul contravenient ori infractor care nu se supune .
    Bine au facut agentii de ordine publica si daca reclamantul ( mai bine zis infractorul … ) nu s-a supus, vatamarea sa corporala a survenit tocmai datorita faptului ca el este cauzatorul , nicidecum agentii de ordine care si-au facut treaba .
    Terminati odata cu prostiile si lasati politia si jandarmeria sa-si faca treaba pentru care sunt platiti !
    Se aude domnule ” ZIARIST ” ? INTERVENTIA POLITIEI SAU JANDARMERIEI … aplicand procedurile prevazute dupa lege… nu inseamna BATAIE !

  2. Pentru cei care se opun legitimarii ori somatiilor organelor de forta publica, eu as incrimina fapta ca infractiune cu cel putin 1 an de puscarie, numai asa cio.par.lanii nostri or intelege ca NU SE POATE FARA POLITIE SI/SAU JANDARMERIE , sau politie locala si CA DE AIA SUNT PLATITI , sa vegheze la bunul mers al societatii in ordine, disciplina si securitate publica si ca legitimarea nu este la latitudinea ” ci.o.par.lanului ” daca vrea el sau ba .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.