600.000 de contribuabili vor beneficia de anularea contribuţiei de asigurări sociale datorată, de circa 1, 035 miliarde lei, conform unui proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, proiect care prevede şi reducerea TVA pentru alimentele bio şi tradiţionale.
Cei 600.000 de contribuabili au primit sau urmau să primescă decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară deşi aceştia au realizat venituri sub acest nivel.
La nivelul ANAF, pentru perioada 2014 – 2017, au fost deja emise şi transmise aproximativ 221.000 decizii de impunere anuală în perioada decembrie 2018 – 31 martie 2019 şi sunt în curs de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă sau prin Unitatea de Imprimare Rapidă aproximativ 3.900.000 decizii de impunere anuală, pecizează nota de fundamentare.
Proiectul mai propune instituirea unor derogări pentru termenele de plată a contribuţiei de asigurări sociale.
În privinţa TVA, proiectul propune reducerea cotei de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Livrarea acestor alimente va fi însoţită de copia documentului der ecunoaştere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competentă, cu excepţia livrării efectuate către consumatorul final.
În prezent, se aplică cota redusă de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.
Măsura este menită a facilita accesul populaţiei la produse sănătoase, de înaltă valoare calitativă. Reducerea cotei de TVA aplicabile pe întreg lanţul de distribuţie a acestor produse poate contribui la reducerea preţului suportat de consumatorul final, având în vedere că preţul acestor produse este mai ridicat de regulă decât cel al produselor similare, costurile de fabricaţie fiind mai mari ca urmare atât a utilizării de materii prime de calitate superioară, cât şi a metodelor de fabricaţie.