Situația secției de limba germană de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” nemulțumește pe toata lumea: elevi, profesori, proprietar, adică Biserica Evanghelică, și pe reprezentanții Forumului German, susține președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc.
Liderul liberal bistrițean a declarat vineri, într-o conferință de presă, că Primaria Bistrița s-a angajat, în contrapartidă la darea în folosință cu titlu gratuit pentru 99 de ani a clădirii monumentale de către Biserica Evanghelică, să reabiliteze capital corpul A.
„Nu s-a întâmplat absolut nimic! Rezultatul este zero! Conducerea primăriei a pierdut din neglijență finanțarea europeană și alți bani nu au mai venit. Și asta din cauză faptului că șefimea din primăruie a uitat să trimită în timp util o adresă, o adeverinţă, o ţâdulă. De atunci nu mai găsim bani pentru reabilitarea acestui monument de arhitectură care are o destinație specială„, a spus Ioan Turc.
Acesta a mai subliniat faptul că, nu există o politică de resurse umane care să încurajeze intrarea în sistem a profesorilor vorbitori de limba germană, fapt care pune în pericol continuitatea acestei forme de învățământ.
„Sunt tot mai puțini profesori la secţia germană de la Liviu Rebreanu și alții nu sunt încurajați să vină. Există soluţii, bonificaţii, pot fi angajaţi, pentru că este vorba despre un interes major, profesori care au ieşit la pensie, dar cu normă întreagă, nu în bătaie de joc, 2-3 ore, pentru că nu sunt interesaţi. Examenul de limba germană susținut de elevii de la secția germană de la Liviu Rebreanu este corectat în Germania, iar promovabilitatea este de 100 la sută, în condițiile în care 98 la sută dintre elevi sunt români. Elevii de la secția germană sunt purtați pentru desfășurarea orelor ba pe la mansardă, ba prin subsol„, a precizat președintele PNL Bistrița-Năsăud.
În acest context, Ioan Turc a taxat dur atitudinea administrației locale, a conducerii colegiului bistrițean , dar și a ministrului Educației Ecaterina Andronescu, fiindcă atunci când aceasta a venit în vizită la Bistrița, inclusiv la Colegiul Național Liviu Rebreanu, reprezentanții comunității germane din municipiu au fost lăsați pe dinafară.
„Când a venit doamna ministru Andronescu la Bistrița şi a mers inclusiv la Liviu Rebreanu, nu i-a invitat pe reprezentanții comunității germane, pe reprezentanţii proprietarului care a fost totuşi atât de amabil cu comunitatea românească, nici pe reprezentanţii Forumului German. Practic, ministrul, Primăria sau reprezentanţii primăriei, și conducerea școlii își dau mâna pentru marginalizarea învățământului în limba germană la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu. Ceea ce s-a întâmplat punctual când a venit doamna Andronescu la Bistriţa este o palmă pe obrazul oraşului, un lucru ruşinos. Oameni buni, schimbaţi-vă atitudinea, disctutăm despre un învăţământ de elită şi despre interesul atâtor copii bistriţeni de a învăţă şi de a reuşi în viaţă„, a spus liderul liberal bistrițean.