Deputatul USR Cristina Iurișniți atrage atenția despre o serie de probleme cu care se confruntă sistemul educațional, în special învățământul tehnologic, în care numărul săptămânilor de cursuri este mai mic decât cel prevăzut de planurile-cadru. Numărul mare de elevi cu care lucrează un profesor la clasă este un alt aspect pe care deputatul USR de Bistrița-Năsăud îl scoate în evidență, dar și faptul că Ministerul Educației Naționale (MEN) trebuie să rezolve o serie de aspecte pe care sindicatele, specialiștii și societatea civilă le aduc în atenția opiniei publice.
Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud atrage atenția că și în acest an Educația este subfinanțată, sumele alocate de la bugetul de stat fiind sub 6% din PIB, așa cum prevede legea. În plus, declarațiile ministrului Ecaterina Andronescu sunt considerate iresponsabile și creează instabilitate.
„Și în acest an, Educaţia rămâne subfinanţată. 6% din PIB nu se respectă nici în acest an, iar declaraţiile doamnei ministru care inflamează spaţiul public, de la cadre didactice, la elevi şi părinţi nu sunt de natură să creeze stabilitate şi predictibilitate.
În ultimele săptămâni am fost bombardaţi în spaţiul public de o avalanşă de propuneri care necesită dezbateri ample cu toţi actorii din sistemul educaţional. Nu pot să nu condamn afirmaţii iresponsabile de tipul „este de dorit să lăsăm repetenţi elevii de clasa I, pentru a obţine astfel ulterior «rezultate» mai bune şi pentru a diminua procentul de 40 % analfabeţi funcţional, potrivit testelor PISA”.
Ultima «petardă» se referă la structura anului şcolar. Ordinul prin care ministrul Ecaterina Andronescu a stabilit structura anului şcolar 2019-2020 taie dintr-o singură propoziţie ore la clasele a XI-a din liceele tehnologice, fapt semnalat mai mulţi profesori prin intermediul diferitelor canale de comunicare. Concret, dacă planurile-cadru prevăd până la 41 de săptămâni de cursuri la clasele a XI-a de la tehnologic, structura anului şcolar spune că «anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri»”, spune Cristina Iurișniți.
Aceasta mai precizează că, astăzi, 27 februarie, a fost anunţată o Pichetare a Ministerului Educaţiei, anunţată de Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, deoarece profesorii sunt obligaţi să lucreze şi cu 38 de elevi la clasă, contabilii trebuie să transmită situaţiile noaptea, plus mii de hârtii inutile.
„Cerem de urgenţă MEN să rezolve următoarele aspecte pe care USR le susţine alături de mesajele transmise de specialişti, de către societatea civilă şi sindicate:
– majorarea costului standard per preşcolar/elev – faţă de lipsa acută de resurse umane, materiale şi financiare;
– reducerea abandonului şcolar de la 18, 1 % la 11,3 % până în 2020 conform angajamentelor europene finanţarea Programului Școală după şcoală respectarea parteneriatului social prin consultări publice reale asigurarea personalului didactic de predare calificat;
– în momentul actual avem în sistem 4.500 de cadre didactice necalificate
plata, în regim de urgenţă, a tuturor sumelor rezultate din sentinţele judecătoreşti definitive, anterioare datei de 31.12.2018 (care, conform Acordului, trebuia realizată până la 31.01.2019); calcularea corectă a sporurilor şi indemnizaţiilor la nivelul salariilor aflate în plată; stoparea violenţei în unităţile de învăţământ;
– asigurarea profesorilor de sprijin, a consilierilor psihopedagogi, precum şi a finanţării suplimentare pentru unităţile de învăţământ de masă cu clase în care sunt înscrişi copii cu cerinţe educaţionale speciale;
– instrumente reale, aplicabile în situaţiile în care cadrele didactice nu dau dovadă de profesionalism, nu au vocaţie sau perturbă desfăşurarea întregii activităţi a unităţilor de învăţământ; angajarea în mod real a răspunderii celor care aduc prejudicii şcolii.
– copiii care nu au capacităţi necesare obţinerii unui prag de minim 5 la Evaluarea Naţională nu vor putea fi admişi în învăţământul liceal teoretic, aceştia fiind îndreptaţi prin consiliere şcolară spre învăţământul profesional.
– dublarea numărului de psihologi şcolari pentru a realiza o orientare şcolară eficientă spre şcolile profesionale a elevilor cu abilităţi practice. Un psiholog şcolar la 400 de copii. De asemenea, un logoped şcolar pentru copiii cu CES la 250 de copii, şi nu la 500 – cum este acum!
– introducerea în COR a facilitatorului şcolar, conform ordinului de ministru 1958 din 4 oct. 2016 Desfiinţarea şi reorganizarea, profesionalizarea Inspectoratelor Judeţene, CCD-urilor şi CJRAE în Centre judeţene de resurse didactice si pedagogice”, subliniază Iurișniți.
Deputatul USR de Bistrița-Năsăud spune că va susţine, de asemenea, iniţiativele aflate deja în circuitul legislativ:
1. MEN şi MS vor colabora pentru educaţie, pentru stil de viaţă sănătos şi sănătate sexuală în şcoli, cel puţin o dată pe semestru; Legea a fost recent respinsă la raport în Comisia de Munca a Senatului.
2. Educaţia pentru mediu şi obligaţia primăriilor de a dota şcolile cu echipamente pentru colectare selectivă; Legea a primit raport de adoptare in Comisia de Mediu de la Senat.
3. Educaţia pentru siguranţa rutieră, măsuri pentru siguranţa participanţilor la trafic.
4. Depolitizarea sistemului de educaţie, asemănătoare statutului funcţionarilor publici care nu au dreptul la implicare politică, la funcţii numite sau alese, perfecţionarea continuă a cadrelor didactice şi formarea unor manageri educaţionali performanţi, sunt condiţiile minime pentru o fundaţie sănătoasă a unui sistem educaţional racordat la valorile europene.
Plangere PENALA – ???
Plângere penală pentru ÎNȘELĂCIUNE pe numele Cristinei IURIȘNIȚI. Deputatul bistrițean din partea USR s-a folosit de un consilier „la negru”, fără angajare, fără Contract, fără nimic!
Întrebată despre modul de angajare al consilierului parlamentar cu atribuții de șef de cabinet, Nelu Boldea, – doamna deputat de Bistrița-Năsăud se bâlbâie și nu știe să răspundă:
„Păi… a fost o colaborare punctuală… nu a fost… pentru că nu am putut să-l angajez ca și consilier deoarece avea cazierul cu probleme… Am fost la Resurse Umane și de acolo mi-a spus că nu se poate… și am renunțat…”
Reporter: să înțeleg că a fost plătit „la negru”…
“Păi… da… oarecum… au fost colaborări punctuale, mda… am avut și contracte de voluntariat, da… sunt niște colaborări punctuale… care se întâmplă… când e nevoie… colaborări punctuale… care se derulează pentru anumite acțiuni… acum am încetat colaborarea asta, pentru el nu mai… nu și-a rezolvat problema cu cazierul…”.
Am căutat în legislația legată de prestațiile remunerate în România pentru a găsi ceea ce un deputat al României numește „colaborare punctuală”, situație İNEXISTENTĂ ca atare în Codul Muncii.
Sursa: https://www.stiridebistrita.ro/plangere-penala-pentru-inselaciune-pe-numele-cristinei-iurisniti-deputatul-bistritean-din-partea-usr-