Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor, a afirmat că legea vânătorii va fi modificată, astfel încât să fie permisă vânarea cormoranilor, specie protejată de lege în prezent.



Potrivit ministrului Apelor și Pădurilor, problema adusă în atenţia publică de ministrul Agriculturii, Petre Daea, este una extrem de serioasă, în condițiile în care aceste specii de păsări consumă cantități foarte mari de pește. În acest context, Ioan Deneș a afirmat că, nu pot fi alese animalele în defavoarea oamenilor.

Colegul şi prietenul meu, ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o notă personală care a iscat multe discuţii, a adus în atenţia opiniei publice o problemă extrem de serioasă, pentru că, aşa cum ştiţi, sunt două specii de cormorani, care amândouă sunt în anexa 2, protejate de lege şi nu este permis să fie vânate. Numai că, atunci când faci o analiză a speciilor protejate, trebuie să te gândeşti la toate aspectele. Sigur că, probabil, analiza făcută atunci nu a avut în vedere efectul în timp al tipului de hrană pe care îl folosesc aceşti cormorani şi s-a constatat, în realitate, că aceste două specii consumă o cantitate, aşa cum spunea ministrul Daea şi îl cred, mai mare decât consumă toţi românii la un loc. Şi atunci, în momentul în care pui în balanţă oamenii şi animalele, niciodată, dar niciodată nu putem să alegem animalele în defavoarea oamenilor„, a declarat ministrul Apelor și Pădurilor.

Conform lui Ioan Deneș, comisia de specialitate a Senatului României are în lucru modificarea legii vânătorii, astfel încât cele două specii să poată fi controlate pentru a nu mai afecta creșterea peștilor în luciurile de apă. Mai mult, a mai arătat ministrul, foarte mulți agenți economici din acest domeniu au dat faliment din cauza cormoranilor.

Comisia de specialitate din Senatul României are în vedere, are în lucru modificarea legii vânătorii şi în acest sens, astfel încât aceste două specii să fie reglementate ca să putem să controlăm, dacă doriţi, şi să dezvoltăm la modul inteligent şi ştiinţific şi cele două specii, dar nici să nu ne afecteze creşterea în luciurile de apă din România a peştilor. Foarte mulţi dintre cei care au avut activităţi economice în acest domeniu au dat faliment din această cauză„, a spus Ioan Deneș.

2 COMENTARII

  1. Ar trebui modificata legea SI IN SENSUL ca atunci cand proprietatile oamenilor sunt distruse de vanat, aceasta sa poata fi combatut de catre proprietari in toate formele , inclusiv cu uciderea animalelor, daca nu pot fi indepartate altfel , deoarece activitatea de paza a proprietatilor prevazuta in L.333 din 2003 ( PRIVIND PAZA BUNURILOR ) , nu este o activitate de urmarire, cautare, prindere, capturare sau vanare … ca activitate aflata sub incidenta Legii vanatorii , ci este un drept Constitutional , penal si civil de AUTOAPARARE .
    Este de notorietate publica faptul ca animalele salbatice, efectiv se infrupta si se hranesc din culturile oamenilor, carora le distrug proprietatile, ori pe seama animalelor pe care le „sfasie „sistematic … iar oamenii daca se apara si in actiunile lor ucid un astfel de animal… dupa actuala lege a vanatorii, este considerata infractiune de braconaj ( adica ucidere fara autorizare ) SI oamenii se plang degeaba autoritatilor, ptr ca nu le da nimeni nici dreptate si nici despagubiri ptr pagubelor suportate , iar legea vanatorii, este atat de cu.rveste facuta, ca niciodata sau foarte rar, daca vre-un „pagubit „indeplineste conditiile despagubirii, prevazute de aceasta lege prost facuta .
    Nicaieri in aceasta alta tzara, apararea oamenilor nu este considerata fapta de braconaj si nicaieri, nu se poate exercita vanatoarea pe terenurile proprietate privata , numai aici in aceasta tzara, totul este ” privatizat ” si oamenii sunt nevoiti sa suporte consecintele unei legi abuzive si foarte prost gandite si facute .
    Paznicii fondurilor de vanatoare, nu au atributiuni de serviciu sa pazeasca culturile si proprietatile oamenilor, ci exclusiv, paza animalelor salbatice impotriva actelor de braconaj si in ” fondurile de vanatoare ” sunt incluse proprietatile oamenilor si cu si fara acordul lor expre dat in fata unui notar public .
    De aceia, ar trebui regandita aceasta lege si formulata cu consultarea larga al tuturor proprietarilor de terenuri, nu doar al „mofturilor „celor care practica vanatoarea si al administratorilor fondurilor particulare de vanatoare, al caror scop este sa faca bani pe seama vanatului , indiferent cum si nepasandu-le de proprietarile si animalele oamenilor din arealul vanatoresc .

  2. Domnule ministru , Dvs cititi comentariile publicului, sau cel putin va informeaza cineva despre ele , sau oameni-si dau cu parerea a la proasta si degeaba , racindu-si gura ( tastatura de la computer ) de pomana .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.