Asociația Autism Europa Bistrița, în parteneriat cu Primăria municipiului Bistrița a editat broșura ”Kit de supraviețuire pentru familiile persoanelor diagnosticate cu autism” în cadrul proiectului ”Servicii psihosociale pentru familiile copiilor cu autism” cofinanțat de Primăria municipiului Bistrița.
Tipărită în 1.000 de exemplare, broșura a fost distribuită în format print tuturor medicilor de familie din Bistrița, familiilor, instituțiilor și în cele 100 de școli și grădinițe care au integrat copii cu cerințe educative speciale. Kitul conține informații esențiale de natură medicală precum și socială pentru familiile persoanelor diagnosticate cu autism.
De asemenea, broșura poate fi descărcată gratuit și de pe site-ul Asociației www.centruldeautism.ro, fiind realizată în regim de voluntariat cu scopul de a oferi cele mai actuale informații esențiale, de la cum poți depista autismul la cum poți ajuta colegii copiilor cu dezvoltare atipică să înțeleagă ce înseamnă ”a fi diferit”.
”Zilnic suntem solicitați de părinți din toată țara și din străinătate pentru a oferi informații din cele mai diverse: de la ce este autismul și cum îl putem diagnostica până la cum putem obține o programă adaptată pentru copilul autist sau cum ne putem juca cu copilul diagnosticat cu autism”. Deși trăim într-o perioadă în care Internetul este o sursă de informații utilă, în acelaști timp informațiile găsite online pot fi false, neverificate, incomplete sau lipsite de suport științific. Astfel, am decis cu sprijinul colaboratorilor editarea acestei broșuri care să servească ca sursă de informații verificate pentru toți părinții care intră pentru prima oară în contact cu autismul. Veți găsi în ea atât informații științifice cât și povești sociale, informații legate de drepturile copiilor sau reguli de interacțiune cu copilul cu dezvoltare atipică” – a declarat coordonatorul Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț, psihoterapeut Ana Dragu.
Kitul de supraviețuire pentru familiile persoanelor diagnosticate cu autism poate fi descărcat AICI.
În Bistrița-Năsăud sunt încadrați în grad de handicap 101 copiii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist.Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț.