Secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău, critică ultimele decizii ale ministrul Finanțelor, Orlando Eugen Teodorovici, cu privire la instituirea taxei pe lăcomie care va fi plătită de bănci, despre care spune că va genera, în anul care urmează, un val de scumpiri și inflație.
Deputatul Robert Sighiartău susține că în 2019, românii vor avea parte de inflație și majorări de prețuri, după ce ministrul Finanțelor recurge la politici fiscale iresponsabile.
„Dragnea-Vâlcov-Orlando aruncă un val de scumpiri peste 2019. Ați auzit de taxa pe inflație? Asta vor să introducă de fapt Orlando, Vâlcov și Dragnea când se năpustesc cu biruri pe Robor, noul țap ispășitor. Inflație pe care tot ei au aprins-o și au alimentat-o prin politici iresponsabile.
Știți cum vine asta? E ca și cum cei care pun focul strigă apoi că-l sting, dar îl aprind și mai tare.
Cine aplaudă aceste taxe ale socialismului sud-american (să nu uităm că vor să suprataxeze și companiile din energie și Telecom) ar fi bine să se uite la propriile buzunare. Tocmai aceste biruri le vor goli în 2019.
La toate acestea adăugați și loviturile pe care le dau, iarăși, Pilonului 2 de pensii cu un elan comunistoid„, a scris pe pagina sa de Facebook, Robert Sighiartău.
De criticile liberalului nu a scăpat nici Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE și aliatul PSD, dar nici UDMR.
„Între timp Tăriceanu, girează prin tăcere seniorială fiscalitatea tovarășilor săi pesediști care va nenoroci companii, firme private, locuri de muncă și veniturile românilor.
Domnilor de la UDMR, jihadul fiscal anunțat cu o zi înaintea moțiunii nu alege: va lovi în toți cetățenii, inclusiv în cei de etnie maghiară! Nu exista nicio scuză să mai cauționați această guvernare falimentară, față de cei care v-au trimis în Parlament”, le transmite deputatul bistrițean.
„Cetățenii nu vor uita și nu vor ierta când va veni momentul votului„, avertizează Robert Sighiartău.
Lasa Robitza draga ca veti veni Dvs cei din opozitie , din urma, cu un Program ” beton ” … de guvernare si ne veti ” lumina ” , ne veti unge la suflet si ne veti ” impresiona ” atat de mult incat o sa va alegem pe Dvs !
Mai Robitza, aceste scumpiri le-au generat tocmai ” lacustarii ” care lucreaza in strainatate si care cu buzunarele pline de euroi si dularoi, s-au inapoiat in tzara si au navalit prin magazine ca ” lacustele prin culturile oamenilor ” … au cumparat TOT, au dat jos rafturi intregi de marfuri… ceea ce i-a determinat pe comercianti, sa scumpeasca ( sa ridice ) preturile , ca de… unde s-a mai pomenit comerciant sa le reduca, daca exista destui acoliti ai programelor ” Black Fraiery ” … si care nu conteaza preturile, dau jos totul din rafturi indiferent de preturi, ca sa-si potoleasca foamea celor de ” acasa ” care si-au ros unghiile pana au sosit ei … inapoi , ca oricum sunt mai ieftine ca acolo unde fac ieuroii si dularoii … ?!
Cica ar trebui sa fim mandri ca ” lacustarii ” trimit euroi si dularoi in tzara… Oare … stimate ” frate crestin ” ? Ni-i trimit noua cumva… multimii … care sufera dupa ce pleaca ei inapoi, sau… ” flamanzilor ” de acasa … de la ei … nicidecum noua ?!
O sa vedeti cum dupa Craciun si Anul Nou, pe rafturile burdusite cu produse, vor sta produsele scumpite peste limita puterilor de cumparare a noastra al celor ramasi aici… acasa… printre ” culturile ” napadite si distruse de aceste ” lacuste europene sau americane ” … !
Am fost zilele astea prin marile magazine alimentare… unde efectiv nu mai incapi de lacustarii care au navalit in ” haita „… peste tot… nu mai incapi la rafturile cu mancare de ei … ca vin cu toata familia, cu catzel … cu purcel… Cumpara UNUL si are dupa el tot ” alaiul ” de 5-6-7 ” lacuste mai mari sau mai mici ” …
Vaaai frate Raby… cat mai ” guitzati ” voi cei din opozitie , cat de bine ne face noua ” vestul capitalist salbatic „… si cum va mai zbateti voi de ceasul mortii sa ajungeti voi la ” ciolanul cu fasole „… de parca VOI SUNTETI RAIUL PE PAMANT !
Cateva precizari necesare pentru cititorii d-voastra:
Taxele bancare în Europa
• La sfârșitul anului 2008, Suedia a introdus o taxa bancară, de 0.036% din activele bancare, după ce au discutat cu un an înainte ideea inclusiv în cadrul unei sesiuni speciale a Grupului G20. Banii sunt colectați într-un fond destinat salvării băncilor în dificultate. Sumă colectată anual-circa 250 milioane de euro.
•Ungaria. Taxa bancară din Ungaria este considerată unică în Europa din două motive: primul pentru că este de departe cea mai mare (raportată la PIB) și al doilea, faptul că ungurii sunt singurii care au introdus această tax fără să fi fost nevoiți să salveze bănci din bani publici (exact ca și noi). Cei doi factori descriși mai sus și rezistența slabă a băncii lor naționale sunt probabil cea mai bună ilustrare a puterii discreționare a guvernului.
•Marea Britanie. Acolo taxa e puțin mai complicată. A fost introdusă în 2011 și e pe cifra de afaceri, nu pe active (adică se aplică depozitelor). Scopul ei este descurajeze băncile în a-și asuma riscuri prea mari si aduce la buget cam 2.6 miliarde de lire/an.
• Austria. Are două niveluri ale taxei bancare ( în funcție de mărimea băncii). Au introdus la 1 ianuarie 2011, au mărit-o 2014 iar acum au scăzut-o. Aduce anual la buget 100 milioane de euro (, aducea 550 milioane de euro).
•Polonia adună circa un miliard de euro anual din aceasta taxă bancară impusă în 2016 in ciuda avertismentelor băncii centrale și ale agențiilor de rating. Polonezii aplică o taxă pe lăcomie de 0.44% pe active.
•Franța si Germania au introdus în 2011 și ele o asemenea taxă, banii mergând tot către fonduri destinate salvării băncilor.
Avantajele pe termen mediu sunt cele legate de creșterea încasărilor la buget și de obligarea managementului bancar de a găsi soluții de a se reinventa, așa cum le-a cerut în repetate rânduri Guvernatorul BNR.
Haloo… Robiitza… ( ! ) trage-i tare cu ” halocatia ptr mancatori … mancatz.-as … ” ca-i foame meare ma… Vezi cum ” fabricile ” … se uita ca „cioara-n nuca ” … ca oricum , acolo intre ” sutasi ” … altceva nimic nu sti … ca nu te pricepi !