Peste 90 de locații din 11 județe, printre care și Bistrița-Năsăud, au fost percheziționate de polițiștii de investigare a criminalităţii economice din Mureş, într-un dosar de deturnarea licitaţiilor publice, evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, în care prejudiciul se ridică la peste 2 milioane lei. În urma perchezițiilor, 11 persoane au fost reținute.

 

Polițiștii mureșeni, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş au efectuat 94 de percheziţii la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de deturnarea licitaţiilor publice, evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Percheziţiile au avut loc în 11 judeţe: Mureş, Alba, Argeş, Arad, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Cluj, Ilfov, Iaşi, Mehedinţi şi Neamţ.

Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada 2016-2018, reprezentanţii unei societăți comerciale din Mureş, având ca obiect de activitate servicii de pază, ar fi procedat la înfiinţarea unor societăţi comerciale, cu specific pază şi protecţie, dar şi alte obiecte de activitate, pe numele unor persoane interpuse„, se precizează într-un comunicat al Poliției Române.

Ulterior, societățile comerciale ar fi participat la licitaţii privind prestarea de servicii de pază în favoarea unor instituţii publice şi private, pe baza unor înţelegeri anterioare legate de preţul oferit, astfel încât licitația să fie adjudecată de o firmă controlată de către membri grupului. De asemenea, pentru îndeplinirea condiţiilor cerute pentru participarea la licitaţii, aceştia ar fi procedat la falsificarea unor documente.

Pentru a eluda plata impozitului pe profit şi a TVA, în perioada 2011-2016, membrii societăţilor ar fi înregistrat în actele contabile facturi fiscale de la 12 societăţi cu comportament fiscal neadecvat, reprezentând bunuri specifice activităţilor de pază, monitorizare şi dispecerat, care, în realitate, nu ar fi fost livrate, nefiind identificate cu în urma activităţilor procedurale.

De asemenea, în perioada 2017-2018, persoanele implicate ar importat autoturisme din spaţiul intracomunitar, prin intermediul societăților comerciale controlate şi, ulterior, acestea ar fi fost revândute către persoane fizice, fără a fi colectată TVA de plată la bugetul statului„, mai precizează sursa citată.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 2.200.000 de lei.

11  persoane au fost reținute pentru 24 de ore și urmează să fie prezentate instanței cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările fiind continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de deturnarea licitaţiilor publice, evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

 

3 COMENTARII

  1. Bine ar face Politia Romana, daca ar obliga ca fiecare societate de paza si securitate, sa efectueze aceste activitati, exclusiv in judetul de care apartin si doar ca o exceptie – cu aprobarea Sindicatelor Prestatorilor de Servicii de Paza si Securitate – sa poata presta astfel de activitati in alte judete – DOAR DACA IN ACELE JUDETE NU EXISTA ASTFEL DE FIRME DE PAZA SI SECURITATE .
    Ne-au invadat firmele de Bucursti mai frate , peste tot, de efectiv localnicii nostri dau faliment, ca nu mai au unde presta astfel de servicii, desi au personalul necesar scolarizat si specializat pentru asa ceva .
    De ce in tzara asta trebuie musai sa aiba ” monopol ” toti generalii de la fosta securitate, fosta militie si armata , cu sediile sociale la Bucuresti ??? DE CE PUTEM FI ATATA DE PROSTI SI-I LASAM PE BUCURESTENI SA NE INVADEZE PESTE TOT PUR SI SIMPLU ? Si se mira cei de la ANAF… de ce exista activitati de ” spalare de bani ” si cate potlogarii ascunse prin judetele dinafara sediului lor social …

  2. Era sa uit… Va dati seama ca daca sediul social al acestor ” firme ” se afla la Bucuresti, Inspectoratele Judetene de Politie, nu au nici o competentza de supraveghere , coordonare si control al acestora … ?! ( Sau mai bine zis nu li se permite … ) .
    Uitati asa, numai vezi tot felul de ” agenti de securitate ” cu tot felul de uniforme, peste tot… despre care nici IPJ-urile si nici Politiile Locale habar n-au, neavand nici un control al acestora … ! Cine si de ce se vrea astfel ? Domnilor de la Politia Nationala, pe ce ” lume ” traiti si de ce nu puneti oadata ” piciorul in prag ” !? Cine nu va lasa si ce interese politice ( sau monetare mai degraba … ) se ascund ?

  3. In spatele (sau chiar in fata) unor astfel de firme tronează ”moși burtoși” fost sefi ori sefuți prin miliție, poliție sau securitate.
    Care, cu îngăduința, dacă nu complicitatea poliției actuale, se strecoară printre reguli, făcând legea lor.
    Iar bietul agent ia minimul pe economie, făcând pază în hainele lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.