Se aplică noi tarife de racordare la sistemele de distribuire a gazelor naturale, începând de luni, 10 septembrie. Acest lucru se întâmplă pentru că intră în vigoare un ordin al Comitetului de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), aprobat joi, 6 septembrie 2018. 

 

Noile tarife stabilite de ANRE sunt maximale şi pornesc de la 450 de lei pentru un debit de 10 mc/oră, ajungând la 4.500 de lei pentru un debit de 500 mc/oră. Anterior, branşarea şi avizarea branşării se tarifa cu 1.500 până la 5.000 de lei, în funcţie de complexitatea lucrărilor.

Potrivit ANRE, la stabilirea tarifelor de racordare au fost luate în considerare costurile activităţilor cuprinse în contractul de racordare, respectiv: obţinerea certificatului de urbanism; obţinerea avizelor şi autorizaţiilor emise de organismele abilitate; obţinerea autorizaţiei de construire a instalaţiei de racordare; proiectarea instalaţiei de racordare; verificarea documentaţiei tehnice/proiectului tehnic a/al instalaţiei de racordare de către un verificator de proiecte atestat de ANRE; execuţia instalaţiei de racordare; urmărirea lucrărilor privind execuţia, recepţia tehnică şi punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare.

gaze

„Prin limitarea valorilor componentelor de mai sus şi prin stabilirea unui nivel maxim, ANRE a avut în vedere prevenirea posibilelor tendinţe de încărcare a costurilor pentru fiecare componentă a tarifului de racordare, ceea ce ar fi condus la o majorarea accentuată şi nejustificată a acestora”, a precizat Autoritatea.

Deşi responsabilitatea procesului de racordare revine deţinătorilor reţelelor de distribuţie, solicitanţii au dreptul să aleagă operatori economici autorizaţi ANRE în regim concurenţial pentru realizarea activităţilor necesare proiectării şi executării instalaţiilor de racordare, a subliniat Mediafax.

„Prin metoda de reglementare a tarifelor de racordare instituită de ANRE se promovează concurenţa între operatorii economici autorizaţi, viitorii utilizatori ai sistemelor de distribuţie având astfel posibilitatea să aleagă operatorul economic cu care să efectueze lucrările necesare racordării la costuri minime”, precizează Autoritatea.

Noile tarife au fost aprobate prin Ordinul ANRE nr. 165/2018. Grila de tarife poate fi consultată prin accesarea următorului link: https://www.anre.ro/ro/gaze-naturale/legislatie/preturi-si-tarife-gn/2018%22%3Ehttps:/www.anre.ro/ro/gaze-naturale/legislatie/preturi-si-tarife-gn/2018.

3 COMENTARII

  1. Smecherii din sistemul de ” GAZE ” … percep cate 1000-1500 de euroi/ familie pentru finantzarea extinderii retelelor de gaz, la care se adauga inca 1000 euroi asa cum se arata mai sus pentru racordarea la retea … dupa care „omul ” daca vrea sa-si puna centrala pe gaz, mai cheltuie si cu aceasta si montarea ei inca vre-o 2000 euroi … in total acolo 4-5000 de euroi.
    Cu alte civinte, GAZUL ESTE UN LUX , CARE NU-I PENTRU SARANTOCI , sa aiba GAZ de la reteaua platita doar cine are bani… si cine n-are… atunci sa-si duca acolo … ” jandarmii „… ca sa le dea aia… cu … ” butelia ” … !

  2. No… si va trebuie sa renuntzati la centralele pe lemn de foc si sa va puneti centrale pe gaz ? Lemnele le puteti si fura, dar gazul n-aveti cum , ca astia si-l pazesc si stau cu ochii pe el ca si pe bitelie .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.