Deputatul USR Cristina Iurişniţi critică aspru Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi Editura Didactică şi Pedagogică (EDP) din cauza lipsei de profesionalism de care dau dovadă cele două instituţii, după ce au dat undă verde pentru tipărirea manualului de geografie de clasa a VI-a care conţine multe greşeli ştiinţifice. Acum MEN a dispus tipărirea unor noi manuale de geografie.
„De la Educație pornește totul! Am denunțat lipsa de profesionalism in redactarea manualelor unice de geografie editate de Editura Unică instituită de PSD și declarată neconstituțională de CCR în urma sesizării de neconstituționalitate pe care am demarat-o în Parlament, pentru a împiedica un partid dictatorial să controleze totul de la resurse la informații.
Acum, după ce profesorii de geografie au sesizat greșeli impardonabile pe care presa le-a transmis opiniei publice, după ce USR a preluat subiectul și în calitate de parlamentar, membru în Comisia de învățământ, am transmis o declarație de presă care a denunțat incompetența, abuzul și iresponsabilitatea in privința educației copiilor noștri, vedem că MEN și EDP nu au altă soluție decât tipărirea unor noi manuale de geografie de clasa a VI-a. Pe site-ul edu.ro a apărut un comunicat potrivit căruia manualele de geografie vor fi retipărite!„, declară Cristina Iurşniţi.
În acest context deputatul bistriţean se întreabă cine îşi va asuma responsabilitatea pentru o asemenea gafă.
„Cine răspunde pentru risipa fondurilor de la bugetul de stat? Cine va fi tras la răspundere pentru greșeli impardonabile în manualele din care vor învăța copiii noștri?
Este o întrebare la care Ministrul „Pamblică” va trebui să dea un răspuns oficial interpelării pe care i-o voi adresa in prima zi din sesiunea parlamentară care va începe în 3 septembrie!
Experiența de viață a generațiilor anterioare ne transmite idei de bun simț : nu mai bine măsori de mai multe ori si tai o singură dată?
Dar la noi responsabilitatea este însă o vorbă în vânt! Cât despre politici educaționale coerente, de la programe reactualizate, manuale atractive in format letric dar și digital și interactiv, până la formări gratuite pentru profesori pentru a fi capabili să țină pasul cu generația Internet și Facebook, ele rămân niste obiecte doar virtuale, niște vise pentru naivii care mai îndrăznesc să creadă în acest Guvern incompetent și corupt!
În orice țară civilizată, risipa și incompetența atrag inerent și asumarea răspunderii unor astfel de decizii care au dus la tipărirea a 1,6 milioane de exemplare cu greșeli științifice!
Cine plătește oalele sparte? Evident răspunsul îl știm… Nu mă aștept ca Valentin Popa să își asume vreo răspundere sau să îl apuce vreo criza de conștiință!
În schimb mă aștept ca cetățenii responsabili sa taxeze prin vot pe cei care greșesc la infinit…. Dacă Educație nu e, nimic nu e!
# Implicare pentru schimbarea pe care ne-o dorim!„, mai spune Iurişniţi.
Recent, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au fost sesizaţi că în manualul de geografie de clasa a şasea există mai multe erori decât informaţii: Turnu Măgurele a migrat spre Vest şi a ajuns în locul oraşului Drobeta Turnu Severin, iar Marea Moartă a luat locul Mării Roşii. Şi astea nu sunt singurele greşeli din cele 150.000 de manuale de geografie de clasa a VI-a, pentru care s-au cheltuit 300.000 lei.
Luni, MEN a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că manualele vor fi retipărite, toate costurile fiind suportate de EDP.
„Ministerul Educației Naționale a decis să solicite Editurii Didactice și Pedagogice (EDP) retipărirea în totalitate a manualului de Geografie pentru clasa a VI-a. În acest caz, toate costurile vor fi suportate de EDP, care își rezervă dreptul de a îi acționa în instanță pe cei vinovați pentru daunele aduse.
Precizăm că decizia de retipărire a manualelor de Geografie pentru clasa a VI-a vine după o analiză amănunțită, în urma căreia s-a constatat că multiplele erori nu pot fi corectate printr-o simplă erată.
Noile manuale vor fi trimise în școli în cel mai scurt timp posibil.
Varianta digitală corectată a manualului de Geografie de clasa a VI-a va fi postată pe platforma manuale.edu.ro în cursul acestei săptămâni, astfel încât să poată fi folosită de elevi și profesori din prima zi de școală.
Ministerul Educației Naționale a întreprins până acum toate demersurile și a folosit toate pârghiile legale necesare pentru a asigura manuale noi pentru începutul anului școlar 2018-2019.
În acest moment, procedura de tipărire a manualelor este în derulare și nu este blocată, așa cum s-a întâmplat în nenumărate rânduri în anii precedenți, atunci când achiziția de manuale școlare a fost mult întârziată din cauza contestațiilor„, a transmis MEN.