Fake news în limba engleză, termen devenit aproape uzual şi în limba română, este unul din subiectele cele mai abordate în ultima perioadă de timp. În plină explozie a internetului şi a accesului în masă la tot ceea ce înseamnă media online şi numai, asistăm zilnic la un adevărat bombardament, cu o multitudine nemaiîntâlnită de informaţii şi ştiri, din care unele pot fi false. În multe situaţii omul simplu, dar şi cei care deţin demnităţi publice pot cădea victime a acestui fenomen. Ştirile false sunt lansate cu intenţia de a induce în eroare, cu scopul de a produce daune unei organizaţii, structuri, entităţi sau chiar unor persoane, pentru obţinerea în final de câştiguri financiare şi politice. Deşi în mai mică măsură, presa locală nu este ferită de ştirile false, dar spre deosebire de presa naţională, la nivel local, ştirile pot fi verificate mai uşor, iar publicul îşi formează o părere corectă faţă de o situaţie sau alta. Fenomenul se manifestă mai ales în timpul campaniilor electorale, undeva fiind de înţeles acest lucru, când toate publicaţiile, atât print cât şi online sunt pline de ştiri false.
Afla mai multe detalii cumparand editia tiparita a Gazetei de Bistriţa.
Doru Costin
Pai, dati-le pe post sa vada lumea care-s si sa nu le mai citeasca nimeni stirile … Dati stirea publicata si langa ea, stirea adevarata in urma verificarii ei .
Trebuie imperios necesara reincriminarea ” denuntului calomnios ” si ” stirea falsa data in mass-media ” … cine terfeleste fara just temei pe cineva, indiferent cum ( cu stire falsa ori neverificata si neveridica ) sa raspunda cu aceiasi pedeapsa pe care ar fi suportat-o cel vizat .
Asa consider eu ca este corect si cinstit, nu ” toata lumea sa se ca.ce-n cap la toata lumea ” , fara sa raspunda in nici un fel … !