Până la sfârşitul anului vor avea loc scumpiri în lanţ pentru toate produsele, avertizează cea mai mare bancă din România. Inflaţia va depăşi 4%, iar recolta slabă din agricultură va reduce la jumătate creşterea economică, informează Realitatea TV.

Seceta care a pus stăpânire pe România, cea mai gravă din ultimii cinci ani, va duce la o creştere explozivă a preţurilor, spun experţii.

"Estimăm faptul că agricultura va avea o contribuţie negativă la creşterea economică din acest an, iar noua noastră estimare de creştere economică este de 0,7% (…) Estimăm că preţurile administrate ar putea fi majorate în continuare, iar aici vorbim despre preţul administrat al energiei ceea ce va pune presiuni inflaţioniste în creştere în următoarele luni", a declarat ERugen Şinca, analist bancar.

Producţia agricolă slabă nu este singurul duşman al preţurilor, spun specialiştii.

Din septembrie, gazele se scumpesc cu 5% pentru toţi consumatorii. Efectele vor fi simţite în facturi mai mari, dar şi în preţul produselor la raft.

Veştile nu sunt bune nici în ceea ce priveşte dobânzile şi cursul de schimb. Leul îşi va continua tendinţa de depreciere dacă nu vor intra bani în economie. Din toamnă, moneda europeană este aşteptată să urce din nou peste nivelul de 4 lei şi 55 de bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.