Consiliul pentru studierea arhivelor securitatii pare sa fi descoperit in arhive documente care pun intr-o noua lumina relatia lui Marga cu regimul Ceausist. Marga a avut o cariera clasica de turnator si a intrat in atentia CNSAS in calitate de ministru.

Legaturile lui Andrei Marga cu fosta Securitate vor fi analizate la 11 septembrie de catre CNSAS, afirma surse din PNL.

CNSAS a anuntat inca din luna mai ca il va verifica, dupa ce fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu a sugerat ca fostul rector ar fi colaborat cu Securitatea sub numele conspirativ Andrei Muresan. De fapt, el ar fi avut mai multe nume de cod si ar fi turnat la Securitate inclusiv cetateni strani.

CNSAS cauta la SIE

Faptul ca CNSAS analizeaza si, probabil, va da si un vot arata ca in arhiva au fost descoperite documente care indica posibile conexiuni cu aparatul de represiune. "Daca exista un alt dosar, acesta este la SIE sau a fost predat de la SIE la CNSAS", au declarat, la inceputul lunii mai, surse din CNSAS.

Marga se pare ca are si un dosar de urmarit, dar acest fapt nu exclude si posibilitatea ca el sa fi fost si turnator. Surse din PNL sustin ca fostul rector ar fi fost schimbat de la conducerea MAE tocmai pentru ca era anticipat un scandal in legatura cu relatia cu Securitatea si ar fi fost afectata imaginea internationala a Romaniei.

La 9 mai, premierul Ponta declara ca-l va schimba pe seful diplomatiei daca se va dovedi ca a cooperat cu securitatea. La inceputul lui august, premieru l-a schimbat pe Marga de la MAE fara explicatie. Totusi, PNL si PSD au anuntat ca il sustin pentru functia de presedinte al ICR.

Marga: "N-am teama"

Marga a negat vehement posibilitatea sa fi colaborat cu Securitatea. "Lazaroiu fabuleaza, si in acest caz este vorba de o fabulatie. Se poate verifica dosarul meu, a fost verificat de «n» ori, nu va ascund, se poate verifica inca o data, nu am nicio teama. Nu m-a chemat nimeni sa cooperez cu Securitatea, nu am cooperat, nu am semnat nimic, am constiinta absolut curata", a spus Marga, la 8 mai.

El a adaugat ca va demisiona din MAE daca apare dosarul sau de colaborare cu Securitatea, dar nu are emotii. In 2007, CNSAS a emis Decizia 1516/10.05.2007 prin care se certifica faptul ca actualul ministru "nu a fost agent/colaborator al politiei politice comuniste".

"Nu m-a chemat nimeni sa cooperez cu Securitatea, am constiinta absolut curata." ANDREI MARGA, fost ministru de Externe

Veriga de legatura cu Vladimir Putin

Evenimentul Zilei a scris, la 12 mai, despre relatia dintre Marga si Vladimir Filippov, presupus ofiter al serviciilor secrete rusesti si prieten cu Putin. "Sunt foarte bun prieten cu un fost ministru al lui Putin, bun prieten cu Putin, Filippov, care imi spunea ca Romania vrea sa cucereasca teritorii. Si i-am aratat cat de gresita e aceasta perceptie", marturisea Marga.

Un jurnalist de la Chisinau, Petru Bogatu, a aratat ca Filippov a fost secretar de partid la Universitatea Lumumba, patronata de GRU, serviciul de spionaj al armatei ruse. Aici ar fi invatat, printre altii, Carlos Ramirez Sanchez, teroristul poreclit "Sacalul".

Apartenenta la GRU a lui Filippov si gradul de colonel au fost dezvaluite la sfarsitul anilor 90 de catre ziarul Moskovski Komsomolet. Marga, in calitate de rector al Universitatii Babes Bolyai, i-a inmanat lui Filippov titlul de Doctor Honoris Causa. Fillipov a fost si ministru al Invatamantului, in Rusia, intre 1998 si 2004.

El ar fi ajuns in acest post la insistentele comunistilor lui Ghenadi Ziuganov, mai arata jurnalistul Petru Bogatu. Pe atunci, lui Fillippov i se spunea "ministrul prieteniei intre popoare".

Sursa: evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.