Ieri jandarmii au efectuat un control în pieţele din municipiu în baza respectării prevederilor legii nr. 12 din 1990, privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite.

 

Acţiunile s-au desfăşurat în toate pieţele de pe raza localităţii. Totalul amenzilor aplicate sunt de 5.250 de lei, sancţiunile fiind aplicate pentru efectuarea de acte de comerţ fără deţinerea documentelor legale în acest sens. De asemenea, au mai fost aplicate sancţiuni şi pentru adresarea de cuvinte şi expresii jignitoare sau provocarea unor scandaluri.

În domeniul pază şi protecţie instituţională au fost legitimate la intrarea în obiectivele din aria de competenţă de pe raza judeţului un număr de 89 de persoane, fără a fi semnalate probleme deosebite în acest domeniu.

Jandarmii se ocupă  şi de siguranţă şi protecţie în şcoli.

Astfel, se desfăşoară întâlniri între autorităţile judeţene, primarii localităţilor şi directorii unităţilor de învăţământ din judeţ, în aceste zile, pe tema siguranţei în unităţile de învăţământ şi în imediata apropiere a acestora. Ca urmare la aceste întâlniri au fost prezenţi iniţiatorii: reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, conducerea Inspectoratului Şcolar, dar şi reprezentanţi ai Jandarmeriei şi Poliţiei.

Subiectele dezbătute sunt legate de asigurarea a cât mai multor unităţi de învăţământ şi a unor sisteme de supraveghere a activităţii şcolare, atât la ore cât şi în pauze sau pe timpul nopţii.

Discuţiile s-au constituit într-un dialog constructiv între primari, directori şi reprezentanţii Prefecturii, totul oprindu-se la un aspect pe cât de necesar pe atât de important: fondurile!

Până la dotarea unităţilor de învăţământ cu sistemele atât de necesare pe linia prevenirii unor evenimente nedorite, forţele de ordine efectuează acţiuni de patrulare conform ordinelor în vigoare. Ei efectuează patrulări zilnice în zona Colegiului Naţional Andrei Mureşanu, în zona Colegiului Naţional Liviu Rebreanu şi a Şcolilor Generale aparţinătoare dar şi în zona Grupului Şcolar Grigore Moisil din municipiul Bistriţa.

În oraşul Năsăud jandarmii vor asigura patrulări în zona Liceului Economic din localitate şi a Colegiului Naţional George Coşbuc, la Beclean aceste măsuri vor fi asigurate la Colegiul Petru Rareş şi Liceul Henri Coandă, iar la Sângeorz-Băi în zona Liceului Solomon Haliţă.

Măsurile de ordine publică se vor efectua cu precădere în timpul orei la care elevii se îndreaptă către instituţiile de învăţământ, în timpul cursurilor şi mai ales la orele de încheiere a acestora, când marea majoritate se îndreaptă către casă. Aceste măsuri au ca scop prevenirea absenteismului şcolar dar şi preîntâmpinarea unor evenimente nedorite în aceste zone.Cu ajutorul acestor masuri se vor stabili relaţii strânse cu conducerile acestor unităţi de învăţământ pentru ca în cazul apariţiei vreunui eveniment nedorit, jandarmii să poată acţiona imediat.

Paul Bucur

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.