Astăzi, 17 februarie 2009, în Comisia pe Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară (ENVI), s-a adoptat cu o mare majoritate de voturi regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a obligaţiilor operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.

 

Magor Csibi, raportor din partea grupului ALDE în comisia ENVI, a declarat în urma votului:
"Salut votul din Comisia pe Mediu şi mă bucur că am reuşit să ne punem de acord asupra unor principii clare prin care să protejăm pădurile. Personal, sunt fericit că am făcut un pas înainte în atingerea obiectivului unuia dintre proiectele mele pe care le-am stabilit în campania electorală pentru europarlamentare şi anume lupta împotriva defrişărilor ilegale. După un an de activitate şi lobby intens am reuşit să văd rezultatele muncii mele în votul majoritar pozitiv pe acest regulament".

Printre cele mai importante principii din propunerea de regulament votată în Comisia ENVI se numără:

    * stabilirea unui sistem de trasabilitate a lemnului prin care să se urmărească legalitatea acestuia de la sursă;
    * introducerea unei cote minime de penalităţi la nivel european care să reprezinte cel puțin de cinci ori valoarea produselor din lemn obținute prin comiterea infracţiunii;
    * includerea unui sistem de etichetare a tuturor produselor din lemn.

De asemenea, Magor Csibi şi Olajos Peter au lansat ieri, în comisia ENVI, o rezoluţie referitoare la abordarea problemelor legate de defrișări și de degradare a pădurilor pentru a combate schimbările climatice și reducere a biodiversității. Textul documentului subliniază nevoia unei coordonări mai accentuate între politicile de conservare și gestionare durabilă a pădurilor și alte politici interne și externe ale UE.

"Comisia pe Mediu a dovedit că este capabilă să promoveze o lege eficientă împotriva defrişărilor ilegale şi a operatorilor care folosesc lemnul contrar legii. Rămâne de văzut dacă statele membre împărtăşesc şi ele acest obiectiv. Eu mă oblig ca după votul din plen şi după intrarea în vigoare a Regulamentului să mă asigur că autorităţile din România vor respecta în totalitate prevederile impuse", a încheiat Magor Csibi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.