În ultimii ani, mai multe unităţi de cazare au fost scoase la licitaţie, din cauza datoriilor înregistrare de firmele în umbra cărora funcţionau. După Diana, Select şi Pensiunea Mya, a fost scos la licitaţie şi hotelul de trei stele Krone. Lichidatorii judiciari cer pe hotel nu mai puţin de 3,9 milioane de lei, renunţând, în ultimele luni la un milion de lei din preţul iniţial.

 

Lista hotelurilor din Bistriţa scoase la licitaţie fie de bănci, fie de lichidatori judiciari pare să se măresc cu fiecare jumătate de an. Ultimul scos la licitaţie este hotelul de trei stele Krone, situat pe strada Grănicerilor.

Licitaţiile sunt organizate de lichidatorii judiciari SCP Insolbis şi au debutat anul trecut în luna aprilie. Cum nu prea au existat oferte serioase, lichidatorul a fost nevoit să lase serios din preţ.

Astfel, de la 4,9 milioane de lei, hotelul a ajuns să coste 3,9 milioane de lei, în doar jumătate de an. Hotelul are 44 de camere, un salon restaurant cu o capacitate de 80 de persoane, un bar şi o cafenea. De asemenea, în hotel mai este amenajată şi o sală de fitness.

Camerele sunt dotate cu baie proprie, aer condiţionat, televizor, cablu, internet şi telefon. Hotelul mai pune la dispoziţie şi lift şi parcare.

Hotelul nu este singurul bun al administratorilor unităţii de cazare care este scos la licitaţie. Lichidatorii au scos la vânzare şi fostul sediu al firmei Florsystem Sport, fostul producător de echipamente de fitness, intrat în faliment.

 

Producătorul de echipamente de fitness Florsystem Sport, în spatele falimentului

Practic, hotelul a fost scos la vânzare în contul datoriilor către terţi acumulate de societatea Florsystem Sport. Alături de hotel şi sediul firmei, mai este scoasă la licitaţie şi hala de producţie şi un teren de 500 de metri pătraţi.

Petru hala de producţie şi sediu, lichidatorul cere mai bine de un milion de lei, iar pentru terenul situat pe Drumul Cetăţii încă 700.000 de lei. Administratorii au încercat cumva să îşi pună la adăpost afacerea şi au mai făcut o firmă Metal Fitness, cu care continuă să producă echipamente pentru fitness.

Metal Fitness a fost înregistrată în anul 2011 şi avea 24 de angajaţi în anul 2016. Pentru acelaşi an, societatea comercială  a raportat o cifră de afaceri de 2,7 milioane de lei şi un profit net de 387.415 lei.

hotel diana

Pe urmele hotelurilor Diana sau Select…

După cum spuneam, Hotel Krone nu face altceva decât să întregească o listă cu hoteluri scoase la licitaţie de bănci sau lichidatori din cauza unor datorii. De mai bine de doi ani, o bancă se chinuie să vândă Hotel Diana.

BCR a început aventura în 2015, când cerea pentru acest hotel 10,5 milioane de lei, adică mai bine de două milioane de euro. Doi ani şi jumătate mai târziu, valoarea unităţii de cazare s-a înjumătăţit.

Banca a renunţat să îşi mai bată capul cu vânzarea hotelului, lăsând totul în sarcina unei agenţii de turism. Preţul de pornire a licitaţiei a ajuns la 1,2 milioane de euro.

Hotelul are 73 de camere şi şase apartamente, un restaurant, sală de fitness, un club, saună şi Jacuzzi. Unitatea de cazare a fost inaugurate în urmă cu mai bine de 15 ani, mai exact în anul 2001.

Acesta a trecut printr-un amplu proces de modernizare în anul 2013. Ironia sorţii, doi ani mai târziu, banca a început procedura de executare silită, hotelul fiind gaj pentru un împrumut nereturnat.

Pentru a răzbi până când banca găseşte un cumpărător, administratorii au ajuns să închirieze camerele la muncitorii de la Leoni, care, nu de puţine ori au dispărut cu aparatură din camere sau obiecte de decor.

BCR nu a scos la vânzare numai Hotel Diana. Şi Hotel Select a fost scos la vânzare cu 400.000 de euro tot de către BCR şi tot din cauza unui împrumut care nu a mai fost restituit.

Hotelul de două stele este situat la doi paşi de ştrandul municipal, de Pădurea Codrişor şi de Parcul Municipal. Clădirea are trei etaje plus mansardă şi se întinde pe 990 de emtri pătraţi. La acesta se mai adaugă un corp cu parter de 140 de metri pătraţi, în care funcţionează bucătăria, o spălătorie şi un depozit.

Hotelul are 19 spaţii de cazare, cu o capacitate totală de 40-50 de locuri. Restaurantul de la parter poate găzdui circa 70 de persoane. Toate camerele şi apartamentele sunt dotate cu băi proprii cu cabine de duş sau căzi cu hidromasaj.

La licitaţie au fost scoase şi ambele pensiuni ale Miei Morar. Pentru una dintre pensiuni, care are 15 camere şi un restaurant se cerea suma de 440.000 de euro. Din cauza falimentului a mai fost scoasă la licitaţie o pensiune turistică situate la ieşirea din comuna Telciu spre Romuli, cu 156.134 de euro şi una din Valea Măriilor, cu doar 26.000 de euro.

 

Singurul hotel de 5 stele, la un pas de licitaţie

La un pas de licitaţie a fost şi singurul hotel de 5 stele din Bistriţa, Hotel Metropolis. Lichidatorul a reuşit să împiedice scoaterea la vânzare a celei mai exclusiviste unităţi de cazare din Bistriţa, în ultimul moment.

În spatele licitaţiei nu s-a aflat ca în cazul celorlalte hoteluri vreo bancă sau vreun lichidator, ci o instituţie a statului. Este vorba de ANAF, care spera astfel să îşi recupereze datoriile uriaşe pe care le-au adunat firmele din spatele Super Bingo Metropolis, cu ajutorul hotelului din inima Bistriţei.

Cu banii pe care i-a cerut ANAF-ul în prima fază pentru Hotel Metropolis puteau fi achiziţionate toate celelalte unităţi de cazare scoase la licitaţie. Pentru „perla” grupului Metropolis, instituţia statului cerea nu mai puţin de 30 de milioane de lei, adică mai bine de 6,6 milioane de euro.

Hotel Metropolis are 57 de camere şi cinci apartamente, care costă şi 200 de euro pe noapte. Complexul dispune de piscină, centru SPA, centru de conferinţă cu 200 de locuri, sauna sau de sală de fitness.

Toate camerele hotelului au aer condiţionat, seif, minibar şi birou. Baia este dotată cu halat de baie, uscător de păr şi papuci, iar unele camere oferă vederi panoramice spre oraş.

Cum nu a mai reuşit să scoată la licitaţie Hotel Metropolis, ANAF a scos la vânzare, în cele din urmă, mare parte din parcul auto al grupului, dar şi 3,38 hectare de teren, situat în apropiere de noua fabrică Leoni. ANAF cere pentru teren 5 milioane de lei.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.