Compania de Apă Arieşul a reuşit atragerea a 16 pachete de fonduri europene în valoare totală de 80 de milioane de euro pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare. „Am reuşit să câştigăm 16 pachete de fonduri europene în valoare de 80 de milioane de euro, însă proiectele semnate până în momentul de faţă se ridică doar la 60-65 de milioane pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare şi apă uzată, pentru construcţia staţiei de epurare şi tratare a apei din Câmpia Turzii”, a explicat Alexandru Sabău, directorul Companiei de Apă Arieşul. De asemenea, din totalul de 12 pachete disponibile pentru acest an, 11 au fost adjudecate deja, iar zece pachete au fost deja semnate. „Din totalul de 12 pachete aferente anului 2009, 11 au fost adjudecate şi zece sunt semnate, iar patru sunt deja în execuţie”, a continuat Sabău.

Cinci milioane de euro, de la bancă

Pentru derularea proiectelor europene, Compania de Apă Arieşul a contractat un împrumut e la o bancă comercială în valoare de cinci milioane de euro. Durata totală de implementare a proiectelor în valoare de 80 de milioane de euro este de cinci ani, ele au început în 2008 şi vor fi încheiate în 2013. „Pentru derularea proiectelor de 80 de milioane de euro, noi trebuie să venim cu cinci milioane de euro. Am semnat deja un contract cu o bancă comercială pentru a ne asigura această sumă. Perioada de returnare a împrumutului este de 15 ani plus cinci ani de garanţie în care nu se plăteşte nimic în afară de dobânzi”, a explicat Sabău. De asemenea, directorul Companiei de Apă Arieşul a anunţat că va mai organiza o licitaţie pentru restul pachetelor în lunile iunie sau iulie al anului viitor. „Următoarele licitaţii pentru cele patru pachete de achiziţionare de utilaje vor avea loc în lunile iunie-iulie din 2010, pentru că aşa este procedura la acest tip de proiect pe fonuri europene. UE consideră că utilajele sunt necesare doar după ce s-a terminat modernizarea reţelor de canalizare”, a declarat Sabău.

Apă la nivel european, 72%

72% dintre locuitorii din Câmpia Turzii şi Turda vor beneficia în urma implementării acestui program de reabilitare a reţelelor de apă.  „Între 65 şi 72 de procente dintre locuitorii din Cîmpia Turzii şi Turda vor beneficia de apă la nivel european. Avem însă unele probleme cu unele reţele care sunt vechi de 100 de ani, însă sunt în centrul municipiului Tura şi reţele de pe vreme romanilor. Sunt zone unde nici nu a fost adusă canalizarea, iar prin acest proiect încercăm să aducem apa şi în astfel de zone”, susţine Sabău.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.