Senatorul PNL Cristian Bodea a depus, iniţiativa legislativă intitulată ”Legea tăcerii”, cu prevederi precum ”premierul este statul”, ”ordonanţele de urgenţă sunt mai presus de lege” sau ”ministrul este mai presus de parlamentar”, liberalul spunând că vrea să tragă un semnal de alarmă, însă dezbaterile pe acestă temă au fost cam aprinse.
Legea iniţiată de senatorul PNL prevede, în forma înregistrată luni la Biroul Permanent al Senatului, că premierul şi Guvernul devin principala putere a statului.
Proiectul cuprinde zece articole, primul fiind ”Prim-ministrul este statul. Indubitabil!”.
Prin urmare Cristian Bodea, le-a propus, prin ”Legea tăcerii”, colegilor săi, în glumă, să recunoască rolul simplificat al Parlamentului și să admită că:
„Art 1. Prim ministrul este statul. Indubitabil
Art 2. Ministrul știe mai bine. Prim Ministrul cel mai bine!
Art 3. Ministrul este mai presus de parlamentar. Mult mai sus!
Art 4. Parlamentarul are dreptul să ridice mâna. Și dreptul să tacă!
Art 8. Guvernul conduce numai prin ordonanțe de urgență. Fără număr!”, sunt doar câteva articole din ”Legea tăcerii”.
„Și dacă tot a poposit astăzi preț de 2 minute Legea Tăcerii a colegului Cristian Bodea (e adevărat mai mult un protest decât o lege) în dezbatere prin Camera Deputaților eu cred că a fost un bun prilej să ne amintim cum a funcționat Parlamentul în guvernarea Ponta. Asta în loc să strâmbăm din nas ofensați precum colegii de la PSD. Că-mi vine greu să cred că ei s-au simțit confortabil pe post de ridicători de mâini, în timp ce prețiosul lor guvern le fura atribuțiile, cu largul concurs al conducerii Legislativului, una câte una.
Imaginea, la care face referire Bodea însemnă dezbatere de ordonanțe fără număr ale Guvernului în loc de proiectele legislative ale Parlamentului. Apoi ordonanțele aveau întotdeauna prioritate, inițiativele parlamentare făceau vechime cu anii pentru a ajunge la coșul de gunoi. Au fost nenumărate ordonanțele care modificau ordonanțe, pe care încercau să le îndrepte alte ordonanțe, iar finalul era aproape întotdeauna un fiasco.
Vreți exemple? Am avut și azi pe ordinea de zi. O inițiativă a Fondurilor mutuale pentru agricultură, culmea marca PSD, aruncată la coșul de gunoi pe motiv că un og 63 din 2014 a modificat un alt og, 64 din 2013.
Și evident fără rezultat. Nici acum fondurile mutuale pentru agricultura nu funcționează, iar banii de la UE îi încasează alții”, a notat co-președintele PNL BN, Stelian Dolha, pe pagina de socializare.