Home Societate Distracție mare și dansuri tradiționale la „Pfingstfest”

Distracție mare și dansuri tradiționale la „Pfingstfest”

La acest sfârșit de săptămână a avut loc a XV-a ediţie a Festivalului Etniilor – Pfingstfest organizat de Primăria municipiului Bistriţa prin Centrul Municipal Cultural „George Coşbuc”.

Festivalul a început cu o paradă a formațiilor, apoi a avut loc deschiderea propriu-zisă.

„Acest festival a luat naştere în urmă cu 15 ani în localitatea Livezile şi e o creaţie a dr. Dorel Cosma, care a vrut să marcheze Rusaliile printr-o manifestare culturală în care etniile să-şi găsească locul. Am preluat în urmă cu cinci ani organizarea festivalului, aici la Bistriţa, datorită faptului că municipiul are capacitatea şi forţa financiară şi logistică să organizeze un astfel de festival. Din punctul de vedere al etnicităţii, Bistriţa este un exemplu pentru România şi aş putea spune şi pentru Europa. Aici la Bistriţa, de-a lungul secolelor, au trăit etnii diferite: saşi, unguri, romi, evrei, armeni şi alţii alături de români în condiţii bune. Astăzi, printr-o bună convieţuire nu se înţelege ceea ce se înţelegea în urmă cu 500 de ani dar cert este că la Bistriţa aceste etnii, care au presupus culturi şi confesiuni diferite, au dus o viaţă armonioasă, în care plusul fiecăreia s-a adăugat la un plus general şi nu au apărut conflicte ca în alte părţi. Suntem mândri că putem organiza în Bistriţa un festival al etniilor şi că putem oferi cetăţenilor mostre de cultură a minorităţilor din toată zona Ardealului. Multiculturalitatea ne dă avantaje faţă de zonele care sunt monoculturale. Faptul că saşii, ungurii, romii, evreii au creat o civilizaţie aici, cu toate particularităţile ei, ne face mai bogaţi. Este un privilegiu să facem parte din liniile europene inclusiv prin acest festival, care prezintă frumuseţile etniilor din diverse zone ale ţării. În Europa dezvoltată s-a pierdut foarte mult din creaţia populară, dar la noi folclorul românesc şi celelalte sunt încă vii şi mai ales practicate de tineri, ceea ce este foarte bine”, a precizat primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Creţu.

Pe scenă au întreținut atmosfera: Ansamblul de dansuri ucrainiene „Kozachok” (Suceava), Ansamblul de dansuri greceşti „Efthimos” (Braşov), Ansamblul de dansuri ungureşti din Voivodeni, Ansamblul de dansuri poloneze “Solonczanka” (Suceava), Ansamblul de dansuri italiene „D-Fantasy” (Bistriţa), Ansamblul de dansuri armene „Hayakaghak”(Gherla), Ansamblul de dansuri “BN Ritm” ( Bistrița), Ansamblul de dansuri săseşti „Regenbogen” (Bistriţa), Ansamblul de dansuri ţigăneşti „Lo Romengo Ili” (Sâncraiul de Mureş), Ansamblul de dansuri grecești “Katharsis” (Botoşani), și Ansamblul de dansuri lipovene „Trandafiraşii” (Iaşi).
Totodată a fost organizat și un flashmob de dans cu elemente tradiţionale aparţinând diferitelor grupuri etnice participante și un concert susținut de Elena Gheorghe.

”Am mai fost la Bistriţa, dar cu mult timp în urmă şi chiar s-a simţit că n-am mai fost de mult aici, publicul a reacţionat de parcă m-ar fi văzut prima oară. Mă bucur că am mulţi fani aici, îmi sunt foarte dragi, asta mă încarcă de energie”, a declarat Elena Gheorghe.

sursa foto: Centrul Cultural Municipal
11216510_787743747988963_2631026236602558770_o

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version