„Centrul de Formare Profesională din cadrul A.J.O.F.M. Bistriţa-Năsăud este autorizat să desfăşoare programe de formare profesională în 11 ocupaţii cuprinse în Nomenclatorul Calificărilor din România.
Dintre acestea:
-7 autorizaţii sunt pentru programe de calificare în ocupaţiile de Zidar, pietrar, tencuitor, Dulgher-tâmplar-parchetar, Fierar betonist, Lucrător în comerţ, Ospătar, Bucătar, Coşar,
-2 autorizaţii sunt sunt pentru programe de iniţiere de Comunicare în limba engleză si de Competenţe informatice
-1 autorizaţie pentru 1 program de specializare în ocupaţia de Contabil
-1 autorizaţie pentru 1program de perfecţionare în ocupaţia de Inspector resurse umane”, potrivit AJOFM BN.
În anul 2014, AJOFM Bistriţa-Năsăud a desfăşurat 39 de programe de formare profesională din cele 40 prevăzute, în care au fost cuprinse 878 de persoane. Dintre acestea 844 sunt şomeri care au beneficiat de gratuitate în formare, 20 sunt persoane private de libertate şi 14 sunt persoane ocupate în muncă şi care și-au plătit singuri costurile cursurilor.
„În această săptămână este în formare ultima grupă de 16 cursanţi toţi şomeri, care vor urma un program de perfecţionare în ocupaţia de Inspector resurse umane. Pe lângă programele de formare profesională în ocupaţiile pentru care deţinem autorizaţie, am organizat şi prin Centrul Regional de Formare Profesională al Adulţilor Cluj, cu care avem încheiat Protocol de Colaborare, cursuri de calificare de nivel 3 pentru Tehnician maseur şi Cosmetică, cursuri de calificare de nivel 2 pentru Coafor şi Mecanic auto, cursuri de calificare de nivel 1 pentru Manichiurist-pedichiurist , Frizer , Patiser şi Lucrător în cultura plantelor, şi un curs de perfecţionare de Stilist-protezist pentru unghii tehnice”, se mai arată într-un comunicat remis redacției..
Cele 39 de programe de formare pe ocupaţii şi ca număr de persoane cuprinse se prezintă în felul următor :
1 program de Tehnician maseur pentru 28 şomeri
3 programe de Contabil pentru 54 şomeri
1 program de Inspector resurse umane cu 22 şomeri
4 programe de Competențe informatice pentru 74 de şomeri
3 programe de Bucătar pentru 71 de şomeri, 5 plătitori
3 programe de Ospătar pentru 70 de şomeri, 3 plătitori
2 programe de Coafor pentru 56 de şomeri
1 program de Frizer pentru 24 de şomeri, 1 plătitor
1 program de Cosmetician pentru 28 şomeri
2 programe de Manichiurist pentru 56 şomeri
7 programe de Lucrator în comerţ pentru 137 şomeri
2 programe de Lucrător în structuri pentru construcţii cu 48 de şomeri si 1 persoană plătitoare
1 program de Dulger –tâmplar-parchetar cu 25 şomeri şi 1 persoană plătitoare
1 program de Instalator în instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze cu 28 şomeri
1 program de Coşar cu 12 şomeri si 1 plătitor
1 program Mecanic auto cu 18 şomeri
2 programe de patiser cu 44 şomeri , 1 plătitor
1 program de Comunicare în limba engleză cu 23 şomeri
1program de Stilist –protezist pentru unghii tehnice cu 26 şomeri şi 1 pers platitoare
1program de Lucrator în cultura plantelor pentru 20 de persoane aflate în detenţie .
Pe lângă oferta diversificată de programe de formare cu care C.F.P. Bistriţa a venit în întâmpinarea nevoilor clienţilor, acesta a organizat aceste programe şi în teritoriu, în mediul rural. Dintre cele 39 de programe de formare desfăşurate, 23 s-au desfăşurat la Bistriţa , 8 la Beclean, 4 la Năsăud şi 3 la Sângeorz-Băi, şi 1 la Lunca Ilvei, astfel că 383 şomeri din 844 cuprinşi la cursuri provin din mediul rural.
Din cei 844 şomeri participanţi la formare profesională 526 de persoane au absovit, 10 persoane au abandonat în favoarea angajării iar restul de 308 persoane se află încă în cele 12 programe aflate în desfăşurare.
Din cei 526 de absolvenţi ai programelor de formare profesională desfaşurate în 2014 s-au angajat 172 de persoane, dar pe total an, dintre absolvenţii de formare profesională s-au angajat 478 de persoane, monitorizarea angajărilor făcându-se timp de 12 luni de la data absolvirii.
„În ceea ce priveşte costurile formării profesionale, acesta diferă de la un program la altul în funcţie de nivelul de calificare, durata programului şi locaţia unde se desfăşoară. De exemplu , costul uni program de formare profesională de nivel 3 de calificare care are o durată de 1080 de ore, Tehnician maseur şi Cosmetician are un cost de 1800 lei/participant. Cursurile de calificare de nivel 2 care au o durată de 720 de ore de pregătire costă 850 de lei pentru Bucătar, Ospătar, Instalator, Dulgher, 1000 lei pentru Mecanic auto, iar pentru Coafor 1500 lei. Cursurile de calificare de nivel 1 cu 360 de ore de pregătire au un cost mediu de aproximativ 650 de lei pentru Lucrător în comerţ, 700 de lei pentru Manichiurist , Stilist protezist unghii tehnice şi Coşar, 800 lei pentru Frizer, 450 lei pentru Patiser şi Lucrător în structuri pt constructii, iar cele de specializare/perfecționare/inițiere costă 800 lei pentru Contabil, 500 lei pentru Comunicare în limba engleză, şi 600 lei pentru Competenţe informatice.
Şomerii şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă beneficiază de gratuitate în formare profesională, de rechizite şi efectuarea de analize medicale la începerea programului de asemenea gratuite, iar pentru cei care au domiciliul în altă localitate decât locul desfăşurării programului de formare, se decontează abonamentele pentru transport”, mai adaugă AJOFM BN.