Guvernul României a adoptat în 2013 o hotărâre prin care Vila nr. 1 din Sîngeorz-Băi, aflată pe strada Trandafirilor trecea din domeniul public al statului în domeniul public al judeţului. Trecerea s-a făcut în vederea modernizării şi transformării ei în centru de rezidenţă pentru artişti.
Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a primit în folosinţă gratuită Vila nr. 1 din Sîngeorz-Băi, imobil aflat în administrarea Consiliului Judeţean şi în stare avansată de degradare, pentru a o reabilita cu fonduri europene.
Destinaţia vilei era ”Centru de valorificare a tradiţiilor şi meşteşugurilor de pe Valea Someşului”, dar după modernizare va fi ”Centru de rezidenţă pentru creatorii de artă contemporană, artă tradiţională şi meşteşuguri”.
„În cursul săptămânii trecute în şedinţa de Consiliu Judeţean a fost emis acordul consilierilor judeţeni pentru preluarea în patrimoniul istoric al Vilei de la Sîngeorz-Băi. Ştim cu toţii despre acel obiectiv care în momentul de faţă se află în paragină. Au fost făcute demersurile pentru Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură pentru ca acel obiectiv foarte important pentru judeţul nostru să fie trecut în administrarea noastră, a CJ prin CJPC, pentru ca ulterior acel obiectiv să poată fi modernizat, să aibă o utilitate publică prin crearea acolo a unei stagiuni permanente a artiştilor din judeţul BN. Acest proiect urmează să fie documentat şi realizat de către domnul Gavril Ţărmure managerul CJPC şi actuala vilă de la Sângeorz-Băi care este în paragină, sperăm noi în cel mai scurt timp după ce va fi făcut proiectul va fi depus, va fi aprobat şi va fi dus spre îndeplinire va avea o destinaţie publică clară şi concretă şi va reprezenta în acelaşi timp un monument al culturii locale din judeţul BN”, a declarat Bogdan Ivan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Momentan Vila se află într-o stare avansată de degradare.
„Nu putem vb deocamdată despre o sumă concretă pentru că nu a fost făcut studiul de fezabilitate şi nici proiectul tehnic şi nicio evaluare clară de proiectare, dar imediat ce acest obiectiv va fi trecut în patrimoniul istoric, va fi începută procedura de fezabilitare a studiilor şi a proiectelor tehnice, a documentării, atunci vom putea spune că în urma proiectării şi a calculelor avem o investiţie aproximată la o anumită sumă de bani. Dar s-au făcut paşi, de mai bine de jumătate de an se lucrează înspre acest proiect. Asta putem spune sigur, pentru că din păcate încă sunt multe proceduri care trebuie duse la îndepliniri pentru că din păcate sunt multe proceduri care trebuie duse la îndeplinire. Acum suntem în faza finală a lucrului respectiv, urmând să înceapă aceste proceduri, servicii de proiectare, studiu de fezabilitate şi aşa mai departe”, a mai adăugat Bogdan.