Parchetul General a deschis 528 de dosare penale privind posibile fraude electorale comise la referendumul din 29 iulie, cele mai multe fiind în judeţe din Oltenia şi Moldova, unde au fost înregistrate prezenţe record, de multe ori de peste sută la sută.Dintre cele 528 de dosare penale deschise până acum de Parchet, 17 cauze au fost soluţionate cu neînceperea urmăririi penale, scrie gandul.info.
Potrivit documentelor transmise de Parchet, cele mai multe dosare nu privesc votul multiplu, ci infracţiuni legate de falsificarea votului, cum ar fi introducerea de buletine de vot gata ştampilate în urne, mita electorală, împiedicarea liberului exerciţiu al votului.
Parchetul a realizat o centralizare a dosarelor deschise în urma sesizărilor sau autosesizărilor privind fraudele electorale înregistrate la referendumul din 29 iulie. Mare parte din dosare sunt realizate de procurorii Parchetului instanţei supreme, iar câteva cauze sunt investigate de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Cele mai multe dosare penale au fost deschise de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova – 34 de cauze, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgovişte – 29, Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani – 22, Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria – 21, Parchetul de pe lângă Judecătoria Găeşti – 18,
Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa – 16, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi – 12, Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci – 11, Parchetul de pe lângă Judecătoria Băileşti şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Răcari – câte 10 dosare, potrivit gandul.info.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Panciu (judeţul Vrancea) au deschis şase dosare. Pe 25 iulie, gândul a publicat un reportaj sub acoperire în care primarul şi viceprimarul din Panciu povesteau cum vor scoate votanţii la vot.
"Planul nostru este aşa: dacă la ora 17 la amiază, la secţia 93 să zicem, nu s-a ieşit decât 40%… acţionăm în forţă. Vedem ce zone nu s-au mişcat. Ne uităm pe strada X cine a venit la vot şi cine nu a venit. Mergem şi îi aducem la vot. Sunt în jur de nouă maşini pe fiecare secţie", a relatat Iulian Nica, viceprimarul oraşului Panciu şi şef de campanie.
În final, în Panciu, la referendumul din 29 iulie s-a înregistrat o prezenţă de 61%, din 7.926 de votanţi înscrişi pe listele electorale au votat 4.854.
Contactat duminică de gândul, viceprimarul Iulian Nica a declarat că nu ştie nimic despre acţiunea procurorilor. "Nu am fost chemat la Parchet. Nu ştiu nimic despre ancheta lor. Fiecare acţionează după cadrul legal. Mai multe nu pot sa spun", a declarat viceprimarul Nica.
Tot în judeţul Vrancea, trei procurori DNA au făcut verificări, miercuri, în comuna Suraia, oamenii fiind chestionaţi cu privire la desfăşurarea referendumului, după ce au fost depuse sesizări în acest sens, primarul spunând că are informaţii că localnicii ar fi fost luaţi la audieri chiar de la biserică. În comuna Suraia prezenţa la vot a fost de 64,8%, din 5030 de persoane înscrise pe liste au votat 3264. Edilul din Suraia a declarat că acţiunea procurorilor reprezintă un abuz şi un atentat la libertăţile şi drepturile omului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.