Începând cu anul 1996 în România functioneaza un organism numit Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, care are rolul de a repara, cel putin în limitele obligatiei pe care o au asiguratorii, daunele materiale sau corporale cauzate de un vehicul neidentificat sau de un vehicul pentru care nu a fost încheiata asigurarea de raspundere civila auto. Putini sunt însa românii care au cunostinta despre acest aspect, fapt pentru care în ultimii 12 ani s-au acordat despagubiri în valoare de doar 100.000 de euro, din 13 milioane posibile. La ora actuala victima unui accident rutier în care a fost implicat un autoturism care nu avea încheiata asigurarea obligatorie RCA sau al carui sofer nu a fost identificat poate obtine despagubiri în valoare de pâna la 500.000 de euro.
Directiva Consiliului Comunitatii Europene pentru armonizarea legislatiei statelor membre privind asigurarea de raspundere civila rezultata din circulatia autovehiculelor, adoptata în 30 decembrie 1983, a impus ca fiecare stat membru al Comunitatii Europene sa creeze sau sa autorizeze o entitate cu rolul de a acorda despagubiri în cazul accidentelor de circulatie produse de autori neidentificati numai pentru vatamari corporale sau decese. În cazul accidentelor produse de autori identificati cu autovehicule sau tramvaie neasigurate se acorda despagubiri atât pentru vatamari corporale sau decese, cât si pentru daune materiale. În România, institutia a fost creata prin Legea nr. 136 / 29 decembrie 1995 privind asigurarile si reasigurarile, sub denumirea de „Fond de protectie a victimelor strazii”, iar Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România a fost numit „Administrator” al acestui Fond.
Lipsa de informare
Potrivit statisticilor, doar în anul 2007 numarul accidentelor cu autor necunoscut a crescut cu 15%, iar în ultimii doi ani peste 3.000 de masini, care nu aveau încheiata polita pentru asigurarea obligatorie RCA, au fost implicate în evenimente rutiere. Lipsa de informare este principalul factor ce face ca, în ciuda despagubirilor destul de consistente ce pot fi obtinute pe acesta cale, foarte putini români sa apleze la FPVS. În ultimii 12 ani, Fondul nu a despagubit decât 63 de masini, deoarece nu a fost depus nici macar un dosar pentru vatatmari corporale, care sa îndeplineasca conditiile de acordare a despagubirilor. Doar un singur dosar de vatamare corporala ar putea îndeplini conditiile, însa persoana în cauza nu a prezentat deocamdata suficiente documente pentru a i se putea calcula cuantumul despagubirii. Pâna la ora actuala organizatia a platit despagubiri foarte mici, cu o valoare aproximativa de doar 100.000 de euro, asta când în conturile sale exista nu mai putin de 13 milioane de euro.
CSA reduce contributia
FPVA Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a redus anul acesta nivelul contributiei pe care o vor plati asiguratorii la Fondul de protectie a victimelor strazii. Daca în anii trecuti contributia a avut o valoare de 2,5 % din valoarea primelor brute încasate din asigurari de raspundere civila obligatorie, începând cu anul acesta contributia va fi mai mica cu 1%. Cotizantii la aceasta organizatie sunt toti asiguratorii care au dreptul sa încheie pe teritoriul României asigurarea de raspundere civila ce rezulta din folosirea autovehiculelor (R.C.A.), indiferent daca sunt persoane juridice române sau straine. În prezent, B.A.A.R. este format din 16 societati de asigurare, si anume: ABC Asigurari Reasigurari, Allianz-Tiriac Asigurari, Ardaf, Asirom, Asiban, Asitrans, Astra, BCR, BT Asigurari Transilvania, Carpatica Asig, Clal România Asigurare-Reasigurare, Generali, Interamerican, Omniasig, OTP si Unita. Dupa plata despagubirilor, Fondul îsi va recupera, pe cale de executare silita daca va fi cazul, cheltuielile legate de plata acestora precum si dobânda legala, de la persoanele vinovate sau de la alte entitati responsabile.
FPVS despagubeste
F.P.V.S. garanteaza acordarea de despagubiri persoanelor pagubite prin accidente de autovehicule, daca autovehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul a ramas neidentificat sau nu era asigurat pentru raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule. Daca autorul accidentului ramâne neidentificat, Fondul garanteaza acordarea de despagubiri numai pentru vatamari corporale sau deces. În cazul în care, în urma accidentului cu autor neidentificat, s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii unei persoane o vatamare care necesita pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, Fondul garanteaza acordarea de despagubiri si pentru daunele materiale produse în accidentul respectiv. În aceste cazuri va ramâne în sarcina persoanei pagubite, pentru daune materiale, o franciza de 500 euro ori echivalentul în lei la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a României la data producerii accidentului. Accidentul de autovehicul cu autor neidentificat este accidentul în care autovehiculul agresor a intrat în coliziune directa cu persoana accidentata sau cu bunul pe care l-a avariat, dupa care a parasit locul accidentului. Daca pentru autovehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul nu a fost îndeplinita obligatia de a încheia asigurarea R.C.A, Fondul garanteaza acordarea de despagubiri persoanelor prejudiciate atât pentru daune materiale, cât si pentru vatamari corporale sau decese. În aceste cazuri va ramâne în sarcina persoanei pagubite, pentru daune materiale, o franciza de 100 euro ori echivalentul în lei la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a României la data producerii accidentului. In functie de locul producerii accidentului si de statutul partilor implicate, pot beneficia de despagubiri, persoanele fizice si juridice române, precum si rezidentii din România sau din Spatiul Economic European.
Cum se obtin despagubirile
Victima unui accident produs de un autovehicul neidentificat sau neasigurat va trebui sa completeze un formular tip care se poate gasi chiar si pe site-ul BAAR sau FPVS. Acesta va fi depus, însotit de toate documentele pe care se întemeiaza cererea (se va depune cel putin documentul sau documentele în care sunt consemnate circumstantele producerii accidentului – Proces verbal încheiat de autoritatile competente, formularul de Constatare Amiabila de Accident). Cererea de despagubire precum si documentele însotitoare sunt acceptate doar în original. Dupa depunerea Cererii de despagubire va trebui sa se urmeze instructiunile FPVS, pentru efectuarea constatarii si evaluarii daunelor. În termen de maxim 90 de zile de la data depunerii Cererii de despagubire, se va aloca despagubirea cuvenita sau un raspuns motivat privind respingerea pretentiilor de despagubire formulate.
Anul trecut Fondul de Protectie a Victimelor Strazii a avizat 259 de cazuri, din care au fost solutionate 200, iar 21 fac obiectul unei actiuni în instanta. Numarul persoanelor care au apelat la Fond sunt într-un numar foarte mic, tinând cont de faptul ca în ultimii doi ani peste 3000 de autoturisme, care nu aveau încheiata asigurarea obligatorie au fost implicate în accidente rutiere. Victimele accidentelor rutiere cu autor necunoscut sau în care a fost implicat un autoturism fara RCA pot primii toate informatiile necesare în vederea despagubirii de catre FPVS de la orice consilier de asigurari din tara.
Iulia Balazs
un vitezoman mi a omorat copilul si firma de asig ne a oferit 50 000 euro i am spus ca nu vreau nici un ban vreau copilul anapoi