4.000 de profesori bistriteni au castigat procesul cu statul!
Banii, prin in 2016, dar pana atunci se va ajunge la CEDO

Mii de cadre didactice din unitatile scolare din judetul Bistrita-Nasaud  au dat statul in judecata pentru cei 33% la salariu dati prin lege in 2008.
Desi judecatorii le-au dat castig de cauza, dascalii nu au vazut inca niciun leu. Legea prevedea ca lefurile sa creasca cu 50 de procente, insa doar 17 au fost acordate.

Emil Mocian, liderul Uniunii Judetene a Sindicatelor Libere din Invatamant Bistrita-Nasaud (n . r . –UJSLI BN), spune ca ceea ce se intampla este o sfidare a unor sentinte executorii de catre Guvern si ca in nicio alta tara din lume nu s-a mai intamplat asa ceva.
In judetul nostru, 4.000 de cadre didactice au dat statul in judecata din acest motiv si au castigat procesele. La nivel national, cifrele sunt mult mai mari. Mai exact, circa 176.000 de dascali se afla in aceeasi situatie.
Profesorii bistriteni au de recuperat, in total, nu mai putin de 120 de milioane de lei. Cadrele didactice din toata tara au de primit de la stat drepturi banesti in valoare de 6 miliarde de lei, adica 1,2 la suta din Produsul Intern Brut (n . r . –PIB).

Ordonante peste ordonante

In anul 2008, prin Legea 221, s-a aprobat o majorare cu 50% a salariilor pentru personalul din invatamant, crestere care a avut doua componente. Mai exact, una a presupus o crestere cu 17 procente, care s-a acordat chiar din luna noiembrie 2008. Cea de-a doua ar fi presupus o majorare cu 33%, ceea ce nu s-a mai intamplat, odata cu venirea crizei economice.
Potrivit OUG nr. 71/2009, „plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2009, se va realiza dupa o procedura de executare care incepe astfel: in anul 2010 se plateste 34% din valoarea titlului executoriu, in anul 2011 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu, iar in anul 2012 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu”.
In luna mai a anului 2010 a fost emisa o alta ordonanta de urgenta, 18/2010, privind plata esalonata, pe parcursul a trei ani, intre 2011 si 2013, a unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Aceasta ar fi trebuit sa se realizeze dupa urmatoarea procedura: in 2011 se plateste 34% din valoarea titlului executoriu, in 2012 se platesc 33% din aceasta valoare, iar in 2013 se plateste restul de 33%.
Insa cum nici de aceasta data statul nu a avut bani, profesorii au ramas iar cu buza umflata. De curand, deputatii au adoptat actul normativ care prevede ca plata drepturilor salariale castigate in instanta de bugetari sa se faca in mod esalonat pana in 2016.
Potrivit documentului, in anul 2012 se plateste 5% din valoarea titlului executoriu, in anul 2013 se plateste 10% din valoarea titlului executoriu, in anul 2014 se plateste 25%, in anul 2015 plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in 2016 se plateste diferenta de 35%.

Sindicalistii bistriteni, nemultumiti

Liderul Uniunii Judetene a Sindicatelor Libere din Invatamant Bistrita-Nasaud, Emil Mocian, se declara dezamagit si nemultumit de ceea ce se intampla.
„Romania are pretentii de tara a Uniunii Europene, insa ceea ce se petrece aici nu s-a mai pomenit nicaieri in lume. Faptul ca se emit ordonante peste ordonante si dascalii nu isi primesc banii, castigati in instanta, e inacceptabil. Este o sfidare a unor sentinte executorii de catre Guvern”, a explicat Emil Mocian pentru Gazeta de Bistrita.
In judetul nostru, 4.000 de profesori au dat statul in judecata si au castigat procesele, dar in zadar…banii i-au vazut doar pe „hartie”.
„La nivel national circa 176.000 de profesori au actionat statul in instanta pentru a-si recupera drepturile banesti. Profesorii bistriteni au de primit de la statul roman in jur de 120 milioane de lei, iar dascalii din intreaga tara 1,2% din PIB”, a completat sursa citata.
De asemenea, dascalii din judetul vecin, Maramures, au de recuperat restante salariale de la statul roman in valoare de 200 de milioane de lei.
Aflat de curand la Bistrita, Liviu Marian Pop, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (n . r . -FSLI), a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca federatia pe care o conduce va cere sprijinul Curtii Europene a Drepturilor Omului (n . r – CEDO) in cazul in care Guvernul va amana sa plateasca banii castigati de profesori in instanta pana in 2016.
„Federația Sindicatelor Libere din Invațamant isi exprima nemulțumirea privind decizia parlamentarilor care au votat astazi Legea pentru aprobarea, cu modificari, a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Principala modificare pe care o aduce acest act normativ este prelungirea termenelor in cadrul carora se vor executa hotararile judecatoresti avand ca obiect plata unor drepturi salariale pentru angajații din sistemul bugetar. In ciuda semnalelor de alarma transmise in mod oficial de toate instituțiile reprezentative ale puterii judecatoresti, deputații care susțin Guvernul Boc au legiferat ticalosia Executivului de a incalca atat drepturile cetațenesti consacrate de Constituția Romaniei si Convenția Europeana a Drepturilor Omului, cat si prerogativele celei de-a treia puteri in stat. Ceea ce s-a intamplat este inca o dovada ca nu traim intr-un stat de drept”, se precizeaza intr-un comunicat de presa remis de FSLI.
In acelasi document, reprezentantii federatiei mai spun ca se vor adresa instituțiilor Uniunii Europene pentru a sesiza aceste derapaje si pentru a castiga drepturile care li se cuvin angajatilor din invatamant.
„Va reamintim faptul ca angajatii din invațamant au de recuperat de la statul roman, in urma proceselor castigate, aproximativ 6 miliarde de lei, insemnand 1,2% din PIB. Orice intarziere inseamna eforturi financiare suplimentare pentru bugetul tarii, avand in vedere dobanzile si rata inflației care trebuie luate in calcul, in momentul in care se vor face plațile”, conchid acestia.

Vasile Marc, printre profesorii care nu au dat statul in judecata

Inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud (ISJ BN), Vasile Marc, este unul dintre profesorii care nu au actionat statul in judecata.
„Eu unul nu am dat statul in judecata pentru recuperarea drepturilor banesti. Nu exista un motiv anume pentru care am luat aceasta decizie, pur si simplu nu am facut-o. Mi-am vazut de activitatea la catedra, am pregatit copii pentru olimpiada”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, Vasile Marc.
In cadrul Uniunii Judetene a Sindicatelor Libere din Invatamant Bistrita-Nasaud sunt inscrisi un numar de 4.625 de membri, dintre care circa 4.000 au actionat in instanta statul pentru a primi majorarea cu 33 de procente a salariului, aprobata prin lege in 2008.

Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.