Nu mai puțin de 250 de angajați ai Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Bistrița-Năsăud, adică aproximativ 90% din personal, și-a chemat angajatorul în instanță. Oamenii cer o egalizare a salariilor cu a colegilor din Ministerul de Finanțe.
În toamna anului trecut, 250 de angajați ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud, au deschis un proces împotriva angajatorului, mai exact a Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Cluj-Napoca.
Inițiatorul procesului este sindicatul angajaților de la finanțe, iar printre reclamanți se numără inclusiv șefa de la Bistrița a instituției, Dorina Cicioc. Până acum au fost doar două termene de judecată, al treilea fiind programat pentru începutul lunii septembrie.
Potrivit liderului de sindicat Aron Costel, cei 250 de angajați, care reprezintă în jur de 90% din personalul Administrației Județene a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud, cer doar o egalizare a salariului, cu colegii din minister.
Se pare că nu este prima administrație județeană care cere această egalizare (ar fi vorba despre 10%) în instanță. Mai mult, unele procese s-au finalizat deja, iar angajații au avut câștig de cauză. Angajații finanțelor bistrițene cer ca această egalizare să fie achitată retroactiv, din 2019 până în prezent.
Primăvara a adus proteste în mai multe instituții pe acest subiect
La finalul lunii martie, sindicaliștii care fac parte din Ministerul Finanțelor și a instituțiilor aflate în subordine sau coordonare anunțau că se pregătesc de grevă, atrăgând atenția asupra mai multor probleme din sistem, printre ele numărându-se lipsa angajărilor, încărcarea disproporționată cu sarcini a unor funcționari și creșteri salariale care vizează doar anumite categorii profesionale
„Constatăm faptul că, în ultima perioadă au fost promovate acte normative ce vizează creșteri salariale pentru anumite categorii profesionale, aspect care induce în rândul membrilor noștri de sindicat stări de frustrare și de nemulțumire, cu consecințe negative asupra atingerii obiectivelor instituționale. (…) Ca urmare a demersurilor întreprinse de sindicat și a acțiunilor promovate de acesta, pentru o mare parte dintre angajați, instanțele de judecată din România au considerat că angajatorul aplică în mod nelegal ordinul de diminuare a sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică. Astfel, s-a ajuns la situația în care inspectorii antifraudă aflați în situații identice, având funcții identice și aceleași atribuții, uneori membri în aceeași echipă de control sunt remunerați diferit (cu aproximativ 25%), situație care generează frustrări și nemulțumiri în rândul celor dezavantajați”, se arăta într-un comunicat de presă remis de sindicatul angajaților de la finanțe.
ANAF nu este singura instituție care amenință sau chiar a recurs la grevă pentru a atrage un semnal de alarmă cu privire la inechitățile financiare din sistem. Săptămâna trecută au fost în grevă consilierii de probațiune, funcționarii APIA, care au făcut pauză o oră din preluarea cererilor.
Greva generală au anunțat și sindicatele din Educație, care pregătesc un amplu protest în data de 22 mai. Și angajații de la Statistică au fost în grevă japoneză acum două săptămâni, când au amenințat cu o grevă generală, dacă nu se rezolvă „situația salarială discriminatorie”.
Sute de angajați din Primăria Bistrița au blocat Tribunalul BN cu voucherele de vacanță
Nu doar angajații de la Finanțe stau în coastele judecătorilor de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, care sunt depășiți de situație încă din 2021. Acum doi ani, angajații Primăriei Bistrița au deschis peste 850 de procese la Tribunalul Bistrița-Năsăud, în care cereau voucherele de vacanță pentru anii trecuți.
Primii care au acționat în judecată Primăria Bistrița au fost mai mulți angajați ai Direcției de Asistență Socială. Soluțiile în cazul lor, care au și rămas definitive la Curtea de Apel Cluj, au venit în toamna lui 2021.
Sentințele au dat „speranțe” și restul angajaților, care nu au stat pe gânduri și au făcut și ei acest demers. Așa se explică cum, peste 650 de cauze au fost înregistrate în ultima lună din 2021. Printre cei care și-au cerut voucherele de vacanță în instanță se numără și câțiva șefi.
Au acționat în judecată Primăria Bistrița, pe lângă Floare Gaftone, și arhitectul șef al Instituției, Monica Pop sau șefa de sindicat Sabina Malaicu. În cazul șefei de sindicat, Sabina Malaicu, instanța s-a pronunțat în luna noiembrie a anului trecut, dându-i câștig de cauză.
Aceasta va primi voucherele de vacanță pentru anii 2019 și 2020, adică aproape 3.000 de lei. Și Malaicu a făcut recurs, însă Curtea de Apel Cluj încă nu a discutat cauza.
Și arhitectul șef Monica Pop a câștigat în instanță voucherele de vacanță, Tribunalul Bistrița-Năsăud pronunțându-se încă de la finalul primăverii anului trecut. Aceasta a primit 3.000 de lei, pentru doi ani.
Vasile Marina, șeful de la Direcția Patrimoniu a acționat și el în judecată Primăria Bistrița pentru voucherele de vacanță. Ulterior, însă, s-a răzgândit și a renunțat la proces, în prima lună din 2022.
Și Luca Răzoare, șeful de la Direcția Piețe și-a cerut în instanță voucherele de vacanță. În cazul său, Tribunalul Bistrița-Năsăud a venit cu o soluție la finalul lunii octombrie. Judecătorii i-au dat câștig de cauză, astfel că Luca Răzoare va primi 3.000 de lei, reprezentând voucherele de vacanță pentru anii 2019 și respectiv 2020.
Un an mai târziu, primarul Ioan Turc preciza că va achita voucherele de vacanță angajaților, retroactiv, pentru anii trecuți, mai ales că aceștia câștigă procesele intentate în acest sens pe bandă rulantă.
„În condițiile în care o parte dintre cei care deja au acționat Primăria Bistrița în judecată au câștigat, eu cred că pentru a proteja banul public, înțelept e să achiesăm la cerințele angajaților. Altminteri ne-am trezi cu cheltuieli de judecată foarte mari, care până la urmă împovărează tot bugetul municipalității. Discutăm despre situații anterioare, anii 2019-2020. Pentru anul în curs (n.r. 2022) vor fi achitate tichetele de vacanță, pentru că este obligatoriu. Legea a fost ambiguă, e motivul pentru care vechea administrație a considerat că nu este cazul să acorde vouchere de vacanță. Instanța se pare că a avut o altă opinie și este suverană. Luăm act de opinia instanței”, spunea primarul Ioan Turc, în 2022.
Acesta explica la acea data că sumele vor fi plătite în rate care urmează să se întindă pe 5 ani. Deși la acea dată reprezentanții Primăriei Bistrița au refuzat să spună care este impactul bugetar, acesta ar ajunge la 800.000 de euro. Angajații au preferat totuși să meargă mai departe cu procesele, varianta cu plata în rate nefiind pe placul lor.