Peste 350 de bistriţeni interesaţi să îşi încălzească ecologic casele au depus cereri în acest sens la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud (APM BN).
Până la această dată, au fost aprobate 325 de dosare, iar 30 sunt în curs de analiză.

Cea de-a doua etapă a Programul Casa Verde, prin care statul finanţează achiziţia de sisteme alternative de încălzire pentru proprietarii persoane fizice, a fost relansat în data de 1 iunie.
Dacă în 2010, bugetul alocat pentru acest program pentru întreaga ţară s-a ridicat la suma de 250 de milioane lei, în 2011, statul a pus la bătaie 300.000.000 de lei.

La nivel naţional, circa 17.000 de români vor încălzire ecologică

La fel ca şi anul trecut, şi în 2011 persoanele fizice care doresc să-şi completeze sistemele tradiţionale de încălzire şi apă caldă la case cu instalaţii alternative ecologice vor beneficia de subvenţii fixe din partea statului.
Mai exact, pentru centralele de pelleţi se va aloca suma de 6.000 de lei, pentru o instalaţie de panouri solare beneficiarii vor primi, de asemenea, suma de 6.000 de lei şi pentru pompele de căldură, 8.000 de lei.
Dacă la nivel central, în 2010, aproximativ 17.000 de români au depus cereri la Agenţiile Judeţene pentru Protecţia Mediului pentru a beneficia de ajutorul oferit de stat, în Bistriţa-Năsăud numărul persoanelor interesate să-şi încălzească ecologic locuinţele a depăşit 350. Conform informaţiilor furnizate de conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, până la ora actuală au fost aprobate 325 de dosare, iar alte circa 30 sunt în curs de analiză.

Pentru Bistriţa-Năsăud, fonduri de peste 1.400.000 de lei

Bistriţenilor li se mai oferă o ocazie de a-şi instala panouri solare şi alte sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă, din fonduri nerambursabile, alocate prin Programul Casa Verde. Astfel, începând cu data de 1 iunie, statul a dat undă verde celei de-a doua etape a acestui program, fiind alocate 300.000.000 de lei pentru implementarea lui.
„Cetăţenii din Bistriţa-Năsăud pot beneficia din nou de subvenţii din partea statului pentru a-şi schimba sistemele tradiţionale de încălzire şi de apă caldă cu sisteme noi, ecologice. Cea de-a doua sesiune a Programului Casa Verde pentru persoane fizice a demarat şi în judeţul nostru la 1 iunie, statul alocând în acest sens suma de 1.437.468 lei, bani care ajung pentru 240 de locuinţe”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa Ştefan Ioachim Mureşan, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.
La fel ca şi anul trecut, cei care doresc să-şi încălzească ecologic locuinţele au la dispoziţie trei variante: cu panouri solare, pentru care vor primi de la stat subvenţii de 6.000 lei, pompe de căldură pentru care vor primi 8.000 de lei şi centrale pe pelleţi, statul oferindu-le un ajutor de 6.000 de lei.

Cum se obţine finanţarea

Conform ghidului solicitantului, dosarul de finanţare se depune personal la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud şi va cuprinde cererea de finanţare nerambursabilă, declaraţia pe proprie răspundere a solicitantului, copie după actul de identitate, extras de carte funciară pentru informare care să ateste dreptul de proprietate/coproprietate al solicitantului asupra imobilului, în original, sau autorizaţia de construire, în copie legalizată pentru imobilele aflate în construcţie, valabilă la data depunerii, împreună cu ordinul de începere a lucrărilor.
Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud spune că dosarul trebuie să mai conţină certificatul de atestare fiscală privind plata obligaţiilor la bugetul local, în original, valabil la data depunerii dosarului de finanţare; adeverinţă privind existenţa contului bancar al solicitantului finanţării/extras de cont, emisă de o bancă comercială, în original şi un plic A4.
Tot în ghidul solicitantului se mai precizează că „autorităţile vor finanţa cheltuielile cu achiziţia de instalaţii pentru producerea de energie termică, inclusiv instalaţii pentru înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie regenerabilă, cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului, efectuarea, verificarea probelor şi încercărilor, fiind considerată cheltuială eligibilă şi taxa pe valoarea adăugată (TVA). Toate aceste cheltuieli se pot face după semnarea contractului de finanţare”.

Ştefan Ioachim Mureşan a mai adăugat că „îi aşteptăm pe toţi cei interesaţi să se prezinte la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud pentru a-şi depune cererile. Le stăm la dispoziţie de luni până joi, de la ora 9.00 şi până la ora 15.00. Am pregătit chiar şi o sală în acest sens, iar două dintre angajatele instituţiei le vor răspunde la întrebări şi îi vor îndruma dacă este cazul”.

Casa Verde, un real succes în 2010

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, şi-a exprimat în cadrul unei conferinţe de presă mulţumirea faţă de felul în care a decurs programul Casa Verde la nivel naţional anul trecut. El a precizat că valorile înregistrate în 2010 denotă un real succes al programului, în condiţiile în care au fost depuse 18.300 dosare din care 14.600 au fost deja analizate și s-au făcut plăți în valoare de 20 milioane lei pentru 3.363 de cereri.
Şi directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud este încântat de numărul mare de bistriţeni care au depus cereri la sediul instituţiei pe care o conduce pentru a primi subvenţiile oferite de stat.
„Anul trecut, Bistriţa-Năsăud a primit 1.581.214 de lei pentru derularea acestui proiect, după care, când s-a constatat că cererea a fost mai mare decât oferta, suma a fost suplimentată de către stat. Au fost depuse în total 355 de cereri, dintre care 325 au fost aprobate, câteva chiar săptămâna trecută. Mai există încă circa 30 de dosare în curs de analiză, urmând să se hotărască dacă vor primi finanţare. Pot să spun că prima etapă a programului a fost un real succes în judeţul nostru. Sperăm ca şi cea care a debutat acum să aibă aceeaşi trecere printre bistriţeni. Cât despre tipul de sistem de încălzire preferat de bistriţeni, pe primul loc se află cel bazat pe panouri solare”, a declarat Mureşan.
Şi la nivel naţional, 90% din solicitări sunt pentru panouri solare, chiar dacă specialiştii spun că pompele de căldură sunt mai eficiente. Pe primele locuri în topul judeţelor în care au fost aprobate cele mai multe cereri de finanţare se numără Bihor, Harghita şi Covasna, Bistriţa-Năsăud situându-se câteva trepte mai jos.
Ca un element de noutate, în 2011 sunt acceptate în program şi casele de tip duplex. Statul evită însă şi de această dată acordarea finanţării nerambursabile pentru apartamentele din blocuri, unde sunt spaţii comune şi unde s-a constatat că, în timp, apar numeroase litigii.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.