Adunarea generală a ONU a declarat 2009 drept An Internaţional al Astrnomiei, deoarece acum 400 de ani, Galileo Galilei a îndreptat pentru prima dată o lunetă spre bolta înstelată şi a făcut posibile descoperiri astronomice uluitoare care au schimbat pentru totdeauna concepţia omenirii despre lume.

 

ONU a desemnat UNESCO drept agenţie coordonatoare a activităţilor care se vor desfăşura în acest cadru în colaborare cu Uniunea Astronomică Internaţionala (UAI) – prima asociaţie internaţională a unor oameni de ştiinţă realizată după Primul Război Mondial – , organizaţie din care face parte şi România.
Anul Internaţional al Astronomiei (AIA) a fost lansat la sediul UNESCO Paris în zilele de 15 şi 16 ianuarie 2009.
AIA2009 are ca scop marcarea saltului monumental realizat în ştiinţă, dar şi descrierea astronomiei ca un efort ştiinţific global paşnic, care uneşte astronomii într-o familie internaţională.
Comisia Naţională a României (CNR) pentru UNESCO, în colaborare cu Comitetului Român pentru Anul Internaţional al Astronomiei în România, marchează deschiderea la Sibiu a Anului International al Astronomiei în România printr-un program care va cuprinde :
•    seminarul internaţional “Întrebări esenţiale despre UNIVERS“ – 6-7 februarie.
•    semnarea Protocoalelor de colaborare pentru Anul Internaţional al Astronomiei 2009 între CNR UNESCO şi Consiliile Judeţean şi Municipal Sibiu.
•    lansarea de rachete şi înălţarea unui balon AIA2009.
•    reuniune de lucru a Comitetului Naţional Român pentru AIA2009.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.