România și 16 state UE din Grupul „Prietenii Coeziunii” avertizează asupra propunerilor de reducere a fondurilor de coeziune în viitorul buget multianual al UE, potrivit Ministerului Finanțelor.

România, împreună cu alte 16 state din Uniunea Europeană, face parte din Grupul „Prietenii Coeziunii” și își exprimă îngrijorarea față de posibilele reduceri ale fondurilor destinate Politicii de Coeziune în următorul buget multianual al UE. Aceste fonduri au fost esențiale pentru reducerea diferențelor de dezvoltare între estul și vestul Europei.

Ministerul Finanțelor subliniază că există temeri legate de reducerea finanțării Politicii de Coeziune, în contextul unui scepticism tot mai mare în rândul unor state europene față de eficiența acestei politici. Printr-o acțiune comună a celor 17 state, România dorește să atragă atenția asupra necesității unor condiții de implementare flexibile, pentru a sprijini reducerea disparităților de dezvoltare, mai ales în regiunile cu cele mai mari deficiențe economice.

Grupul „Prietenii Coeziunii” intenționează să prezinte un document de poziție comună, care va susține: Alocarea unui buget adecvat pentru Politica de Coeziune în viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM), Menținerea gestiunii partajate ca mecanism de implementare a politicii, Păstrarea actualului sistem de categorii de regiuni, bazat pe PIB-ul regional pe cap de locuitor.

 Documentul va fi prezentat și la reuniunea Consiliului Afaceri Generale – format Coeziune din 28 martie 2025, unde se vor aproba concluzii referitoare la viitorul Politicii de Coeziune.

Grupul „Prietenii Coeziunii” include 17 state UE: Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Croația, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania.

Sursa: StiripeSurse

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.