Euro 2024 a captat atenția microbiștilor de pe întreaga planetă. Fiecare meci este lider de audiență în țările direct interesate, iar stadioanele sunt pline până la refuz la toate partidele.

Sunt multe lucruri de știut despre turneul final găzduit de Germania. Iată numai 10 dintre ele:

1. Euro 2024 reunește cei mai talentați tineri jucători

Multe naționale dau credit fotbaliștilor tineri. Astfel, pe stadioanele din Germania pot fi văzuți la lucru cei mai talentați adolescenți din Europa, în frunte cu Lamine Yamal (Spania, 16 ani) și continuând cu Arda Guler (Turcia, 19 ani), Kenan Yildiz (Turcia, 19 ani) sau Warren Zaire-Emery (Franța, 18 ani).

2. La turneu participă 8 deținătoare ale trofeului

La turneul final din Germania au luat startul 8 fost câștigătoare ale Campionatului European: Cehia (care deține palmaresul fostei Cehoslovacii), Danemarca, Franța, Germania (care a preluat palmaresul RFG-ului), Italia, Țările de Jos, Portugalia și Spania. Campioană europeană en-titre este Italia. Este cea de-a 15-a participare a Germaniei la această competiție.

3. Se joacă cu o minge deosebită

Mingea oficială Euro 2024 are o suprafață fără sudură pentru o traiectorie mai previzibilă, o senzație mai bună și o absorbție mai mică de apă. „Fussballliebe” este dotată cu cea mai performantă tehnologie, ajutând la detectarea automată a ofsaidurilor și a hențurilor în careu. Balonul conține un microcip folosit concomitent cu niște camere speciale care urmăresc în detaliu mișcarea membrelor unui jucător, creând o imagine 3D.

4. Este European pentru Serbia

Pare greu de crezut, dar naționala Serbiei este prezentă în premieră la un turneu final al Campionatului European de fotbal. Sârbii au participat la trei turnee finale de Cupă Mondială după destrămarea fostei Iugoslavii, dar niciodată la un Euro. Poate așa se explică și debutul foarte slab în competiția din Germania, cu înfrângere fără drept de apel în fața Angliei și cu un egal smuls în ultima fază a partidei cu Slovenia.

5. Doar căpitanii au voie să discute cu arbitrii

UEFA a introdus o regulă nouă în ceea ce privește arbitrajul. La meciurile din Germania, numai căpitanii de echipă au voie să ceară explicații arbitrilor în legătură cu faze litigioase, iar arbitrii sunt obligați să ofere aceste explicații. Ceilalți jucători primesc cartonaș galben dacă se apropie de central pentru a-i cere socoteală.

6. Franța și Germania sunt primele favorite

Potrivit agențiilor de pariuri online România, Franța și Germania sunt primele favorite la câștigarea trofeului, urmate de Anglia și de Spania. Ordinea de acum e diferită de cea de dinaintea startului Campionatului European, când englezii erau considerați favoriți principali ai turneului transmis în țara noastră pe Pro TV și pe Pro Arena.

7. Albania a marcat cel mai rapid gol din istoria Euro

Albanezul Nedim Bajrami a deschis scorul în secunda 24 a meciului cu Italia, marcând cel mai rapid gol din istoria turneelor finale de Campionat European. Bajrami a profitat de gafa lui Dimarco, cel care a executat neglijent o repunere de la margine. Albania a pierdut acel joc (1-2).

8. Poarta Brandenburg, cel mai mare „fan zone” din lume

Poarta Brandenburg a fost transformată în cea mai mare zonă rezervată fanilor din întreaga lume. În zonă a fost întins un covor imens de iarbă artificială pe care suporterii adunați acolo sărbătoresc vara fotbalului. Sunt și concerte, filme în aer liber, spectacole, expoziții și multe altele.

9. „Olympiastadion” din Berlin este cel mai mare și mai vechi stadion

Meciurile de la Euro 2024 se joacă în zece orașe diferite. Berlinul găzduiește șase partide, trei în faza grupelor, una în „optimi”, una în „sferturi” și finala din 14 iulie. Arena din capitala Germaniei, „Olympiastadion” este cea mai veche și cea mai mare dintre cele zece. A fost inaugurată în 1936 și are o capacitate de 74.474 de locuri.

10. Trofeul cântărește 8 kilograme

Trofeul pe care îl va primi câștigătoarea Euro 2024 se numește „Henri Delaunay Cup”. Fostul președinte al Federației Franceze de Fotbal (FFF) și primul secretar general al UEFA a fost cel care a avut ideea creării unei competiții între echipele naționale din Europa. Trofeul actual cântărește 8 kg și are 60 cm înălțime. Este cu 18 cm mai mare și cu 2 kg mai greu decât originalul creat în 1960.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.