1.000.000 euro pentru aurul lui Basescu
In decembrie anul trecut, Traian Basescu a facut un adevarat tur de forta in care a decorat in stanga si-n dreapta. Dupa ce a terminat, el a mai dat comanda pentru un alt set de 30.000 de decoratii care vor costa circa 1 milion de euro. Contractul a fost castigat de Regia Autonoma Monetaria Statului care va cumpara cateva kilograme de aur pentru a-i satisface pofta presedintelui. Printre cei decorati de Basescu in decembrie 2011 se numara si cativa condamnati si cercetati penali, precum si un fost colaborator cu Securitatea.
Chiar daca in Afganistan nu pleaca generali si colonei, ci soldatii de rand impreuna cu gradele lor imediat superioare, Basescu prefera sa medalieze cu orice ocazie militarii “de birou”. Pe langa acestia, Presedintele ii mai medaliaza si pe primari, in semn de apreciere pentru eforturile depuse. Astfel, unii, chiar daca au suferit condamnari sau cercetari penale, sunt medaliati, altii sunt doar trimisi la puscarie.
Spre exemplu, in 8 decembrie 2011, Basescu a organizat o sesiune de infipt medalii in piept, iar printre cei alesi s-au numarat primarii Marean Vanghelie si Marian Ontanu, fostul colaborator al Securitatii, primarul Cornel Rasmerita al Lupeniului, primarul Sighisoarei, Dorin Danesan, condamnat anul trecut pentru abuz in serviciu, sau primarul Devei, Mircia Muntean, trimis in judecata pentru trafic cu masini.
Insa, printre medaliatii preferati ai lui Traian Basescu sunt angajatii Serviciului de Paza si Protectie.
Spre exemplu, fostul ministru al Securitatii si Militiei, George Ioan Homostean, a fost unul dintre cei decorati de Traian Basescu. Dupa ce presa a dezvaluit CV-ul lui Homosteanu, Basescu a retras decretul de decorare. Apoi, seful SPP, Lucian Pahontu, a fost decorat de Presedinte cu distinctia de general (****), cea mai mare distinctie acordata pe timp de pace. Chioar daca si generalul Pahontu a lucrat in Securitate, lui nu i s-a mai retras medalia. Gabriel Cretu, loctiitorul lui Pahontu a primit gradul de general maior (**), iar Cristian Cioc, seful Sectiunii de Interventie Antiterorista din SPP a fost avansat la gradul de general maior (**).
Insa, lista completa a SPP-istilor decorati de Traian Basescu nu este accesibila, fiind clasificata in baza legilor secretului de stat.
De asemenea, nici sefii serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) nu au fost “iertati” de intepaturile decoratiilor. Seful institutiei, Marcel Opris a primit gradul de general (****).
Seful serviciului secret al MApN, Savu Gheorghe (general locotenent) a primit distinctia “Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Comandor”, iar loctiitorul lui, Marian Harpau a primit “Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler”. De asemenea, si fostul sef al acestui serviciu al MApN, Gheorghe Rotaru, care acum este “analist militar” a primit o distinctie. Lista decoratilor de la MApN continua cu contabilul-sef al Ministerului, Maria Lupu, Suzana Gadea, Catalin Zisu, seful Comandamentului Logistic Intrunit, Ioan Oprisor, secretar al CSAT, Catanici Avram, comandant al Diviziei 4 Infanterie Gemina, Ionita Ariton, sef al Statului Major al Fortelor Terestre, Catalin-Adrian Moraru, loctiitor al sefului Departamentului pentru Armamente.
Demonetizarea decoratiilor
In momentul de fata, comanda de decoratii si distinctii a lui traian Basescu consta in circa 300 de bucati din Ordinul National "Steaua Romaniei" cu diversele sale grade, 400 de bucati din Ordinul National "Serviciul Credincios". Ordinul National pentru Merit a fost si acesta comandat de seful statului roman intr-o cantitate asemanatoare. Din Medalia Nationala Serviciul Credincios pofteste peste 200 de bucati, din Medalia Nationala Pentru Merit, peste 100, din Ordinul Meritul Cultural peste 300, din Ordinul Meritul Diplomatic peste 100, iar din Ordinul Meritul pentru Invatamant cam tot atatea. Acest Basescu mai vrea nu mai putin de 50.000 de bucati din Ordinul Meritul Sanitar, Medalia Meritul Sanitar, Ordinul Virtutea Militara, Ordinul Virtutea Aeronautica, Ordinul Virtutea Maritima, Ordinul Barbatie si Credinta, Medalia Virtutea Militara, Medalia Virtutea Aeronautica, Medalia Virtutea Maritima, Medalia Barbatie si Credinta, Semnul Onorific In Serviciul Patriei pentru Ofiteri, Semnul Onorific In Serviciul Patriei pentru Subofiteri.
Veteranul de razboi Marin Cublesan spune ca el nu a fost martorul unor asemenea tururi de decernare de decoratii nici pe timpul razboiului.
“Stiu ca regulamentele si sunt luate in bataie de joc de unii si de altii, si sa fim seriosi, la cati primari au fost avansati generali cu tot felul de stele, pentru cine stie ce fapte de arme, se zbarleste cenusa generalului Mociulschi pe crestele Carpatilor si se rasucesc in mormant osemintele generalului Dumitrache sau atator altora care au luptat din Carpati pana in Caucaz si de acolo pana in Tatra si n-au fost avansati in halul asta, desi au fost acoperiti de decoratii”, spune militarul clujean.
Zdranganelele prezidentiale
– Ordinul National "Steaua Romaniei" (in grad de Cavaler, in grad de Ofiter, in grad de Comandor, in grad de Mare Ofiter, in grad de Mare Cruce si in grad de Colan).
– Ordinul national "Serviciul Credincios"
– Ordinul national "Pentru Merit"
– Crucea nationala "Serviciul Credincios"
– Medalia nationala "Serviciul Credincios",
– Medalia nationala "Pentru Merit"
– Ordinul "Meritul Agricol"
– Ordinul "Meritul Cultural"
– Ordinul "Meritul Diplomatic"
– Ordinul "Meritul Industrial si Comercial"
– Ordinul "Meritul pentru Invatamant"
– Ordinul"Meritul Sanitar"
– Ordinul "Meritul Sportiv"
– Medalia "Meritul Agricol"
– Ordinul "Virtutea Militara"
– Ordinul "Virtutea Aeronautica"
– Ordinul "Virtutea Maritima"
– Ordinul "Barbatie si Credinta"
– Ordinul "Mihai Viteazul"
– Semnul Onorific "Vulturul Romaniei" pentru parlamentari
– Semnul Onorific "In Serviciul Patriei" pentru ofiteri si functionari publici cu statut special asimilati
– Semnul Onorific "In Serviciul Patriei", pentru maistri militari, subofiteri si functionari publici cu statut special asimilati
– Semnul Onorific "Rasplata Muncii in Serviciul Public", pentru functionari publici.
Razvan Robu