Un adevărat tsunami de pensionări anticipate în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Bistrița-Năsăud! O situație fără precedent, care practic decapitează poliția bistrițeană, este în curs de desfășurare.
Fenomenul este generat de o politică eronată în domeniul gestionării resurselor umane și o legislație complet neadecvată în acest domeniu.
Concret, valul de pensionări în Poliție constituie un răspuns la nesfârșitele permutări din cadrul instituției, dar și o reacție a polițiștilor de a nu pierde o serie de drepturi pe care le-au avut până în prezent, ca urmare a unei zvonistici, probabil lansate premeditat.
Pe surse: 40 de poliţişti vor la pensie
În cadrul eșalonului doi, Poliția bistrițeană rămâne practic fără șefi. Printre cei care au optat pentru a pune ”pistolul în cui” se numără șeful Serviciului Resurse Umane, cms. șef Leontin Tabără, fostul șef al Serviciului Logistic, cms. șef Ionel Pop, șeful Serviciului Cazier Judiciar, Statistică și Evidență Operativă, cms. șef Ioan Surd, șeful Poliției orașului Beclean, cms. șef Ioan Bucșa. De asemenea și-au înaintat rapoarte de pensionare și cms. șefi, Vasile Andrieș de la Poliția Rutieră și Paul Sebesteyen de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate.
Sunt doar numele celor cu funcții de conducere, cu experiență îndelungată în munca de poliție și care conform standardelor vechimii în muncă, mai aveau câțiva ani până când îi punea pe liber calculatorul îndeplinind vârsta de pensionare la limită de vârstă.
Surse din Poliție arată că numărul celor care și-au depus rapoarte de pensionare anticipată sunt în număr de peste 40 la nivelul întregii poliții bistrițene, aici intrând și un număr de agenți de poliție de la posturile și secțiile de poliție din județ, oameni cu experiență în munca de poliție, deficit greu de gestionat, în condițiile în care numărul celor care se pensionează este cu mult mai mare decât a celor care intră în sistem.
În toamnă, va fi şi mai drastic
Surse din conducerea filialei județene a Sindicatului Vameşilor şi Poliţiştilor „Pro Lex”, susțin că acest val de pensionări este doar începutul, fiindcă toamna va veni cu o nouă viitură de pensionari anticipate, existând mulți angajaţi din Poliţie care îşi fac fel de fel de calcule și își pregătesc dosarele pentru pensionare.
Valul de pensionări anticipate, spun surse din poliție, este și un răspuns la transformările din sistem. Multe din reformele, restructurările sau redistribuirile care au avut loc în ultima perioadă în Poliţie nu au fost percepute pozitiv de către mulți polițiști care au ajuns ori s-au apropiat de vârsta pensionarii.
Numărul pensionarilor din IPJ BN, pe primele patru luni ale anului 2016, aproape s-a dublat fata de aceeași perioadă a anului trecut.
Majoritatea ies anticipat la pensie! Şi-au făcut calcule
Curios este faptul că din cei 40 de viitori pensionari din Poliția bistrițeană, majoritatea au solicitat pensionarea anticipată, un număr mic pe motive medicale și nici unul la limită de vârstă. Numărul mare de pensionari anticipate ar trebui sa dea de-a frisoane actualei conduceri a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care ar trebui să fie preocupată de motivele care stau în spatele acestui fenomen.
Mulți polițiști, spun sindicaliștii, au fost descumpăniți sau nemulțumiți cu privire la restructurările și schimbările făcute în ultima perioadă în sistem. Sigur, nu se poate exclude nici motivaţia financiara. S-a auzit că urmează să nu se mai dea salariile compensatorii, și în acest fel mulți ar pierde sume importante. Mai ales în cazul șefilor, salariile compensatorii pot ajunge la 20.000 de euro.
Majoritatea celor care și-au depus rapoarte de pensionare anticipată la IPJ BN au vârsta între 50 – 55 de ani, și este mai mult decât evident faptul că un număr mic mai au șanse de angajare, având în vedere situația prezentă de pe piața muncii. Salariile compensatorii reprezintă un ajutor menit să contrabalanseze acest aspect. Mai mult, mulţi dintre cei care intenționează să se pensioneze, și-au făcut probabil anumite calcule, dacă mai rămân, pensia va fi mai mică întrucât în baza de calcul a pensiei se va mări, ca perioadă.
În prezent se ia media pe ultimele şase luni, iar în noul sistem de calcul va fi media pe toata durata activității. De asemenea s-a mai avut în vedere că se intenționează mărirea vârstei de pensionare.
Potrivit unui studiu oficial, de uz intern, făcut de Ministerul Afacerilor Interne, speranța de viață a unui polițist ieșit la pensie la limită de vârstă, este de 62,5 ani. În condițiile în care se va ieși la pensie la 65 de ani, evident că mulți nu vor mai prinde pensia. Se pare că vârful valului de pensionări anticipate în cadrul IPJ BN va fi resimțit acut abia în toamna acestui an.
Deficit în Poliţia Română: peste 5.000 de posturi
În prezent deficitul de personal din Poliția Română este de peste 5.000 de posturi, din ianuarie 2016 sau înregistrat peste 3.000 de cereri de încetare ale raporturilor de serviciu prin pensionare. Programul de astupare a găurilor în ceea ce privește deficitul de personal, prin trecerea în corpul ofițerilor a agenților de poliție care îndeplinesc criteriile pentru acest lucru se apropie de final, urmând să demareze o altă etapă prin organizarea primelor concursuri de încadrare din sură externă. Din cele 3.000 de posturi care trebuie încadrate urgent, 1.100 vor fi destinate pentru reîncadrarea sau rechemarea în activitate a foștilor polițiști, inclusiv cei disponibilizați.
În cadrul IPJ BN, prin programul de trecere în corpul ofițerilor a unor agenții de poliție care îndeplinesc condițiile, ajuns aproape de finalizare, s-a reușit încadrarea a 6 posturi de ofițeri de poliție la Serviciul de Investigații Criminale, a 5 posturi de ofițeri la Serviciul de Ordine Publică și un post de ofițer la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.
Oare de ce?
O întrebare totuși rămâne, iar aceasta ar trebui să de-a de gândit mai marilor poliției. De ce se grăbesc polițiștii să se pensioneze?
Acest fenomen extrem de îngrijorător de fapt nu se manifestă numai la nivelul Poliției, el a început să ”prindă” în întregul sistem național de apărare, ordine și siguranță publică. Și acest lucru se întâmplă într-un context internațional extrem de complicat, conform unor declarații a unor oficiali europeni, Europa se află în RĂZBOI cu terorismul.
Pleacă Linul, vine… Bodescu
Dată la început ca o bârfă, zvonurile privind plecarea chestorului Marius Linul, actualul șef al IPJ BN la București, se pare că se vor confirma cât de curând. Surpriza însă vine tot de la bursa zvonurilor, care îl dau ca urmaș a chestorului Linul, pe celebrul cms. șef Ioan Sidor Bodescu, actualul șef al SIPI (Serviciul de Informații și Protecție Internă) Bistrița-Năsăud, care a mai ocupat funcția de șef al polițiștilor bistrițeni.
[…] de Bistriţa a anunţat încă din luna martie faptul că Marius Linul este pe picior de plecare din instituţie, iar posibilul său înlocuitor ar fi actualul şef al SIPI şi fost şef al IPJ BN până în […]