Faptul că politica, în general, este considerată „fata de pe centură”, este un adevăr arhicunoscut și acceptat în același timp de către opinia publică. Manipularea orchestrată prin anunțarea cu mare tam-tam a unei posibile fuziuni a „marelui” PNL cu UNPR, minusculul partiduleț nășit de Gabi Oprea, alias ”interesul național”, a generat anumite jocuri de culise și la nivel județean, finalizate după semnalul primit de la centru cu un eșec răsunător.
Ca în orice joc asemănător, s-a marșat pe principiul că unul este ”șmecherul”, iar celălalt ”fraierul”, liderul UNPR Bistriţa-Năsăud, Alexandru Constantin, a fost momit cu o funcție de vicepreședinte în viitoarea formațiune politică dacă va pune umărul pentru crearea unor majorități în consiliile locale, acolo unde situația o va permite. În final s-a ales cu praful de pe tobă, așa-zisa fuziune nu s-a mai produs, cei doi parteneri de discuții negând orice tratative, ca și când nici usturoi nu au mâncat și gura nu le miroase.
Mascarada a început imediat după alegerile locale, când diverse surse dădeau ca sigur faptul că UNPR ar putea să anunţe declanşarea unui proces de fuziune cu PNL în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă. Astfel, foștii oameni a lui Oprea ar fi negociat 18 locuri eligibile pe listele comune și că fuziunea cu PNL este o variantă pe care o au în vedere.
Cu jumătate de gură au spus că au anumite discuții generate de reașezarea noului raport de forțe din Parlamentul României, că se reevaluează variante, că toate partidele negociază și se refac aranjamente pentru toamnă, iar UNPR, ca a treia forţă politică parlamentară, nu face excepţie și că poartă discuții cu PSD, PNL și ALDE.
În cele din urmă, la rândul lor, liderii PNL au susţinut că fuziunea cu UNPR este o posibilitate, dar au insistat că una dintre condiţiile prime este ca UNPR să îşi asume criteriile de integritate, ceea ce însemna de fapt că Oprea era scos din joc. De asemenea, UNPR trebuia să-și asume majoritatea parlamentară şi să se rupă de PSD.
La nivel județean, conducerea UNPR neavând nici un semnal din partea PSD care era deja pe cai mari după anunțarea rezultatelor de la locale, simțindu-se nebăgată în seamă și disprețuită, a marșat pe semnalul venit de la București cu privire la fuziunea cu PNL. Astfel președintele UNPR BN, Alexandru Constantin, mai mult în nume personal, decât în baza unei aprobări a conducerii județene, a inițiat discuții cu conducerea bicefală la momentul respectiv a PNL.
Surse ale Gazetei de Bistrița au devoalat faptul că președintelui Alexandru Constantin i s-a propus o funcție de vicepreședinte al PNL în varianta producerii fuziunii. Una din condițiile puse lui Alexandru Constantin a fost să pună umărul la realizarea unor majorități acolo unde situația o va permite. Zis și făcut! S-a trecut la treabă, dar zestrea cu care venea UNPR BN în viitoarea căsătorie era extrem de săracă.
Un episod al acestei încercări de fuziune și al demonstrării respectului pentru cuvântul dat celor de la PNL, a avut loc la constituirea Consiliului local și a unei majorități în comuna Chiochiș. După cum bine se cunoaște, chinurile faceri unei majorități confortabile pentru primarul ales, Vasile Silași, aflat la al patrulea mandat de primar, fost PDL, actual PNL, au fost îngreunate de rezultatul dat de votul cetățenilor din Chiochiș: 3 consilieri PNL, 4 PSD-ALDE, 2 UDMR, 1 UNPR și 1 PMP. Abia la a treia încercare, după două nereușite a fost validat Consiliul Local Chiochiș și realizată o majoritate confortabilă pentru Vasile Șilași.
La primele două încercări, în 24 și în 27 iunie, după un scenariu bine elaborat, au lipsit cei 3 consilieri ai PNL şi cei 2 ai UDMR, situație care a dus la imposibilitatea constituirii consiliului local, şi totodată nerealizarea unei majorități și implicit imposibilitatea alegerii vice-primarului. Cea de-a treia încercare, ultima, sub presiunea procedurilor legislative, a fost una cu noroc. S-a constituit majoritatea și a fost ales viceprimarul, Andrei Papp de la UDMR, iar Vasile Silași și conducerea județeană a PNL au putut răsufla ușurați.
A fost un secret bine păzit atât de cei de la PNL, respectiv primarul Vasile Șilași, conducerea PNL județeană, dar și de șeful PUNR, Alexandru Constantin, despre ceea ce s-a întâmplat la Chiochiș pentru ca lucrurile să iasă așa cum s-a dorit.
Cuiul în talpa celor de la PNL și UNPR a fost primul de pe lista UNPR la Consiliul Local Chiochiș, Ionel Bidian, acesta candidând la locale şi pentru funcţia de primar.
Deși fusese abordat de primarul Vasile Silași cu privire la intenţia votului în CL şi l-a asigurat pe acesta că va vota alături de aleşii liberali, preventiv, în data de 17.06.2016, fără aprobarea unui for statuar de conducere al UNPR BN, lui Ionel Bidian i s-a retras sprijinul politic și a fost radiat de pe lista consilierilor locali. Fără să i impute ceva, pur și simplu a fost tăiat de pe listă.
De aici începe o adevărată nebunie, care cu greu va putea fi explicată de liderul județean al fostului UNPR, devenit între timp PMP, după fuziunea cu partidul lui Băsescu. Lista UNPR pentru CL al comunei Chiochiș cuprindea 13 persoane, Ionel Bidian fiind cap de listă. A urmat în ordine, Adalbert Danci, Cornel Flueraș, Andrei Hatfaludi, Iacob Măhălean, Maria Măhălean, Viorel Mărginean, Ciprian Alexandru Moldovan, Adriana Pălăcean, Ionuț-Alin Pătraș, Adrian Somlya, Vasile Zegrean și ultimul de pe listă, Pop Levente. Alături de Ionel Bidian au fost tăiați de pe listă și le-a fost retras sprijinul politic următorilor 11 supleanţi ai UNPR. A fost validat consilier local Levente Pop, al 13-lea și ultimul de pe listă. Levente Pop a fost considerat omul de încredere pentru a vota în Consiliul Local, așa cum se dăduse ordin de către conducerea județeană a UNPR, respectiv președintele Alexandru Constantin, constituirea unei majorități în favoarea PNL, alegerea ca vice-primar a lui Andrei Papp și susținerea lui Vasile Silași. Ceea ce omul a și făcut.
Singurul care a ridicat vocea și a încercat să stopeze acest abuz al conducerii județene a UNPR, a fost Ionel Bidian, care a amenințat conducerea județeană a UNPR cu o acțiune în justiție.
Ionel Bidian, având în vedere și candidatura lui la funcția de primar în paralel cu cea de consilier local, a fost singurul care și-a finanțat campania electorală. Sursele noastre spun că acesta a dat la partid, președintelui Alexandru Constantin, suma de 6.000 lei. Plus celelalte cheltuieli făcute pe plan local pentru campania proprie.
Ironia sorții, Levente Pop, cel de-al 13-lea de pe lista UNPR la CL Chiochiș și cel care a devenit consilier local prin manevre de culise la limita penalului, nu a dat nici o sumă de bani pentru campania electorală, spun sursele noastre. El a ajuns din întâmplare pe listă, pe un loc neeligibil, băgat la umplutură, ca să fie lista completă.
Având în vedere situația creată, conform proverbului românesc „și bătut… și cu banii luați”, Ionel Bidian este hotărât să-și facă dreptate în instanță și va acționa în consecință.
Ulterior, jocurile s-au desfășurat conform celor stabilite, Levente Pop a votat așa cum a fost stabilit, Andrei Papp de la UDMR a devenit vice-primar, iar Vasile Silași, primarul ales, la al 4-lea mandat, are o majoritate confortabilă în CL Chiochiș și va domni 4 ani fără să-l doară capul.
S-a jucat, după cum am arătat după principiul cunoscut, ”unul este șmecher și unul fraier”, fuziunea dintre PNL și UNPR nemaiavând loc. Astfel că, propunerea făcută fostului lider județean al UNPR BN, Alexandru Constantin, de ocupare a unui post de vicepreședinte al PNL BN nu s-a mai materializat, iar acesta s-a ales cu praful de pe tobă.
[…] UNPR-ist de la Chiochiş, ajuns consilier local de pe locul 13 pe listă! Primii 12 au fost daţi af… apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri […]
Alexandru un penal de ….ati vazut ce masina si-a tras?uni cu munca alti cu …japca…
….daca se poate si asa…atunci asta este..rusine sa va fie