Campusul şcolar de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” a fost declarat de către primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Teodor Ovidiu Creţu, „cea mai importantă lucrare din cariera mea de primar”. I-au trebuit aproape zece ani primarului bistriţean să-şi ducă visul la îndeplinire, şi peste 30 de milioane de lei. Căci la această valoare se ridică în final investiţiile în modernizarea campusului, dintre care mai bine de jumătate au fost cheltuiţi din banii de la bugetul local.

 

Aproape zece ani, mai multe modificări de proiect şi jumătate din cheltuială trecută în contul Primăriei Bistriţa. Acesta ar fi pe scurt bilanţul la finele lucrărilor de modernizare a bazei materiale a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” (CNLR). Lucrări începute în anul …. şi finalizate, iată, cu câteva zile înainte de începerea unui nou an şcolar, în 2016.

 

„Cea mai mare realizare”, cu centru de documentare şi hotel şcolar

„O lucrare şi mai mare ar putea fi centura ocolitoare a oraşului, dar asta nu mai depinde de mine”, a spus primarul Ovidiu Creţu la prezentarea făcută presei locale, de dinaintea recepţiei finale a lucrărilor de modernizare a campusului şcolar „Liviu Rebreanu”. Elevii care încep şcoala de luni, la cel mai mare colegiu naţional bistriţean, vor beneficia aici de un internat şi o sală de mese nouă, cu bucătărie utilată complet, un centru de documentare modern, săli de sport echipate la standarde noi, alături de corpurile de clădire pentru elevii din clasele mici, renovate deja încă din anii precedenţi.

„Pentru cazarea în internatul şcolii, căruia putem să îi spunem „hotel şcolar” datorită condiţiilor pe care le oferă, vor avea prioritate, pe lângă elevii de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, cei de la Liceul „Andrei Mureşanu”, Liceul de Artă, respectiv Liceul de Muzică”, a precizat la inaugurare Constantin Rus, director al CNLR.

Capacitatea de cazare a internatului şcolar este de peste 100 de elevi, asigurată în 24 de camere de patru locuri, pentru 68 de fete şi 44 de băieţi, cu baie proprie, şi o cameră pentru cei cu dizabilităţi. Pe lângă acestea, în clădire mai există un spaţiu pentru infirmerie şi câteva garsoniere pentru cazarea profesorilor. Curăţenia în clădirea internatului şcolar se va menţine printr-un sistem de autogospodărire.

Cantina şcolară, prin bucătăria proprie, poate oferi o masă de prânz la preţul de 8 lei, sau un meniu complet de trei mese pe zi, la preţul de 16 lei de persoană.

În cadrul campusului şcolar va funcţiona şi un centru de documentare şi informare, amenajat în fostul corp C, al atelierelor şcolare. Aici au fost amenajate şi echipate şase săli, dotate cu o reţea de 46 de computere conectate la internet şi un depozit de carte în care vor fi transferate cele peste 30.000 de volume ale bibliotecii din strada Spiru Haret. Centrul de documentare şi informare are de asemenea două săli de lectură şi alte două săli de activităţi de grup. Fondul de carte are un sistem informatizat de evidenţă, accesul la carte făcându-se din reţeaua de computere. Centrul îşi va începe activitatea la data de 1 octombrie.

 

Rulouri cu gazon natural, în loc de iarbă

Baza sportivă a liceului a fost şi ea modernizată, fosta sală de sport fiind complet renovată şi dotată cu un sistem nou de iluminare, podeaua a fost acoperită cu suprafaţă de tartan, a doua sală de sport pentru atletism va fi utilizată pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică la clasele mici. Sala are vestiare echipate complet, baie cu duşuri şi uscătoare de apă. Apa caldă este obţinută printr-o instalaţie de producere de energie electrică cu celule fotovoltaice.

Liceul mai are de asemenea o sală polivalentă cu tribune portabile, panouri de baschet mobile, podea de tartan şi vestiare. Terenul mare din curtea liceului va fi păstrat cu gazon natural, realizat din rulouri de iarbă irigate pe dedesubt. Costurile de amenajare a terenului principal vor fi suportate din bani de la bugetul local, după cum a precizat directorul liceului.

În Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” învaţă aproape 1800 de elevi de clasele I – XII, la care predau peste 100 de profesori. După finalizarea lucrărilor de investiţii din campusul şcolar, directorul colegiului spune că nu se va mai lucra pe două schimburi cu elevii, nemaifiind nevoie în noul an şcolar de ore ţinute după-amiaza.

CRETU_1

Peste 16 milioane de lei au fost de la bugetul local

Edificarea campusului şcolar este un proiect care a stat în stand-by timp de aproape zece ani, fiindcă nu s-au găsit banii necesari pentru demararea lucrărilor. Din această cauză, proiectul iniţial de modernizare a suferit mai multe revizuiri. Modificări de proiect au mai fost necesare şi datorită unor schimbări ale normativelor tehnice în construcţii, dar şi a condiţiilor de finanţare. Ratarea unor proiecte cu finanţare europeană a condus la un bilanţ final în care „mai bine de jumătate din valoarea investiţiei este de la bugetul local, adică aproximativ 16 milioane de lei, restul fiind bani europeni, prin Programul Operaţional Regional”, după cum a precizat primarul Ovidiu Creţu.

 

Clădirea principală mai aşteaptă

Cu toate aceste eforturi, proiectul nu a putut cuprinde până la urmă şi clădirea principală a colegiului, care a rămas pe dinafară – respectiv corpul A, care până la urmă este simbolul acestei unităţi de învăţământ. Mai mult, contractul de finanţare pe fonduri europene, semnat în anul 2012, şi anunţat cu mult fast de către Primăria Bistriţa pe vremea când vicepremier era Liviu Dragnea, a trebuit să fie şi el revizuit. Semnarea acestui contract se petrecea în perioada în care primarul Creţu mai spera încă să îl impună drept candidat pentru funcţia de deputat al Colegiului 1 Bistriţa pe bunul său amic Constantin Rus, directorul Colegiului, reales între timp consilier municipal. Primarul Creţu spunea că se bazează la acea vreme şi pe faptul că, două luni mai devreme, fusese în vizită însăşi ministra Educaţiei, Ecaterina Andronescu, foarte interesată de proiectele colegului de partid.

Pentru întocmirea proiectului demarat în 2008, doar pentru documentaţia tehnică s-au cheltuit circa 900.000 de lei.

În al doilea contract de finanţare, semnat în septembrie 2014, costurile stabilite erau de 30.692.100,31 lei, din care 19.918.921,70 lei fonduri nerambursabile şi 10.773.178,61 lei contribuţia municipalităţii.

„În timpul implementării proiectului s-au constatat necorelări între cererea de finanţare, partea desenată şi devizele de lucrări. De asemenea, datorită faptului că documentaţia tehnico-economică a fost elaborată şi aprobată în anul 2008, a apărut necesitatea de modificare a unor soluţii tehnice prevăzute în proiectul tehnic, precum şi de corelare cu legislaţia nou apărută. Ca urmare, s-a procedat la revizuirea proiectului tehnic, care determină modificări în bugetul proiectului”, declara ulterior însă primarul Ovidiu Creţu.

constantin-rus-net

Colegiu de patrimoniu, pe terenul Bisericii Evanghelice

Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu’’, este situat în intravilanul municipiului Bistriţa, pe proprietatea Parohiei Evanghelice „Confesia Augusta” Bistriţa, în folosinţa municipiului Bistriţa, conform Contractului de comodat nr. 50951/18.07.2007. Colegiul e proprietatea Statului Român, cu drept de folosinţă pentru Ministerul Învăţământului Public, inclus în Inventarul bunurilor domeniului public al municipiului Bistriţa, Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 527/2010 pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 905/2002 privind atestarea domeniului public al judeţului Bistriţa-Năsăud, precum şi al municipiului, oraşelor şi comunelor din judeţul Bistriţa-Năsăud, la Cap.V/E Bunuri imobile în care îşi desfăşoară activitatea unităţile şcolare preuniversitare, poz. 2 Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.