Inspectorii sanitari veterinari au descoperit, luna trecută, prezența Escherichia Coli (E-Coli) verotoxigenă la 14 probe din cele 171 prelevate din abatoare, magazine alimentare, restaurante și o fermă din județele Vâlcea, Suceava, Tulcea, Sibiu, Caraș Severin, Bistrița-Năsăud, Olt și Prahova, a informat, joi, într-un comunicat, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

În Bistrița-Năsăud este vorba despre suspiciuni de infestare cu E-Coli a cărnii de ovină, probele fiind prelevate de la un abator din județ.

 

„Au fost prelevate şi analizate un număr de 171 probe, din următoarele categorii de produse: carne (mici, sanitaţie carcasă bovine, sanitaţie carcasă ovine, carne tocată vită, carne tocată amestec, pulpă vită, hamburger vită, vrăbioară vită refrigerată, pastramă oaie afumată, pulpă mânzat, cârnaţi amestec, pastramă oaie, carne tocată amestec vita porc) şi lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă, branza telemea oaie, caşcaval, caş ovine, brânză proaspătă, iaurt)”, precizează ANSVSA.

 

Probele au fost recoltate în perioada 8 august – 2 septembrie din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte.
Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, desemnate şi instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din judeţele: Argeș, Alba, Bacău, Botoşani, Bistrița-Năsăud, Bihor, Buzău, Bucureşti, Covasna, Constanța, Cluj, Caraș-Severin, Calarași, Dambovița, Ilfov, Iași, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mureș, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Timiș, Satu Mare, Salaj, Suceava, Valcea, Vaslui.

 

În perioada menţionată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 14 probe prelevate din:

 

•probă rezultată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judet Vâlcea;

 

•probă rezultată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judeţ Vâlcea;

 

•probă rezultată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judeţ Vâlcea;

 

•probă rezultată din sanitaţia carcasei de bovine, abator, judeţ Suceava;

 

•probă din carne tocată vită, magazin alimentar, judeţ Tulcea;

 

•probă din cârnaţi amestec subţiri, magazin alimentar, judeţ Tulcea;

 

•probă sanitaţie carcasă ovină, abator judeţ Sibiu;

 

•probă sanitaţie carcasă ovină, abator judeţ Sibiu;

 

•probă sanitaţie carcasă ovină, abator judeţ Sibiu;

 

•probă recoltată din pastă de mici, restaurant, judet Caraş Severin;

 

•probă rezultată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judet Bistrita Nasaud;

 

•probă rezultată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judeţ Bistrita Nasaud;

 

•probă recoltată din telemea de oaie, judeţ Olt;

 

•probă recoltată din lapte crud bovină, fermă, judeţ Prahova;

 

 Ca urmare, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor județene, au efectuat controale oficiale la unitățile în care s-a depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control.

 

Din informațiile furnizate de IISPV, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, distribuția probelor analizate până la această dată, pe categorii de produse și rezultate obținute pentru detecția E.coli verotoxigenă (VTEC), a fost urmatoarea:

 

-58 probe carne (pulpa vita, carne transata vita, pupla manzat, gulas vita, etc.) din care:  57 probe cu rezultat negativ (98%) si 1 proba cu rezultat pozitiv (2%);

 

-100 probe carne preparata (mici, carnati, hamburger, frigarui, pastrama, etc.) din care:  93 probe cu rezultat negativ (93 %) si 7 probe  cu rezultat pozitiv (7 %);

 

-88 probe carne tocata (carne tocata porc, carne tocata vita, carne tocata amestec) din care:  87 probe cu rezultat negativ (99 %) si 1 proba  cu rezultat pozitiv (1%);

 

-80 probe lapte crud de vaca din care: 79 probe cu rezultat negativ (98,75%) si 1 proba  cu rezultat pozitiv (1,25%);

 

-146 probe produse lactate (telemea, branza maturata, cas, cascaval, iaurt, smantana)  din care:  145 probe cu rezultat negativ (99,3 %) si 1 proba  cu rezultat pozitiv (0,7 %);

 

-160 probe sanitatie de pe carcase bovine, din care:  157 probe cu rezultat negativ (98%) si 3 probe  cu rezultat pozitiv (2 %);  -86 probe sanitatie de pe carcase bovine, din care:  69 probe cu rezultat negativ (80 %) si 17 probe  cu rezultat pozitiv (20 %).  Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum şi măsurile dispuse în cadrul Planului Naţional de Control.

 

 

Directorul DSVSA Bistrița-Năsăud, Sorin Oros-Mănarcă, a confirmat pentru Gazeta de Bistrița că există suspiciune de infestare cu E-Coli verotoxigenă a cărnii de ovină recoltată de inspectorii sanitar-veterinari de la un abator de pe raza județului.

Este vorba despre un singur abator din Bistrița-Năsăud din cele două pe care le avem. E-Coli a fost depistată prezumtiv pozitiv, dar asta nu înseamnă că ea și există, practic tulpina nu a fost izolată. După ce se izolează probele de sanitație de pe carcase se efectuează analize de laborator care spun prezumția existenței bacteriei, dar nu explică de fapt izolarea tulpinei, deci nu există certitudine sută la sută. Din același abator au fost prelevate două probe. Carcasele respective au fost confiscate și s-au luat măsurile impuse în astfel de situații, programele de autocontrol se revizuiesc„, a declarat pentru Gazeta de Bistrița, directorul DSVSA BN.

O situație similară a fost întâlnită în Bistrița-Năsăud în urmă cu circa două săptămâni când aceeași bacterie a fost depistată în produse lactate provenite dintr-o fabrică de de profil de pe Valea Someșului. Un lot de astfel de produse au ajuns în magazine din județul Maramureș, dar au fost retrase urgent de pe piață.

În cazul produselor lactate depistate în alt județ a fi infestate cu E-Coli, rezultatul este același, prezumtiv-pozitiv. Noi, în momentul în care am fost alertați am luat toate măsurile de igienă, iar produsele au fost reținute și confiscate, cantitatea fiind cea indicată la începutul acestei luni în comunicatul remis presei (n. r. – potrivit documentului DSVSA BN, inspectorii sanitar-veterinari bistrițeni au confiscat aproape 496 kg de produse neconforme). Și în acest caz nu a fost izolată tulpina, a fost doar o prezumtie pozitivă. Mai precis, dacă în analiza de laborator apare o reacție care indică o posibilă prezența a bacteriei, se iau măsurile de confiscare pentru a fi evitate orice riscuri„, a precizat Sorin Oros-Mănarcă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.