Sâmbătă, 16 august, va avea loc maratonul Via Maria Theresia, ocazie cu care va fi inaugurată poteca tematică.
„Proiectul acesta cu Via Maria Theresia are două componente foare importante. Una dintre ele, ceea ce este o pondere de 70 % credem noi, este construirea acestui drum sau repunderea lui în valoare pentru că l-au construit probabil Cătanele Negre atuncea când au fost înrolate în Regimentul II, și a stat el ascuns acolo, este folosit doar de păstori și ciobani care trec pe aicea și construcția lui în sine, reconstruirea lui, repunerea lui în valoare este de fapt proiectul Via Maria Theresia. Acest proiect se termină în 16 august cu acest maraton, care este un maraton care deja are peste 250 de înscriși, care are înscriși din toată țara, înscriși din internaționali, câțiva dintre ei, este prima ediție, ceea ce este fabulos, pentru că avem atâția înscriși. Traseul de drumeție are și el câte 200 de înscriși. Peste 190 de voluntari au lucrat până acuma. Voluntarii sigur că se vor bucura și ei de drumeție, atuncea, pe un traseu gata făcut cu o singnalistică, care probabil în România nu se mai găsește. Cu o signalistică care se află la 100 de metrii, care rămâne pentru toată perioada anului, deci credem că atunci când cineva dorește să facă un traseu de tură, acolo unde nu sunt avalanșe, se poate face de schiuri de tură, de exemplu”, a declarat Alin Uhlmann Ușeriu, preșdintele Tășuleasa Social.
Dacă frumusețile zonei sunt puse în valoare, oamenii vor ști sau vor învăța să se servească de natură, crede președintele Tășuleasa Social.
„Pentru noi, Via Maria Theresia este o investiţie în natură, în istorie, în voluntariat, în sănătatea pe care doar mişcarea în aer liber ţi-o poate da, dar mai presus de toate este o investiţie în viitor. Redescoperind natura şi farmecul unei poteci de demult, învăţând istoria şi poveştile locului, promovând sportul şi mişcarea, contribuim la dezvoltarea unor generaţii mai responsabile faţă de natură, sănătate şi istorie. Dar cea mai mare contribuţie poate fi în speranţa unui viitor mai bun, în evoluţia intregii zone, pentru că acest proiect este o şansă uriaşă pentru comunităţile locale. Se creează astfel premisele dezvoltării unei forme de turism sustenabil, care va conduce la reconsiderarea atitudinii faţă de mediul înconjurător, faţă de păduri – pe care acum localnicii le exploatează doar tăind copacii. Credem că dacă frumuseţile zonei sunt puse în valoare, oamenii vor şti sau vor învăţa să se servească de natură, ocrotind-o si protejând-o, aşa cum este ea, nealterată. Mai sperăm că oamenii locului vor descoperi că turismul ecologic este o variantă pentru a-şi asigura existenţa, pentru ei, dar şi pentru generaţiile care vin. Tocmai de aceea îmi place să spun că acest proiect este un tribut adus înaintaşilor şi o favoare făcută urmaşilor”, a menționat Alin Ușeriu, potrivit raiffeisencomunitati.ro.