Prezent într-o emisiune televizată, primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, a declarat că problema deșeurilor s-ar putea rezolva ușor, dacă cetățenii ar da dovadă de mai mult spirit civic. De asemenea, tomberoanele semiîngropate sunt o soluție viabilă pentru bistrițeni, potrivit edilului.
„Acele tomberoane care s-au montat acum se pot goli cu macaraua. Mașinile care vor goli aceste containere, vor trebui să aibă o macara, care prinde de capac și se ridică doar capacul care se vede, nu până la nivelul pământului, circa 20 de cm, cărederea și înăuntru este un sac foarte mare. Se mută sacul deasupra mijlocului de transport și se trage șnurul care leagă partea de jos a sacului, se deschide băierea sacului, deșeurile cad în respectiva remorcă sau mijloc de transport, după care din nou se resigilează sacul foarte simplu, se leagă partea de jos”, a declarat Crețu.
Cât despre atitudinea pe care trebuie să o aibă cetățenii Bistriței, Ovidiu Crețu a punctat că trebuie să selecteze deșeurile.
„Este o problemă și spuneam că trebuie, noi , prin noi înșine să ne rezolvăm problema. Cu acest nou sistem s-au deschis două puncte de colectare a deșeurilor, mari. Unul este la Viișoara, lângă Haidenfeld și unul în zona industrială, pe strada Narciselor, undeva între Netex și poarta veche de la Comelf. Spun acest lucru și cred că ar trebui popularizat pentru că variantele în care cineva își lucrează în apartament, și bolțarii sau geamurile vechi care le are le pune la container sau lângă container, au trecut. Nu o să le mai ridice nimeni de acolo, o să rămână asociația cu ele pe cap. Deșeurile care sunt urmare a întreținerii vegetației de către cetățeni, trebuie să își găsească alt loc, acolo nu se mai poate și pe lângă acestea va trebui să asigurăm și colectarea selectivă. Este adevărat că ceea ce s-a întâmplat înainte a fost ridicol. că au fost montate 3 containere, cele deschise pe care le avem la fiecare zonă de blocuri, așteptând ca cetățenii să pună în fiecare, plasticul, hârtia uscată și deșeurile menajere, pot să spun că în proporție de 30-40 % cetățenii făceau acest lucru, restul erau amestecate, iar firma de colectare, văzând care e situația, le golea pe toate trei în aceeași mașină și duse erau. Binențeles că de-a doua zi nu mai ținea nimeni seamă de nimic, lumea punea deșeurile în care container era mai la îndemână, gol”, a mai adăugat edilul.
La final primarul a concluzionat că oamenii sunt problema și o să le fie greu să se obișnuiască cu selectarea deșeurilor.