În urmă cu un an autotităţile au luat decizia de a reduce TVA-ul de la 24 % la 9%, la produsele de panificaţie şi morărit, iar miercuria fost prezentat un bilanţ, potrivit căruia această reducere a adus beneficii reducându-se evaziunea fiscală cu 20 %.
Datorită acestui efect benefic, Guvernul vrea să extindă, acum, reducerea TVA şi la alte alimente, decizia urmând să fie luată după analiza efectelor pe care le-a avut scăderea TVA la produsele de panificaţie de la 24 la 9%.
„Îmi doresc ca reducerea TVA şi la alte produse, la carne, în primul rând, să poată fi realizată. Există posibilitatea, pe studii şi pe lucruri reale, de a implementa o politică pe care, altfel, o consider corectă. Categoric, şi carnea, ca şi alte produse, trebuie să aibă un TVA diferenţiat”, a declarat, marţi, primul-ministru Victor Ponta.
Consumatorii au achiziţionat timp de un an produse de panificaţie şi morărit mai ieftine cu 12%, astfel că, creşterea puterii de cumpărare a populaţiei a generat economii de 200 milioane de lei la cumpărarea de făină şi 400 de milioane de lei la cumpărarea de pâine.
De asemenea, a crescut cu 280.000 de tone producţia de produse de morărit şi panificaţie fiscalizate faţă de aceeaşi perioadă a anilor anteriori, iar procesele de insolvenţă şi faliment din sector au fost stopate.
„După un de zile de la reducerea TVA de la 24% la 9% la pâine, vorbim de un mediu de afaceri mult mai sănătos pentru că nu s-au mai înregistrat insolvenţe sau falimente în sectorul de morărit şi panificaţie, şi datorită producţiei fiscalizate avem şi o hrană mai sigură pentru populaţie. Preţul pâinii în perioada septembrie 2013 – iulie 2014 s-a diminuat cu 10,25%, iar puterea de cumpărare a cunoscut o creştere semnificativă în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut aveam o inflaţie de 1,55%„, a precizat ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin.
În urmă cu o săptămână însă, ministrul agriculturii declara că extinderea reducerii TVA şi la alte alimente va fi luată în calcul după discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional