Au trecut trei ani de când macheta Cetății Bistrița a fost amplasată în Piața Centrală. Cum timpul trece și îți pune amprenta asupra oricărui obiect, Direcția Servicii Publice din cadrul Primăriei a scos la licitație lucrările de tratare cu substanțe ignifuge și protecție a lemnului pentru această copie în miniatură a Cetății fostului burg bistrițean.
Tratarea lemnului cu substanțe ignifuge are scopul de a mări rezistența materialelor lemnoase la ardere și de a crește rezistența la intemperii și factori externi ce pot ataca masa lemnoasă. În urma acestor lucrări va crește siguranța la foc a construcției prin împiedicarea aprinderii rapide a lemnului.
„Macheta Cetății Bistriței realizată în urmă cu 3 ani cu ocazia sărbătorii Bistriței Medievale a suferit în cursul timpului din cauza condițiilor meteo, astfel încât am luat în calcul la nivelul Primăriei și realizarea unor lucrări de reducere la o formă cât mai aproape de forma inițială. Am inițiat în acest sens o procedură de contractare a acestui serviciu, potrivit regulilor la care a trebuit să ne supunem, dar până în prezent nicio societate comercială care realizează astfel de lucrări de intervenție, nu a depus o ofertă. Vom relua probabil în perioada imediat următoare această procedură în speranţa că una dintre firmele care are un obiect de activitate compatibil cu astfel de intervenţii să vină cu o ofertă şi să realizăm lucrări cu atât mai mult cu cât sezonul rece se aproprie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști.
Macheta este alcătuită din pereți de incintă, două bastioane, nouă turnuri și trei porți de intrare în cetate. Suprafața care trebuie tratată cu produse ignifuge este de 325 mp. este de aproximativ 5.000 lei.