Indemnizația pentru creșterea copilului se menține în 2014 la cuantumul de 85 % din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni anterioare nașterii, această valoare fiind instituită la finalul anului 2012.
De asemenea, conform reglemetărilor, părinții primesc indemnizație indiferent de numărul de copii, nu doar pentru primele 3 nașteri, așa cum revedeau vechile norme în materie.
„Indemnizația pentru creșterea copilului se acordă în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului 111/2010 și se stabilește în cuantum de 85 % din media veniturilor medii realizate în ultimele 12 luni, înainte de nașterea copilului. Sunt două tipuri de indemnizație. Opțiunea unu, care se acordă până la împlinirea copilului a vârstei de 1 an, respectiv 3 ani, pentru copilul cu handicap, cuantumul lunar fiind cuprins între 600 și 3400 de lei. Și opțiunea doi, acordată până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului, cuantumul lunar fiind între 600 și 1200 de lei. Persoanele care își reiau activitatea anterior împlinirii perioadei pentru care au optat, pot beneficia de stimulent de inserție, în valoare de 500 de lei lunar, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani”, după cum a declarat Doru Chiorean, șef serviciu AJPIS BN.
Cu toate că din ce în ce mai mulți bărbați vor concediu de paternitate, tot mamele domincă când se trage linia la numărătoare.
„Ca și persoane aflate în plată avem la indemnizația pentru creșterea copilului 2065 de mame și 399 de tați, iar la stimulentul de inserție 163 de mame și 251 de tați”, a mai adăugat Chiorean.
Prevederile art. 11 din OUG nr. 111/2010, impun în situația în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condițiile acordate ai căror copii s-au născut începând cu 1 martie 2012, ca celuilalt părinte să i se aloce cel puțin o lună din acest concediu, pentru îngrijirea copilului, nefiind posibil ca părintele titular să beneficieze în locul celuilalt de acest beneficiu. Dacă celălalt părinte îndeplinește cerințele de acordare a concediului și indemnizației pentru creșterea copilului însă nu solicită acordarea acestor drepturi pentru cel puțin o lună, concediul și indemnizația pentru creșterea copilului de care beneficiază părintele titular se reduc cu o lună.