Un sondaj INSCOP realizat după ruperea USL relevă cum văd românii această fractură produsă pe scena politică românească dar şi cine ar fi principalul vinovat.

 

Majoritatea populației (57,6%) crede că principala cauză care a dus la ruptura USL este lupta partidelor politice pentru mai multă putere (pentru funcții). Doar 24% cred că Uniunea Social Liberală s-a rupt ca urmare a conflictului în jurul  soluțiilor pentru guvernare ale partidelor componente. 18,4% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

O parte însemnată a românilor (47%) crede cu USL a făcut și lucruri bune și lucruri rele pentru guvernarea țării. 21,1% cred că USL a făcut mai degrabă lucruri rele, în timp ce 17,3% consideră că USL a făcut mai degrabă lucruri bune pentru guvernarea țării. 14,6% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Faptul că opiniile populației față de activitatea USL sunt relativ echilibrate, cu o pondere ușor mai mare a celor care cred că USL a făcut lucruri rele pentru guvernarea țării explică proporția foarte mare (64,9%) a celor care sunt de acord cu ideea că ”Decât să se certe tot timpul, este mai bine că USL s-a rupt”. 16,2% își arată dezacordul cu această idee, în timp ce 18,8% nu știu sau nu răspund.

Ipoteza organizării de alegeri anticipate după ruperea USL nu se bucură de sprijinul românilor, 43,2% pronunțându-se împotriva acestei idei. 27,8% sunt de acord cu organizarea alegerilor anticipate în timp ce 29% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

39% dintre respondenți cred că ”USL trebuia să rămână împreună chiar dacă PSD și PNL vor prezenta candidați diferiți la alegerile prezidențiale”, în timp ce 35,4% se declară împotriva acestei idei. 25,6% nu știu sa nu răspund la această întrebare.

În ceea ce privește modul în care a fost perceput comportamentul partidelor politice principale care formau USL, opiniile populației se distribuie în funcție de volumul bazinelor electorale extinse ale PSD și PNL.

Românii cred într-o proporție ceva mai mare că ieșirea PNL de la guvernare a fost mai degrabă o decizie voluntară, impusă din rațiuni politice și mai puțin o decizie forțată de PSD. 41,6% cred că PNL a dorit să iasă de la guvernare pentru a intra în opoziție. 28,8% nu sunt de acord cu această idee în timp ce 29,6% nu știu sau nu răspund. Pe de altă parte, 40,6% nu cred că PNL a fost dat afară de la guvernare de PSD. Doar 27,5% sunt de acord cu această idee, în timp ce 31,9% nu știu sau nu răspund.

În ceea ce privește vinovăția pentru ruptura USL, aceasta este atribuită în egală măsură lui Crin Antonescu și Victor Ponta de către 33,4% dintre respondenți. 23,4% dintre români cred că de ruptura USL se face vinovat doar Crin Antonescu, în timp ce 17,1% cred că vinovatul pentru ruperea Uniunii Social Liberale este Victor Ponta. 7,7% identifică vinovatul în persoana lui Traian Băsescu, iar 1,3% cred că vinovat este altcineva. 17,1% nu știu sau nu răspund.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 februarie-4 martie 2013, pe un eșantion de 1055 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.