Săptămână trecută, statele UE s-au întâlnit cu noii lideri de la Kiev pentru a găsi soluţii diplomatice pentru conflictul cu Rusia. Trupele ucrainene din Crimeea sunt înconjurate de soldaţi ruşi, deşi Vladimir Putin neagă o intervenţie în Ucraina şi susţine că ar fi vorba despre forţe de autoapărare.

 

Uniunea Europeană a adoptat o serie de sancţiuni politice împotriva Rusiei, suspendând negocierile pe tema acordului privind vizele şi ameninţând cu măsuri economice dacă situaţia din Ucraina nu se va îmbunătăţi. Uniunea Europeana intenţionează să semneze Acordul de asociere cu Ucraina înaintea alegerilor, a anunţat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Potrivit lui Van Rompuy, şefii de stat şi de guvern au adoptat o strategie etapizată de sancţionare a Rusiei, scopul fiind constrângerea Moscovei să iniţieze negocieri pentru soluţionarea crizei din Ucraina. „Situaţia din Ucraina trebuie să se detensioneze. Dacă Rusia nu va face acest lucru, vor exista grave implicaţii în relaţiile UE-Rusia”, a insistat Van Rompuy. Consiliul european a decis că, dacă până la următorul summit european, de peste două săptămâni, Rusia nu începe negocierile cu Ucraina, pot fi luate o serie de măsuri, respectiv restricţii de călătorie pentru demnitari şi îngheţarea activelor aflate pe teritoriul UE: depozite, bunuri, acţiuni.

 

Conflictul, explicat de Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la finalul Consiliului de la Bruxelles, că una dintre concluzii se referă la faptul că acest for condamnă violarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Statele UE cer retragerea imediată a trupelor ruse în spaţiile de staţionare permanente, conform acordului de la Kiev, din 1997, şi impun Federaţiei Ruse să permită imediat accesul observatorilor internaţionali. Potrivit şefului statului trupele ruse au blocat accesul observatorilor OSCE şi ONU în Crimeea.

Traian Băsescu a mai anunţat că forul european condamnă organizarea unui referendum în Crimeea şi constată că această acţiune contravine Constituţiei Ucrainei. Şeful statului a menţionat că un alt obiectiv îl reprezintă protejarea drepturilor minorităţilor şi organizarea de alegeri libere şi corecte. Consiliul încurajează, de asemenea statele membre G8 să nu participe la pregătirea Summit-ului G8 de la Soci şi să nu participe nici la Summit. Preşedintele a mai anunţat că, în cea de-a treia etapă, „în cazul care Federaţia Rusă va continua destabilizarea Ucrainei”, se vor aplica sancţiuni de mare cuprindere. Şeful statului a dat câteva exemple de astfel de sancţiuni, precizând că acestea vor putea viza energia, comerţul, relaţiile financiare şi exporturile de armament.

 

Putin face de fapt o „misiune umanitară”

Vladimir Putin susţine că manevrele militare ruseşti din Crimeea nu sunt o invazie şi că nu are nicio intenţie de a porni la război cu Ucraina. Dimpotrivă, ceea ce face Rusia în Ucraina este o „misiune umanitară”, executată la cererea „singurului preşedinte legitim al ţării”, Viktor Ianukovici, Putin a criticat în termeni foarte duri ameninţările şi comentariile cancelariilor occidentale.

Ce s-a întâmplat la Kiev în urmă cu mai bine de o săptămână, a mai declarat liderul de la Kremlin, a fost o acaparare ilegitimă a puterii de către opoziţie, în condiţiile în care acordul semnat de Ianukovici cu liderii mişcării protestatare îl lăsa pe preşedintele ucrainean fără putere. Rusia nu recunoaşte noua putere de la Kiev, a subliniat Putin. În aceste circumstanţe, singurul lider legitim recunoscut de Mosocova este Viktor Ianukovici, care a fost primit în Rusia din raţiuni „umanitare”, pentru că la Kiev ar fi fost omorât, a comentat Putin. Tot din raţiuni umanitare s-au desfăşurat şi manevrele ruseşti din Crimeea, la cererea acestui unic preşedinte legitim, a adăugat preşedintele rus, în prima lui conferinţă de presă de la înlăturarea de la putere a lui Ianukovici şi de la escaladarea tensiunilor în Crimeea. „Nu vom merge la război cu poporul ucrainean”, a dat asigurări Putin.

 

Obama nu se lasă „păcălit”

La rândul lui, preşedintele Barack Obama a comentat declaraţiile omologului rus, spunând că acestea „nu păcălesc pe nimeni”. Secretarul de stat american John Kerry a dat asigurări că SUA vor ajuta din toate punctele de vedere Ucraina şi că a fost deja aprobat un împrumut de un miliard de dolari. Legat de faptul că Putin susţine că noua putere de la Kiev nu este legitimă, acesta a spus că „Rada, care reprezintă poporul ucrainean, a votat covârşitor pentru alegerea noului guvern, chiar şi membri din partidul lui Ianukovici au dezertat. În parte, voturile venite din partidul lui Ianukovici au ajutat la schimbarea viitorului ţării”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.