SIF Transilvania (SIF3), în asociaţie cu alţi investitori, a înfiinţat o companie, SIF Transilvania Project Management Company, prin care va participa la privatizarea Oltchim. În acest fel, Sif Transilvania (SIF3) va intra în concurenţă cu omul de afaceri clujean, Ştefan Vuza, care şi-a exprimat dorinţa de a participa la privatizarea Oltchim prin Chimcomplex. Dacă intenţia lui Vuza pare să fie aceea de a băga Oltchim în insolvenţă după cumpărare, evoluţia SIF Transilvania arată că aceasta va putea fi cel mult investitor asociat.

 

În  compania nou creată, SIF Transilvania Project Management Company, SIF Transilvania (SIF3) nu are o deţinere majoritară de acţiuni, aceasta fiind înfiinţată împreună cu alţi investitori. Pe 28 aprilie, SIF Transilvania (SIF3) a cerut ca termenul final de depunere a ofertelor de cumpărare a Oltchim să fie amânat cu 60 de zile. Termenul de privatizare al combinatului a fost amânat cu 45 de zile, interval în care se speră ca rafinăria Arpechim să poată fi preluată de statul român, potrivit ministrului Energiei, Constantin Niţă. Arpechim ar trebui să livreze către Oltchim etilena necesară pentru producerea PVC.

 

SIF Transilvania nu va da dividende în acest an

Dacă în ultimii ani, SIF Transilvania (SIF3) a fost cea mai generoasă în dividende de pe bursă, recent, conducerea SIF Transilvania a propus acţionarilor acesteia să renunţe la dividende, profitul de 189,6 milioane de lei (42 de milioane euro) urmând să fie folosit la dublarea capitalului social al societăţii, respectiv în investiţii. Mai precis, profitul de 189,6 milioane de lei ar urma să fie repartizat la rezerve, iar acestea să fie folosite la dublarea capitalului până la 218 milioane de lei, cu distribuirea gratuită de acţiuni noi.

În 2012 şi 2013, conducerea SIF3 a repartizat acţionarilor dividende de 90% din profiturile record din 2011 şi 2012. Randamentele dividendelor distribuite de SIF3 au fost de 23% până la 25% în funcţie de preţul de cumpărare al acţiunilor. În acest an însă, SIF3 preia ideea „dividende zero” de la SIF Banat Crişana, care nu va da dividende pentru al doilea an consecutiv, în ciuda presiunii fondurilor de investiţii acţionare.

 

Acţiunile SIF Transilvania în scădere la bursă

Întreaga bursă este pe minus de la începutul anului, însă acţiunile SIF-urilor au scăzut mai mult decât acţiunile din sectorul energetic pentru că au fundamente mai slabe. Acţiunile celor cinci SIF-uri au avut evoluţii mixte în acest an, însă toate sunt pe pierdere. Cel mai mult au scăzut titlu­rile societăţilor care au anunţat că nu îşi  vor recompensa acţionarii cu divi­den­de: SIF Transilvania a scăzut cu 18%, iar SIF Banat-Crişana s-a ieftinit cu 10%.

 

În cazul SIF Transilvania, însă, care în 2013 a dat cele mai mari dividende, de 190 de mi­lioane de lei, cu un randament de circa 20%, anunţul că societatea nu dă divi­dende, ci acţiuni gratuite în cuantum de 100 de milioane de lei în urma unei ma­jorări de capital, i-a nemulţumit pe acţionari. Anul trecut, acţiunile SIF Transil­vania avut un randament de 19% graţie distribuirii de dividende.

Cum în cazul Oltchim este nevoie de un investitor strategic puternic, care să asigure şi capitalul de lucru, şi resurse pentru noi investiţii, şi piaţa de desfacere a produselor combinatului, Consorţiul care va câştiga Oltchim va trebui să aibă forţa financiară şi credibilitatea să-i convingă pe creditorii Oltchim, că-şi vor recupera banii, ceea ce înseamnă, la cum arată lucrurile acum, că SIF-urile ar putea fi cel mult investitori asociaţi.

 

Vuza ar vrea Oltchim tocmai pentru că este în insolvenţă

Interesat de privatizarea Oltchim mai este omul de afaceri clujean Stefan Vuza, Chimcomplex Borzeşti (CHOB) fiind unul dintre creditorii firmei vâlcene, dar şi un concurent al acestuia. CHOB a obţinut, în scopul participării la licitaţia Oltchim, extinderea unei „facilităţi de credit” până la 200 de milioane de euro.

În toamna anului trecut, omul de afaceri clujean, Ştefan Vuza, s-a întâlnit cu prefectul de Vâlcea, Mircea Nadolu, pentru a-şi exprima intenţia de a participa la privatizarea SC Oltchim SA. Investitorul clujean a afirmat, în cadrul întâlnirii, că, deşi Oltchim se află sub legea insolvenţei şi înregistrează în continuare pierderi, el intenţionează să preia întreaga activitate a combinatului, cu funcţionarea la capacitate maximă a tuturor secţiilor de pe platformă, asigurând capital de lucru de 50 de milioane de euro, capital de investiţii urgente de 25 de milioane de euro şi capitalurile necesare pentru investiţiile de mediu, toate aceste investiţii urmând a fi făcute în condiţiile menţinerii locurilor de muncă, potrivit declaraţiilor ulterioare ale prefectului.

 

Singura soluţie pentru Oltchim: lichidarea

Omul de afaceri clujean, Ştefan Vuza, este de părere că încercările guvernanţilor de a privatiza Oltchimul nu vor avea sorți de izbândă. El crede că singura soluţie pentru uzina de la Râmnicu Vâlcea ar fi lichidarea, cu toate costurile economice sau sociale pe care aceasta le implică. În aceste condiții este clar faptul că Vuza se pregătește de preluarea activelor Oltchim şi de participarea la licitaţia de vânzare a vehiculului de privatizare Oltchim SPV AGA, Chimcomplex, este primul semn că soarta companiei Oltchim va fi insolvența.

Chimcomplex face parte din grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza. El a participat şi la precedenta licitaţie de vânzare a Oltchim, din 2012, însă a pierdut în faţa lui Dan Diaconescu. În raportul companiei se precizează că acţionarii Chimcomplex au aprobat achiziţia Oltchim ”în măsura în care Chimcomplex Borzeşti câştigă licitaţia organizată în acest sens, inclusiv în schimbul unui preţ care depăşeşte 20% din totalul activelor imobilizate ale societăţii’.

La începutul anului a fost aprobată şi atragerea de către Chimcomplex a fondurilor necesare achiziţionării activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea sau a părţilor sociale ale Oltchim SPV, prin contractarea, de la una sau mai multe instituţii financiare, a unor împrumuturi în valoare maximă de 200 de milioane de euro.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.