Muzeul Etnografic al Transilvaniei a dat lovitura cu o expoziţie de senzaţie: lucrările lui Albrecht Dürer vor fi expuse în premieră la Cluj-Napoca. Euro Art Luxembourg, proprietarul colecţiei, este aceeaşi societatea care a adus expoziţia Rembrandt la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Expoziţia “Albrecht Dürer” conţine 100 de gravuri din lemn şi cupru de la unul dintre cei mai importanţi artişti din toate timpurile. Organizatorii promit că pe lângă afişarea operelor de artă, expoziţia doreşte să explice vizitatorilor metoda decodării capodoperelor acestui artist genial.
“În aproape fiecare lucrare de grafică de către Dürer, sunt mesaje ascunse care aşteaptă să fie decodate. Lucrând pentru Împăraţi şi pentru cei de la putere politică, Dürer a făcut parte dintr-o revoluţie. El a transmis filozofia lui, împreună cu opere sale de artă. Un exemplu este faimoasa operă “Melancolia”, care este o capodopera în secretele ezoterice “, afirmă Thomas Emmerling, colecţionar de artă şi organizator al expoziţiei.
Sprijină Capitala Culturală
“Suntem dornici să facem tot ce ne stă în putinţă, pentru a sprijini Clujul să devină Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Vom sprijini oraşul cu o altă expoziţie în anul 2015 , cu deschiderea largă naţională a expoziţiei Dürer în Cluj-Napoca. Ulterior, acesta va fi afişat în Sighişoara, Sibiu, Iaşi, Braşov, Timişoara şi Bucureşti.
Deschiderea de la Cluj va fi la fel o deschidere la nivel mondial, pentru că această colecţie nu îl prezintă pe Dürer doar ca şi artist, ci şi ca un om de ştiinţă care încearcă să afle misterele vieţii şi contribuie la modalitatea gândirii occidentale.”
Una dintre operele cunoscute ale lui Trinity sunt Adoration of the Holy Trinity.
“Transilvania este în inima Europei, şi prin urmare, este necesar ca această expoziţie, despre unul dintre cei mai importanţi contribuabili a gândirii Europene să înceapă în capitala Transilvaniei”.
Cine este Dürer?
Albrecht Dürer (n. 21 mai 1471, Nürnberg – d. 6 aprilie 1528, Nürnberg) a fost un pictor german, creator de gravuri şi teoretician al artei, una din personalităţile de seamă ale istoriei universale a artei. Opera sa impregnată de ideile Renaşterii, Umanismului şi Reformei a exercitat o deosebită influenţă în special asupra artiştilor germani şi olandezi de mai târziu. Cu cele cca. 350 de gravuri în lemn şi 100 gravuri în cupru a contribuit în mod hotărâtor la dezvoltarea gravurii ca formă de artă de sine stătătoare, se arată pe Wikipedia.
Gazeta de Cluj v-a prezentat săptămâna trecută că municipiul Cluj-Napoca a pierdut organizarea unei importante expoziţii, cea a lui Salvador Dali.
A avut 18 fraţi
Albrecht Dürer s-a născut la 21 mai 1471 în Nürnberg, al treilea fiu din cei 18 copii ai lui Albrecht Ajtósi, meşter originar din Regatul Ungariei, stabilit la Nürnberg, şi Barbara [1] (născută Holper) Dürer. Tatăl său era giuvaergiu, lucra în special cu aur, meserie pe care ar fi dorit să o transmită şi fiului său. Tânărul Albrecht are însă mai degrabă înclinaţii spre desen, lucrează pe pergament şi încearcă primele sale gravuri. Între anii 1486 şi 1490 îşi face ucenicia în atelierul pictorului şi gravorului Michael Wolgemut, fiind influenţat de gravurile în lemn ale acestuia pentru ilustrarea cărţii „Weltchronik” („Cronica lumii”, 1488-1493) de Hartmann Schedel, la care ar fi şi colaborat. Conform obiceiului german din epoca medievală, începând cu anul 1490, Albrecht Dürer întreprinde călătorii prin diverse centre (Strasbourg, Colmar şi Basel), pentru a învăţa de la alţi maeştri ai vremii. Lucrările sale din această perioadă demonstrază influenţa şcolii vechi olandeze (Robert Campin, Jan van Eyck, Rogier van der Weyden). În 1494 se căsătoreşte cu Agnes Frey, dintr-o înstărită familie burgheză din Nürnberg.