Omul de afaceri bistriţean Ioan Opre este ”hăituit” de către finanţele bistriţene. Din mai 2014 aşteaptă returul TVA de pe firma sa, Getuta Prodcom, iar Cristian Parasca, şeful finanţelor bistriţene, găseşte tot felul de tertipuri ca să prelungească controlul. Pe de cealaltă parte, procesul lui Opre a fost strămutat la Tribunalul Cluj de la Bistriţa-Năsăud, după abuzurile judecătorilor bistriţeni, iar afaceristul a primit măsura controlului judiciar, ambele decizii fiind confirmate de Curtea de Apel Cluj. Abuzurile procurorului DIICOT Ioan Lumperdean încep să se sfârşească, dar finanţele par să ”întindă” coarda la infinit. Omul de afaceri Ioan Opre a câştigat două victorii importante în justiţie care ar putea clarifica rapid situaţia procesului său.
Societatea Getuta Prodcom, deţinută de omul de afaceri Ioan Opre, şi-a cerut în iunie 2014 TVA înapoi pe luna mai a aceluiasi an. Suma datorată de statul român va fi retinuta de finanţele bistriţene timp de minim 11 luni. Dacă se dovedeşte că firma nu a făcut nimic ilegal ne întrebăm cine va plăti pentru această întârziere excesivă. Pentru că nu credem că va plăti din buzunarul lui Cristian Parasca, şeful finanţelor bistriţene. Mai ales că cei de la finanţe au oprit timp de o lună controlul datorită procurorilor DIICOT care ţineau actele de la societate chipurile pentru cercetari.
Cum motivează amânarea
”TVA aferentă lunii iunie 2014, a fost solicitată de SC Getuta Prodcom SRL, la ramburdare prin decontul de TVA depus de AJFP Bistriţa-Năsăud în data de 25 iulie 2014. La solicitarea reprezentatului legal al societăţii, în dată de 14.08.2014 s-a întocmit Decizia de corecţie a decontului de TVA luna iunie 2014- nr. 1758/14.08.2014- prin care societatea renunţă la TVA solicitată la rambursare prin decontul de TVA aferent lunii iunie 2014.
[…]
La soluţionarea decontului de TVA cu opţiune de rambursare aferent lunii iulie 2014 al SC Getuta Prodcom SRL, organele de inspecţie au procedat la suspendarea inspecţiei fiscale parţiale cu data de 31.10.2014.
Aşa cum v-am prezentat mai sus, nu este reală afirmaţia referitoare la diferenţă de două luni între data înregistrării decontului de TVA cu sume negative cu opţiunea de rambursare 25/08/2014 şi data începere inspecţiei fiscale- 22.09.2014”, arată Cristian Parasca, şeful finanţelor bistriţene într-un răspuns scris oferit la solicitarea Gazeta de Bistriţa.
Parasca l-a chemat în ajutor pe Ilieşiu
”L-am chemat pe adjunctul meu(n.r. Marius Ilieşiu) şi mi-a spus că acel control a fost suspendat o lună. Banii ar trebui să îi dăm înapoi în aprilie. Acum nu mai amânăm”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa Cristian Parasca. El a explicat că acest control a început abia în septembrie pentru că doar atunci a putut fi programat . Astfel, din luna iunie de când s-au cerut banii şi până pe 22 septembrie au trecut aproape patru luni. Probabil a fost doar o simplă coincidenţă. Pentru că sperăm că finanţele bistriţene nu pot fi influenţate de DIICOT să blocheze cât mai mult activitatea unei societăţi comerciale. Chiar sperăm că separaţia puterilor în stat funcţionează în România şi că DIICOT nu are în subordine finanţele bistriţene
Victoriile lui Ioan Opre
Omul de afaceri Ioan Opre a avut un câştig în instanţă după ce i s-a aprobat strămutarea la Tribunalul Cluj. Mai mult, el a fost mutat din arest la domiciliu la o măsură mai puţin restrictivă, respectiv cea a controlului judiciar. Aceste două decizii arată faptul că procurorul DIICOT Ioan Lumperdean a suferit două înfrângeri. După ce judecătorul de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud Marius Lucian Bulea i-a lăsat pe procurori să depună documente după termenul limită în cameră preliminar, cauza a fost strămutată la Tribunalul Cluj. Ne întrebăm dacă judecătorii de la Cluj vor înţelege să judece cauza cu celeritate. Oricum, procurorul Ioan Lumperdean de la DIICOT Bistriţa-Năsăud nu va mai reuşi să influenţeze această cauză la Tribunalul Cluj. Ioan Opre este acuzat de proxenetism, deşi procurorii nu au putut dovedi un folos material pe care l-ar fi primit omul de afaceri. Nu ar fi putut explica toate elementele constitutive ale infracţiunii.Mai mult, apărarea susţine că acele acte despre care vorbeşte procurorul DIICOT Ioan Lumperdean în rechizitoriu nu ar fi fapte penale.
Istoria abuzurilor
Dosarul lui Ioan Opre va intra în istoria jurisprudenţei datorită abuzurilor făcute de oamenii din sistem, scriam într-un articol anterior. Fie că este vorba de procurorul Ioan Lumperdean, fostul şef al DIICOT Bistriţa-Năsăud, de judecătorul de civil care judecă această cauză penală Bulea Marius Lucian, fie că este vorba de conducătorii Tribunalului Bistriţa-Năsăud, nimeni nu pare să respecte sistemul juridic în care ne aflăm. Magistratul Marius Lucian Bulea de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, care judecă cauza în care Ioan Opre este acuzat de proxenetism, a dat o dispoziţie pe 15 ianuarie 2015 că nu se mai pot depune acte în cameră preliminară, dar a mai acceptat acte de la DIICOT pe 19 ianuarie şi pe 23 februarie, chiar cu o zi înainte de cauză. Deci judecătorul Bulea nu şi-a respectat propriile dispoziţii, motiv pentru care s-a cerut recuzarea lui. Aceasta a fost ulterior acceptată.
Gazeta de Bistriţa nu poate să rămână indiferentă la abuzurile făcute de justiţie în cazul lui Ioan Opre, arătam în articolul citat. Ancheta pe care v-o prezentăm în continuare va fi transmisă către Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Curtea de Apel (CA) Cluj – instanţa superioară Tribunalului Bistriţa-Năsăud, DIICOT structura centrală, Ministerul Public, dar şi către deputaţii şi senatorii judeţului Bistriţa-Năsăud. Oamenii care au un cuvânt de spus în societatea românească trebuie să fie informaţi în privinţa abuzurilor făcute asupra unui om de afaceri din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Primul abuz: judecătorul de civil care judecă cauza penală
Cauza lui Ioan Opre a trecut înainte de a fi trimisă în judecată la toţi magistraţii specializaţi în penal de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, iar din acest motiv conducerea instituţiei a decis ca respectivul dosar să fie judecat de un magistrat specialist în civil – Marius Lucian Bulea. Avocaţii consultaţi de Gazeta de Bistriţa ne-au declarat că acest lucru nu a mai fost întâlnit şi că respectivul dosar ar trebui să fie strămutat. Dar acest lucru nu le-a venit în cap şefilor de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.
Acum cazul lui Ioan Opre se va judeca la Cluj. Să vedem ce se va întâmpla cu măsurile luate de finanţe. Oricum, omul de afaceri nu vrea să îşi mai continue afacerile în judeţul Bistriţa-Năsăud.
Ptiu,ptiu sa nu ii fie de deochi!E alb precum porumbelul pacii !!