Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, sâmbătă, la Bistriţa că liberalii susţin în continuare ca primarii, dar şi preşedinţii de Consilii Judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin pentru ca aleşii să aibă un grad mare de reprezentativitate. În acelaşi timp, liderul liberal  susţine că dacă ar fi să aleagă între două rele, preferă alegerea şefilor administraţilor judeţene din rândul consilierilor fiindcă „prea multă putere la preşedinţii de CJ a făcut ca lucrurile să ajungă aici”.

 

„Noi am cerut un grad mare de reprezentativitate pentru primari şi pentru preşedinţi de Consilii Judeţene şi am spus să revenim la votul în două tururi. Asta este poziţia noastră. Sunt depuse amendamente şi vom merge cu ele în Parlament. Ponta zice: ia să mergem cu primarii într-un singur tur, că eu am 2.000 de primari, iar ceilalţi 1.000. Vorbim cu cărţile pe faţă ca să nu avem alte discuţii. Faţă de baronii lui, tremură ca varga. Zice: da, domnilor, o să vedem noi şi cu preşedinţii de Consilii Judeţene pentru un singur tur. Dar, în subsidiar vrea să scape de ei şi să alegem indirect preşedinţii de Consilii Judeţene. Dacă PNL are de ales între două rele, atunci preferăm alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene prin votul indirect al consilierilor  judeţeni. Principala noastră opţiune este însă alegerea în două tururi. Nu este un regres, pentru că prea multă putere la preşedinţii de Consilii Judeţene a făcut ca lucrurile să ajungă aici. Câţi mai sunt în picioare?”, a declarat Vasile Blaga, într-o conferinţă de presă.

Copreşedintele PNL este de părere că până acum n-a vost de fapt vot uninominal, deoarece la alegerile parlamentare şi dacă ar fi candidat un pahar din partea USL ar fi câştigat. El a mai precizat că PNL agreează pentru alegerile parlamentare votul pe liste, fiindcă doar astfel în Parlament vor ajunge oameni profesionişti.

„Ce s-a ales de votul uninominal, că de fapt n-a fost vot uninominal. Ştiţi dumneavoastră vreunul ales el. Nu, au fost aleşi în colegii sub sigle de partid. Când a fost vremea PDL a câştigat PDL, când a fost vremea USL dacă puneam un pahar într-un colegiu şi îi puneam nume, era în Parlament. Şi când am fost noi, nimeni nu a intrat el decât ajutat de o forţă politică. S-a ajuns în această situaţie în care, din nefericire, Parlamentul nu este în cea mai bună formă. Partidele trebuie să-şi asume calitatea celor care le reprezintă în Parlament. Şi din acest punct de vedere spun clar, agreem votul pe listă, astfel încât să ştim exact cine merge şi reprezintă în Parlament partidele, să acoperim cu profesionişti integri comisiile de specialitate. Să nu mai mergem cu medici la comisia juridică, cu ingineri peste tot că ăştia sunt buni la toate, şi aşa mai departe. Trebuie să învăţăm din ce n-a mers bine, nu putem rămâne în această latură populistă a votului uninominal”, a  spus Vasile Blaga.

Copreşedintele PNL s-a referit şi la votul prin corespondenţă.

„Am depus în Parlament proiectul de lege. Este un proiect de vot alternativ. Nu opreşte nimeni pe cineva din diaspora să voteze la secţia de votare cea mai apropiată unde doreşte el, dar în acelaşi timp noi propunem să poată vota prin corespondenţă. Bineînţeles că suntem dispuşi să discutăm despre toate măsurile asiguratorii asupra a tot ceea ce înseamnă securitatea votului”, a spus Vasile Blaga.

Problema cu votul prin corespondenţă este că e o păcăleală a lui Ponta. Este cel mai serios demers pe care noi îl facem şi l-am făcut, am făcut zeci de dezbateri pe acest subiect, am depus proiectul, l-am trimis către toate grupurile parlamentare, l-am transmis către cabinetul premierului. Numai că premierul împarte electoratul din România în funcţie de frustrările domniei sale din alegeri, în electorat PSD şi restul lumii. Dacă nu a fost electorat PSD, e prost, deşi diaspora trimite în ţară mai mulţi bani decât investiţiile străine directe. Dacă îl întrebi pe preşedintele PSD: ce ziceţi domnule preşedinte de acest proiect?, spune da, vedem, teoretic votul prin corespondenţă este un lucru în regulă. Dar de la declaraţii la discursul real, din interiorul comisiei, să ştiţi că este o diferenţă ca de la cer la pământ. Este acelaşi discurs dublu, aceeaşi ipocrizie. Intuiesc că PSD va face absolut orice demers pentru ca votul prin corespondenţă să nu se aplice. Teoretic ar trebui votat în Parlament până la sfârşitul lunii iunie, pentru că până în septembrie urmează vacanţa parlamentară. Deci dacă până la sfârştul lunii iunie votul prin corespondeţă nu devine realitate, noi PNL putem să îi cerem lui Ponta sesiune extraordinară până trece votul prin corespondeţă. Însă se ştie bine cum se comportă majoritatea parlamentară atunci când nu vrea să treacă un proiect. Eu spun că nu o să-l treacă, pentru că este modalitatea lui sadică de a pedepsi electoratul care nu l-a votat. Nu spun că cetăţenii din diaspora sunt supracetăţeni, eu spun că sunt oameni care au aceleaşi drepturi ca şi noi, deci trebuie să găsim o cale să le facilităm dreptul la vot”, a completat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.