Municipalitatea bistriţeană vrea să reabiliteze reţelele de utilităţi până la finalizarea campusului Colegiului Naţional Liviu Rebreanu. Din acest motiv a anunţat procedura pentru licitaţia acestora, unde se prevede dezvoltarea reţelei de alimentarea cu energie termică, cu energie electrică, precum şi dezvoltarea racordurilor de apă şi probleam alimentării cu gaze naturale. Finalizarea campusului a fost iniţial programată pentru finalul acestui an, în urma unui contract semnat cu ministrul dezvoltării de la acea vreme, Liviu Dragnea.

 

Oficialii municipiului Bistriţa au anunţat demararea licitaţiei intitulată ”asigurare utilităţi aferente colegiul naţional <Liviu Rebreanu>.” Toate reţelele vor fi refăcute de la energia electrică, la cea termină, la apă şi chiar la gazele naturale. Între timp se lucrează şi la reabilitarea campusului, care este şi el inclus în cadrul caietului de sarcini.

 

Colegiul este în proprietatea parorhiei evanghelice

”Colegiul National ‘’Liviu Rebreanu’’, situat în intravilanul municipiului. Bistrita, este proprietatea Parohiei Evanghelice Confesia Augusta Bistrita, in folosinta municipiului Bistrita, conform Contractului de comodat nr.50951/18.07.2007  si proprietatea Statului Roman cu drept de folosinta pentru Ministerul Invatamantului Public  inclus în  Inventarul bunurilor  domeniului public al municipiului Bistriţa, Anexa la Hotărârea Guvernului  nr. 527/ 2010 pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 905/2002 privind atestarea domeniului public al judeţului Bistriţa-Năsăud, precum şi al municipiului, oraşelor şi comunelor din judeţul Bistriţa-Năsăud, la Cap.V/E Bunuri imobile in care isi desfasoara activitatea unitatile scolare preuniversitare , poz.2 Colegiul National Liviu Rebreanu”, arată oficialii bistriţeni.

 

Colegiul Liviu Rebreanu a stat opt ani în stand-by

Edificarea campusului Colegiului Naţional Liviu Rebreanu din Bistriţa este un proiect care a stat în stand-by timp de opt ani, fiindcă nu s-au găsit banii necesari pentru demararea lucrărilor. Primarul Ovidiu Creţu şi vicepremierul Liviu Dragnea au semnat în decembrei 2014 contractul de finanţare, astfel că firma executantă are termen ca până la 31 decembrie 2015 să finalizeze lucrările. Până acum municipalitatea a pompat circa un milion lei pentru reabilitarea clădirii care adăposteşte şcoala generală.

În 2012, înainte de a debuta campania electorală pentru alegerile parlamentare, primarul Ovidiu Creţu declara că doreşte să acceseze bani europeni în vederea reabilitării clădirii vechi a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”. Asta se întâmpla în perioada în care primarul Creţu mai spera încă să îl impună drept candidat pentru funcţia de deputat al Colegiului 1 Bistriţa pe bunul său amic Constantin Rus, directorul Colegiului, reales între timp consilier municipal. Mai mult decât atât, Creţu se baza şi pe faptul că, două luni mai devreme, fusese în vizită însăşi ministra Educaţiei de la acea vreme, Ecaterina Andronescu, care s-a arătat foarte interesată de proiectele colegului ei de partid. Drept urmare a vizitei ministeriale, primarul Creţu s-a ales cu promisiunea de a fi susţinut pentru găsirea unor soluţii în vederea reabilitării corpului A al colegiului, cel care este de altfel şi clădire de patrimoniu. Una dintre aceste soluţii ar fi întocmirea unui proiect în baza căruia să poată fi accesate fonduri europene, proiect similar celui de la Colegiul National Andrei Mureşanu sau de la Colegiul Tehnic Infoel din municipiu. Partea proastă este însă că pentru întocmirea proiectului demarat în 2008, doar pentru documentaţia tehnică s-au cheltuit circa 900.000 de lei.

Până la această dată există doar promisiunile primarului Creţu cu privire la reabilitarea Colegiului Naţional Liviu Rebreanu pe bani europeni, „în cel mult patru ani”. Ceea ce este cert e faptul că, pentru proiectul campusului de la Liviu Rebreanu, Ministerul Educaţiei nu a avut bani în 2008, respectiv circa 26 milioane lei, cât se preconiza a costa toată investiţia. Ceea ce s-a realizat la această şcoală au fost alte lucrări de reabilitare care s-au ridicat la o valoare de un milion lei lei şi care au fost contractate de asociaţia de firme Mis Grup SRL şi Grup Taurus SRL.

 

Lobby la nivel înalt

Că să îşi vadă visul cu ochii, primarul Ovidiu Creţu nu a dat înapoi să îşi folosească colegii de partid ajunşi în funcţii cheie în conducerea judeţului sau la nivel guvernamental pentru a face lobby în vederea obţinerii finanţării lucrărilor pentru edificarea campusului. În primăvara acestui an, municipalitatea bistriţeană a preluat în administrare clădirile care compun Colegiul Naţional Liviu Rebreanu în vederea accesării de finanţări europene.

Zilele trecute, vicepremierul Liviu Dragnea şi primarul Ovidiu Creţu au semnat contractul de finanţare pentru edificarea campusului Colegiului Naţional Liviu Rebreanu, însă în proiect nu intră şi reabilitarea clădirii vechi – corpul A – care până la urmă este simbolul acestei unităţi de învăţământ.

Proiectul este inclus în Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul major de intervenţie 3.4 – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă. Valoarea totală a proiectului este de peste 30 de milioane de lei (inclusiv TVA), din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată este de aproximativ 26 de milioane de lei.

 

Modernizare fără clădirea de patrimoniu

Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” este un proiect estimat la 7 milioane de euro. Iniţial, acest proiect a inclus şi consolidarea şi modernizarea clădirii centrale, de patrimoniu (Corpul A). Modernizarea corpul principal al Colegiului ar implica modernizări şi restaurări de anvergură, care ar fi dus la costuri mult mai mari, astfel că în cele din urmă clădirea principală a fost scoasă din proiect.

În final, lucrările care urmează să fie executate sunt cele de reabilitare şi mansardarea actualei şcoli generale (Corpul B) în care vor exista diferite cabinete şi laboratoare şcolare, modernizarea internatului şi transformarea în mini-hotel cu garsoniere pentru profesori, edificarea unei clădiri noi care să găzduiască bucătăria şi cantina, actualul Corp C va fi transformat în sală de sport şi centru de documentare şi informare, parcului dendrologic va fi şi el reabilitat, va fi construită o sală de sport polivalentă peste terenurile de tenis, dar vor fi realizate şi noi terenuri sintetice de sport şi nocturnă, plus vestiare pe terenul de iarbă.

 

Licitaţie lansată în 2008, contract atribuit în 2014

Licitaţia pentru atribuirea contractului de execuţie a lucrărilor pentru edificarea campusului Colegiului Naţional Liviu Rebreanu a fost lansată în urmă cu şase ani, în noiembrie 2008. La acea vreme, valoarea contractului se ridica la aproximativ 30,6 milioane lei. După şase ani de bâlbâieli, contractul a fost atribuit în luna martie anul acesta asocierii de firme SC Mis Grup SRL din Anieş şi SC Grup Taurus SRL Crainimăt. Valoarea finală a contractului este de 27.359.129 lei. Cele două firme vor trebui să finalizeze lucrările, obligatoriu, până la 31 decembrie 2015.

Aceleiaşi asocieri de firme, conducerea Colegiului Naţional Liviu Rebreanu i-a mai atribuit, în 2011, prin negociere directă un contract în valoare de peste un milion de lei, în cadrul aceluiaşi proiect care acum este finanţat din bani europeni, din care 200.000 de lei ar fi provenit din surse guvernamentale. Milionul de lei a intrat în conturile Mis Grup şi Taurus Grup în schimbul unor lucrări de reabilitare a corpului nou de clădire a Colegiului Naţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.