Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa, are termen în această săptămână la dosarul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie(ICCJ). Dacă instanţa va menţine decizia Curţii de Apel Cluj, atunci edilul bistriţean rămâne fără slujbă, iar Primăria Bistriţa fără primar. Alţi incompatibili bistriţeni aşteaptă verdictul final la ICCJ.
Dacă procesul lui Luca Peter şi al lui Ovidiu Creţu sunt pe final la ICCJ, urmează ca alţi grei bistriţeni să-şi afle soarta la curtea supremă: Gavrilă Ţărmure şi Sanda Opriş. Procesul lui Gavrilă Ţărmure a ajuns la ICCJ pe 6 iunie, iar cele ale lui Ovidiu Creţu şi Sanda Opriş pe 7 martie şi respectiv în luna februarie. Cu toţii se aşteaptă ca verdictul favorabil în cauza preşedintelui Klaus Iohannis cu ANI să fie un plus pentru ei. Cu toate acestea, nicio speţă nu seamănă cu a preşedintelui, în special cea a lui Creţu, care a şi semnat în numele primăriei la o societate subordonată.
Creţu a pierdut pe fond
Cei trei bistriţeni care au o sentinţă într-un proces cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îşi aşteaptă verdictul final la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este vorba despre primarul incompatibil Ovidiu Creţu, inspectorul Sanda Opriş şi consilierul judeţean în conflict de interese Luca Peter. Aceştia îşi vor afla sentinţa în acest an la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România. Cel din urmă are şi dosarul de cel mai mult timp înregistrat la Curtea Supremă fără a avea termen, respectiv 11 octombrie 2013. Ultimul bistriţean care a fost declarat în conflict de interese de către ANI este Gavrilă Ţărmure.
Gavrilă Ţărmure, directorul Centrului Judeţean de Cultură Bistriţa-Năsăud, are primul termen al procesului său pe 5 martie 2014. Având în vedere că procesul său va fi judecat pe noul cod de procedură civilă s-ar putea ca sentinţa să se dea după a doua înfăţişare, după ce cei de la ANI vor depune cel mai probabil în scris concluziile. Luca Peter a fost declarat în conflict de interese de magistraţii Curţii de Apel Cluj încă din septembrie 2013, dar nu are încă un termen la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deşi dosarul său a ajuns la Curtea Supremă încă de pe 11.11.2013. Din câte se poate observa acesta a încercat tergiversarea dosarului său, făcând prima dată o plângere şi la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, dar şi una la Curtea de Apel Cluj. După ce cea de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud a fost declinată în favoarea Curţii de Apel Cluj, el şi-a retras cererea din cel de-al doilea dosar, ştiind că primul va fi mutat oricum la Curtea de Apel Cluj. Acesta ar trebui să fie cercetat în continuare de către oficialii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud pentru conflict de interese în urma sesizării făcute de inspectorii ANI.
Sanda Opriş este singura care a câştigat procesul cu ANI dintre bistriţeni. Dosarul său este înregistrat la ICCJ de pe 10 februarie 2014, fără să aibă încă un termen. Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, pare să tragă şi el de timp până în ultima zi când poate depune recursul. Dosarul său nu a fost încă înregistrat la Înalta Curte, deşi motivarea a fost făcută înainte de 6 februarie 2014, iar sentinţa a fost dată pe 21 ianuarie 2014.
Fostul consilier judeţean Luca Peter (PDL) nu a avut câştig de cauză pe fondul procesului cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Acesta a declarat că va face recurs, dar postul de consilier judeţean al democrat-liberalilor rămâne vacant. Democrat-liberalul a spus că va face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
“Respinge acţiunea în contencios administrativ astfel cum a fost formulată de reclamantul Peter Luca, în contradictoriu cu pârâta ANI. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs la Curtea de Apel Cluj în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 27.09.2013”, arată judecătorul Mirela Budiu în hotărârea Curţii de Apel Cluj.
Creţu spune “Auf Wiedesehen” politicii
Cariera politică a lui Ovidiu Creţu stă în mâna judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce magistratul Mirela Idriceanu l-a declarat incompatibil pe primarul Bistriţei. În cazul în care decizia va fi confirmată de către magistraţii Curţii Supreme, social-democratul nu va mai putea candida la alegeri până în 2017, respectiv pierzându-şi şansa pentru scrutinul din 2016. Bistriţa ar putea avea anul acesta un nou primar.
“Admite excepţia lipsei de interes invocată în dosar conexat nr.1152/33/2013 al Curţii de Apel Cluj, de către pârâta ANI şi în consecinţă: Respinge ca lipsită de interes acţiunea formulată de reclamanţii P. Mun. Bistriţa, Municipiul Bistriţa şi Primarul Mun. Bistriţa având ca obiect anularea Raportului de evaluare nr. 40409/G/II/23.09.2013. Respinge ca lipsită de interes cererea de suspendare formulată de reclamantul COT în contradictoriu cu pârâta ANI, în dosar nr.1153/33/2013 al Curţii de Apel Cluj. Respinge ca neîntemeiată acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul COT în contradictoriu cu pârâta ANI având ca obiect anularea raportului de evaluare nr.40409/G/II/23.09.2013. Definitivă. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare în ceea ce priveşte cererea de suspendare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Cluj sub sancţiunea nulităţii. Definitivă. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Cluj sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată în şedinţa publică din 21 ianuarie 2014”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Cluj.
Creţu vs. magistraţii
Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu (PSD), a înfruntat la singurul termen al procesului său pe judecătorul de la Curtea de Apel Cluj în contestaţia pe care a depus-o asupra stării de incompatibilitate constatată de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Magistratul Claudia Mirela Idriceanu a decis în 21 ianuarie pronunţarea în cadrul acestei speţe, precum a spus din prima instanţă. Fotoliul de primar al municipiului Bistriţa ar putea rămâne vacant şi ar putea avea loc alegeri anticipate în cazul unui verdict nefavorabil din partea instanţelor de judecată. Sentinţa faţă de incompatibilitatea lui Ovidiu Creţu se judecă pe fond la Curtea de Apel Cluj, iar aceasta nu va fi una irevocabilă, cel mai probabil sentinţa definitivă şi irevocabilă va fi dată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Singurul proces pierdut de ANI pe fond
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a pierdut procesul cu inspectorul Sanda Opriş din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Bistriţa-Năsăud. Cazul este pe fond, iar sentinţa finală va fi dată de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Un alt caz rezonant din Bistriţa al celor de la ANI este cel cu primarul Ovidiu Creţu,care va avea termen pe 14 ianuarie 2014.
“Admite acţiunea formulată de reclamanta O.S. în contradictoriu cu pârâta ANI Bucureşti şi în consecinţă: Anulează raportul de evaluare nr. 26048/G/II/12.06.2012 întocmit de ANI la 12.06.2013 în lucrarea nr. 126078/A/II/6.12.2011, precum şi toate actele care au stat la baza emiterii acestuia. Obligă pârâta să plătească reclamantei O.S. suma de 50 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Curtea de Apel Cluj, sub sancţiunea nulităţii. Sentinţa este executorie. Pronunţată în şedinţa publică din 13.12.2013”, arată judecătorii de la Curtea de Apel Cluj în sentinţa pe fond.
Inspectorul ISC Sanda Opriş şi-a bazat apărarea în faţa Agenţiei Naţionale de Integritate spunând că în timpul cercetărilor inspectorilor nu a avut ocazia să îşi dovedească nevinovăţia. De altfel, aceasta nu este mulţumită că cercetarea sa în ceea ce priveşte conflictul de interese a fost clasată, pe când incompatibilitatea a rămas în verdictul ANI.
Inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii Bistriţa-Năsăud, Sanda Opriş, a fost declarată incompatibilă de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Aceasta a contestat decizia ANI, iar primul termen al procesului a avut loc pe 22 noiembrie 2013. Incompatibilitatea inspectorului ISC s-a judecat astfel de către magistraţii Curţii de Apel Cluj.
Numele incompatibilului- data formării dosarului la ICCJ şi termenul
Sanda Opriş- 10.02.2014 – fără termen
Ovidiu Creţu – 09.10.2013- termen pe 27.01.2015
Ţărmure Gavrilă- 06.06.2014 – fără termen
Luca Peter- 11.11.2013- termen 05.02.2015