În cursul lunii iulie, sute de oameni din două comune din Bistrița-Năsăud s-au trezit că pe o temperatură ce trecea de 35 de grade la umbră nu aveau apă la robinet. A fost nevoie de intervenția prefectului Ioan Țintean pentru ca Aquabis să înceapă să-și rezolve problemele din ogradă.

Probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă sunt însă şi în alte localităţi din judeţ, precum Telciu sau Sângeorz Băi, şi asta tot din cauza impasibilităţii societăţii de distribuţie a apei potabile.

 

La o temperatură care trecea de 35 de grade, sute de gospodării din Rodna și Maieru au avut grave probleme cu apa în cursul lunii iulie. Deși apa era absolut vitală pentru locuitorii celor două comune, Aquabis pare să fi întârziat cât s-a putut rezolvarea problemei și mai mult, a încercat să paseze responsabilitatea în curtea altcuiva.

Ion Șandru a dat vina pe Apele Române și pe cei de la microhidrocentrala din zonă care trebuie să nu împiedice ca alimentarea cu apă să fie întreruptă. Potrivit acestuia, debitul prea mic împiedică Aquabis, societatea pe care o conduce, să filtreze apa și să le asigure oamenilor din Feldru și Maieru apa la robinet.

„S-a semnat un protocol prin care erau obligați cei de la MHC să lase debitul de servitute cât era stabilit, dar a durat doar câteva zile, iar când a venit weekend-ul s-au gândit că pe o anumită perioadă de timp să reducă din debitul respectiv și iarăși ne-au dat peste cap. Ne-au redus debitul care am putut noi să-l tratăm și am rămas, din nou, parțial Rodna ți Maieru fără apă. Nu am pretenția să îmi dea nu știu câtă apă. Dacă nu mai umblă din nou la priza de apă, o să avem apă”, explica în data de 20 iulie Ion Șandru pentru Radio Someș.

Culmea este faptul că primarii celor două comune, unde apa nu a picurat la robinet aproape o lună de zile, spun că nu au fost probleme cu debitul, apa curgând peste baraj.

Pentru ca Aquabis să se mobilizeze a fost nevoie de intervenția prefectului Ioan Țintean, care a luat legătura cu reprezentanții MHC-ulului, aceștia asigurându-l că există suficientă apă pentru a alimenta cele două comune.

În data de 17 iulie, la robinetul rodnenilor curgea din nou apă. Acest lucru nu s-a întâmplat și în cazul locuitorilor din Maieru, care au fost nevoiți să suporte temperaturi de Sahara fără apă până la finalul lunii.

 

Aquabis a dat vina pe alții, deși buba era rețelele de apă administrate de societate

Dumitru Vasile, primarul comunei Maieru, spune că luna august a adus apă la robinet în toate gospodăriile localității pe care o păstorește. Acesta mai face cunoscut faptul că deși s-a pasat responsabilitatea în curtea altor instituții, problema a fost la Aquabis.

„Aquabisul a avut probleme la rețeaua de aducțiune de apă. Mai jos de captare, țeava era înfundată în trei locuri, iar în localitate s-au mai găsit 5 defecte la rețea. E bine că s-a rezolvat problema. În prima fază au fost afectate 100 de familii, după intervenții numărul lor a scăzut la 50, iar spre finalul lunii a avut toată lumea apă la robinet. Cam trei săptămâni au durat aceste probleme, timp în care noi primarii am făcut investigații”, explică Dumitru Vasile, primarul comunei Maieru.

Prins cu minciuna de către primarii celor două comune și de către prefectul Ioan Țintean, șeful Aquabis, Ion Șandru nu și-a recunoscut vina nici în al doisprezecelea ceas, arătându-se în continuare indignat că Apele Române nu îi dau apă.

 

Cele mai mari comune din județ, cu rețea de apă veche de 30 de ani

Maieru și Rodna, cele mai mari comune din județ, sunt alimentate de o rețea de apă veche de 30 de ani. Problema este că în ultimii 30 de ani Aquabis nu a investit niciun leu în reabilitarea acestei rețele.

Primarul comunei Maieru crede că dacă nu se vor face investiții serioase, cele două localități se vor confrunta din nou cu astfel de probleme în viitorul apropiat.

„Ei dacă nu fac investiții la stația de tratare a apei și la rețeaua de apă, o să fie probleme mari pe viitor. Am constatat-o acum, cât timp nu a fost apă, și am făcut o serie de investigații. Dacă nu se fac investiții cât de repede 100% vor mai fi probleme, iar cei de la Aquabis sunt conștienți de lucrurile acestea. (…) Pe mine m-a deranjat faptul că au dat vina pe alții, iar oamenii nici măcar nu au fost anunțați de aceste probleme, cum ar fi fost normal. Am fost nevoiți să mergem noi de la primărie să calmăm oamenii și să căutam defectele”, mai spune Dumitru Vasile, primarul comunei Maieru.

Rețeaua care duce apa la robinetele locuitorilor din Maieru și Rodna va avea parte de modernizări abia în 2018, aceasta fiind prinsă în etapele următoare ale masterplanului de apă și canalizare. Dumitru Vasile, primarul comunei Maieru este însă sceptic când vine vorba despre astfel de promisiuni.

 

În comuna Telciu, problemele cu apa apar… la ceas

Situația este și mai bizară în localitatea Telciu, unde apa se ia… la program. Toți cei peste 5.500 de locuitorii ai comunei se trezesc în fiecare miercuri după-masă fără apă. Se pare că și în acesta caz Aquabis preferă să cârpească și să rezolve pe moment problemele decât să facă investiții serioase.

Problemele sunt la stația de filtrare, unde se înfundă filtrele în permanență, iar o dată pe săptămână acestea sunt curățate, lăsând astfel fără apă o comună întreagă.

Și în acest caz este vorba despre o rețea de apă mai veche, realizată de autoritățile locale dintr-o localitate din Elveția, cu care telcenii sunt înfrățiți.

 

Problemele de la Sângeorz-Băi, istorice

Paradoxul problemelor cu apa este la orașul-stațiune Sângeorz-Băi. De mai bine de trei ani, orașul izvoarelor minerale, nu are apă. Da, ați auzit bine, în locul unde găsești câte un izvor la fiecare pas curge apa la robinet la program.

Se pare că problemele din Sângeorz-Băi sunt vechi de..trei ani. Evident că de vină pentru aceste probleme nu este Aquabis, ci balastierele.

„La Sângeorz-Băi, probleme cu apa au apărut acum doi ani când s-a excavat în albia râului și s-a luat mult balast. Am făcut noi tot felul de improvizații, mai mult sau mai puțin tehnice”, explica Ion Șandru pentru presa locală în anul 2014.

Între timp, orașul-stațiune a fost inclus în masterplanul de apă și canalizare, cu o stație de epurare, dar și cu reabilitarea și extinderea rețelei de distrubuție a apei și a canalizării.

1 COMENTARIU

  1. Aceasta problema exista si in Orheiul Bistritei ,comuna Cetate, va rog cercetati mai amanuntit. in plus, urmeaza sa facem niste analize la apa, incep problemele cu E Coli … rusine Aquabis pentru ca va bateti joc de oameni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.