Nelegalitate sau luptă politică?!
Prefectul Ioan Ţintean cere socoteală consilierilor municipali pentru sumele de bani alocate unor unităţi de cult din Bistriţa, dar şi pentru două cluburi sportive. Mai mult decât atât, pentru că aleşii municipali nu au revocat în timp util hotărârile cu privire la finanţarea celor două cluburi sportive, prefectul solicită instanţei de contencios administrativ a Tribunalului Bistriţa-Năsăud să anuleze cele două acte administrative. În toată această poveste discutăm despre un total general de 300.000 de lei, bani care ar fi fost alocaţi ilegal prin votul consilierilor locali bistriţeni.
Din cauza banilor se iscă multe discuţii şi se încing multe spirite, chiar şi atunci când vine vorba de cele sfinte. În şedinţa din luna iulie, noua majoritate constituită în Consiliul Local Bistriţa a aprobat alocarea a nu mai puţin de 200.000 lei pentru câteva biserici din municipiu. Unele dintre cele aflate pe lista de finanţare mai primiseră sume importante de bani şi cu o lună înainte.
Banii pentru Catedrala Neamului s-au transformat în mărul discordiei
Anul acesta, pentru sprijinirea cultelor municipalitatea a prevăzut suma de 500.000 de lei, în ideea în care 200.000 lei ar merge spre Catedrala Mântuirii Neamului, pentru a cărei construire Patriarhia Română a solicitat sprijin financiar, în valoare de 200.000 lei, încă de la finele anului trecut. La acea vreme, solicitarea a rămas în coadă de peşte, întrucât Primăria Bistriţa nu avea sume prevăzute pentru aşa ceva în bugetul local, însă nici nu a spus NU. Dat fiind faptul că teoretic Primăria Bistriţa şi-a dat acordul pentru alocarea sumei dorite, Patriarhia Română a revenit în februarie anul acesta cu o solicitare, cu atât mai mult cu cât banii erau deja rezervaţi.
În şedinţa ordinară care a avut loc în luna mai, alocarea „sumei simbolice” pentru construirea Catedralei Neamului nu a fost însă văzută cu ochi buni de majoritatea consilierilor locali, parte dintre aceştia votând totuşi în februarie prevederile bugetare. Explicaţia poate fi regăsită în spectrul politic, fiindcă la acea vreme doar democrat-liberalii făceau opoziţie, în timp ce liberalii erau aripa social-democraţilor în USL. Cum USL a murit şi, mai mult decât atât, înainte de şedinţa de consiliu local din luna mai, PDL a bătut palma cu PNL la nivel central, liberalii au schimbat direcţia şi la nivel local. Drept urmare, nici aleşii PNL, dar nici cei din PDL nu au agreat ideea de a da bani Patriarhiei Române pentru catedrală. Asta a fost numitorul comun, fiindcă fiecare dintre reprezentanţii celor două partide a avut altă opinie despre ce ar trebui să se întâmple cu cei 200.000 de lei. Astfel, consilierul local PDL Gheorghe Tuţă a propus ca suma de 200.000 de lei destinată Catedralei Mântuirii Neamului să fie împărţită în mod egal Bisericilor „Sf. Ioan Botezătorul” şi „Sf. Gheorghe” din Bistriţa. Viceprimarul liberal Ioan Peteleu a cerut ca alocarea pentru catedrală să fie scoasă din proiect. Ambele propuneri au fost respinse.
Ca urmare, proiectul de hotărâre iniţiat în primăvară de primarul Ovidiu Creţu a fost supus la vot în forma sa iniţială, însă a întrunit doar 6 voturi „pentru” (5 PSD şi 1 UDMR), două împotrivă (1 PP-DD şi 1 PNL), restul aleşilor (PDL, PNL şi PER), preferând să se abţină. Ca urmare proiectul a fost respins. O lună mai târziu, în iunie, aleşii locali au aprobat în cele din urmă repartizarea sumei de 300.000 de lei bisericilor din oraş care depuseseră solicitări de finanţare de la bugetul local. Cei 200.000 de lei care ar fi revenit Catedralei Mântuirii Neamului au rămas însă tot nerepartizaţi.
La următoarea şedinţă ordinară a Consiliului Local Bistriţa care a avut loc în luna iulie, primarul Ovidiu Creţu a venit în faţa consilierilor cu un proiect de hotărâre prin care 60.000 de lei din cei 200.000 de lei care ar fi trebuit să meargă spre Catedrala Mântuirii să fie alocaţi, în urma cererilor formulate, către două biserici, altele decât cele care au primit bani deja, deoarece conform legii „O nouă cerere de alocare a unui sprijin financiar va mai putea fi depusă numai în anul calendaristic următor”. Este vorba de Parohia Reformată Bistriţa – Biserica Reformată (paroh Andras Petru) – care a solicitat 30.000 lei pentru lucrări de reparaţii faţade şi turnul bisericii, şi Biserica Creştină Baptistă Golgota (Ioan Ardelean) care a cerut municipalităţii 30.000 lei pentru reparaţii la sistemul de încălzire. Noua majoritate formată în Consiliul Local a propus şi aprobat în final altceva – alocarea întregii sumei prevăzute iniţial pentru Catedrala Mântuirii către bisericile din oraş.
Astfel, pe lângă cei 60.000 lei propuşi de primar, au fost alocaţi câte 60.000 de lei Parohiei Ortodoxe „Sf. Ioan Botezătorul” şi Parohiei Ortodoxe ”Sf. Gheorghe”, în timp ce Cultului Mozaic/Societatea de Concerte Bistriţa i s-au alocat 20.000 lei. Toate acestea trei mai primiseră bani şi în luna iunie.
Fără aviz de legalitate, Prefectura spune pas!
Întrucât Floare Gaftone, secretarul Primăriei Bistriţa, nu şi-a pus avizul de legalitate pe respectiva hotărâre a Consiliului local, în cauză fiind vorba de finanţarea unor unităţi de cult care mai primiseră o dată bani de la buget anul acesta, Instituţia Prefectului a solicitat municipalităţii lămuriri şi documente justificative pentru trei din cele cinci unităţi de cult finanţate anul acesta de la bugetul local.
În raportul înaintat Instituţiei Prefectului de către Primăria Bistriţa se menţionează că „din diferenţa de 200.000 lei aprobată în bugetul local, 60.000 lei urmează a se repartiza în aceleaşi condiţii legale, la solicitările unităţilor centrale de cult, formulate, formulate pe baza cererilor primite de la unităţile de cult, altele decât cele pentru care au fost repartizate şi aprobate sumele prin Hotărârea nr. 66 din 26.06.2014”, precizându-se totodată şi că unităţile de cult cărora le-au fost repartizaţi bani prin hotărârea legislativului local din luna iunie nu mai pot primi alte finanţări decât anul viitor.
Au alocat bani fără prevederi bugetare
Situaţie deloc roz este şi în cazul finanţării de la bugetul local a două cluburi sportive bistriţene – Asociaţia Club Sportiv Tennis Elp Bistriţa şi Clubul Sportiv „For You Bistriţa”.
În luna martie a acestui an, aleşii locali au aprobat două hotărâri privind alocarea a 40.000 lei Asociaţiei Club Sportiv Tennis Elp Bistriţa, şi 60.000 lei pentru Clubul Sportiv „For You Bistriţa”, în urma propunerilor consilierului local PDL Alin Seserman. Cele două acte administrative nu au primit însă avizul de legalitate din partea secretarului municipiului, Floare Gaftone, şi nu aveau nici avizul favorabil al comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului local. Drept urmare, la iniţiativa primarului Ovidiu Creţu, în şedinţa ordinară din luna mai s-a supus la vot revocarea celor două hotărâri. Acţiunea nu a avut niciun succes, astfel că cele două acte au rămas în vigoare.
În luna august însă, Instituţia Prefectului a depus în instanţă o acţiune în anulare a celor două acte administrative.
Potrivit documentului depus în instanţă, „cele două hotărâri nu au obiect şi scopul lor este nelegal, acestea fiind lovite de nulitate absolută”, din cauză că finanţarea celor două cluburi sportive nu a fost cuprinsă atunci când a fost constituit şi aprobat bugetul local sau măcar la o rectificare bugetară, dar nu este menţionată nici sursa de finanţare a acestora. Totodată, se mai menţionează în document, hotărârile sunt nelegale deoarece nu cuprind prevederi referitoare la modalitatea de finanţare, respectiv pe bază de contract, şi nici prevederi referitoare la obiectul şi volumul activităţilor specifice, parametri sportivi de realizat şi obligaţiile şi responsabilităţile părţilor.